Fårikål
Fårikål

Tradisjonsmat traust eller trendy?

Påstanden tradisjonsmat er trendy har blitt brukt i flere sammenhenger i de siste årene. Men er det virkelig inn i tiden å servere rømmegrøt, stek og kokte poteter? Ekspertisen har tro på at det vil komme bedre tiden for den tradisjonsrike norske maten.

Publisert

Fårikål (Illustrasjonsfoto: Astrid Hals, Matprat.no)

De fem opplysningskontorene i landbruket inviterte til debatt om temaet, der blant annet kokk Ole Martin Alfsen, forsker Margrethe Hersleth og matjournalist Yngve Ekern mente at tradisjonsmaten har altfor liten betydning i norske hjem og på restauranter.

Men troen på at det vil komme bedre tider for den tradisjonsrike norske maten delte de også.

Måltidsvanene endres

Et godt tilberedt måltid har gjennom lange tider vært et middel til å samle familie, venner og bekjente. I 2009 kan det være alt fra en søndagsfrokost til en kafélunsj.

Samfunnets utvikling endrer våre måltidsvaner. Arbeid og aktiviteter gjør at flere velger å utsette dagens middagsmåltid til kvelden. De raske løsningene etterstrebes, men samtidig påvirker utviklingen mange til å verdsette høy kvalitet, gode råvarer og måltider laget fra bunnen av.

Oppleves både traust og trendy

I forkant av debatten ble en fersk undersøkelse om tradisjonsmat, gjennomført av Synovate på oppdrag fra de fem opplysningskontorene i landbruket, presentert.

Rømmegrøt. (Foto: Opplysningskontoret for kjøtt)

Undersøkelsen viser at 15 prosent forbinder tradisjonsmat med trendy.Men samtidig viser også undersøkelsen at det bare er hver femte som forbinder tradisjonsmat med traust mat.

Noen hovedpunkter fra undersøkelsen:

* 90 % sier at tradisjonsmat = norsk mat

* 86 % forbinder tradisjonsmat med noe som er laget fra bunnen av.

* 81 % sier at tradisjonsmat er noe de forbinder med høy kvalitet og god smak.

* 75 % mener også at tradisjonsmaten er laget av norske råvarer.

* 72 % forbinder egenskapen "Naturlig" med tradisjonsmat. "Naturlig" er en av trendene som bygges opp av dagligvareprodusenter.

* 43 % sier at tradisjonsmat er traust

* 15 % sier at tradisjonsmat er trendy

* Rømmegrøt, kjøttkaker og fårikål rangeres øverst blant de rettene som forbindes med tradisjonsmat.

Europeiske forbrukere liker tradisjonsmat

Pinnekjøtt. (Illustrasjonsfoto)

Kartlegging av tradisjonsmatens fremtid er et viktig felt innen europeisk matforskning, og Nofima Mat er inne i et prosjekt hvor man kartlegger seks europeiske lands forhold til tradisjonsmaten.

Felles for de seks landene som er med i undersøkelsen er at forbrukerne liker tradisjonsmat, og mener den har høy kvalitet og en god, særegen smak. Spanjoler, polakker og italienere liker tradisjonsmaten aller best, mens nordmenn følger på fjerdeplass.

Forskjeller

– Det er også noen forskjeller knyttet til hvordan forbrukerne ser på tradisjonsmat. Belgiske forbrukere peker på at maten er lett tilgjengelig og enkel å lage, for polakker og franskmennene er miljøperspektivet og det faktum at man støtter lokale bedrifter viktig, mens både italienerne og spanjolene trekker frem sunnhet og spesiell smak. Vi nordmenn setter pris på den stabile, gode kvaliteten og det faktum at maten er trygg, forteller forsker Margrethe Hersleth hos Nofima Mat.

Åpen for forandringer

– På spørsmål om de er åpne for forandringer knyttet til tradisjonsmaten svarer forbrukerne at de ønsker mer opprinnelsesmerking, mer bruk av økologiske råvarer, mindre salt, sukker og fett og nye varianter. De er noe skeptiske til for store endringer i smak, unaturlige ingredienser og tradisjonsmat levert som ferdigmat eller som frossen mat, avslutter Margrethe Hersleth.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS