Montana Marlborough Sauvignon Blanc nett

New Zealands signaturvin fyller 30 år

"Vinene herfra kommer til å bli verdensberømte", uttalte Frank Yukich, mannen som grunnla Montana Wines i 1961. Det skulle han få rett i. Montana var de første til å plante Sauvignon Blanc i den kjølige Marlborough regionen. Slik skapte de en unik smak verden aldri tidligere hadde opplevd maken til. Og det var spesielt Montana Marlborough Sauvignon Blanc, som i år feirer 30-årsjubileum på markedet, som satte New Zealand på vinkartet.

Publisert

Montana Marlborough Sauvignon Blanc feirer 30-årsjubileum i 2009.

Druene til Montana Sauvignon Blanc er dyrket i regionen Marlborough, den nordligste regionen på sørsiden av New Zealand. Klimatisk regnes New Zealand som et av de kjølige vinlandene, påvirket av de kalde havstrømmene fra Antarktis.

Det er 160 mil mellom ytterpunktene på New Zealand, og det er store klimatiske forskjeller. Marlborough er et av de mest solrike områdene, men nærheten til de snødekte fjelltoppene fører til at temperaturen faller drastisk om natten.

En betydningsfull avgjørelse

På den tiden Montana plantet sine første vinstokker i Marlborough besto regionen først og fremst av sauegårder og frukttrær. Det var lite som tydet på at dette med tiden skulle bli et av verdens beste områder for vindyrking.

Tidlig på 70-tallet var det en generell oppfatning i New Zealand om at klimaet på sørsiden av øya var for kjølig for vindyrking, og at druer ikke ville kunne modne der.

Frank Yukich bestemte seg for å ignorere denne oppfatningen, og plantet vinmarker i Marlborough i stor skala. Dette skulle vise seg å være den mest betydningsfulle avgjørelsen i New Zealands vinhistorie.

Trivdes i Marlborough

En av de første variantene som ble plantet i Marlborough var den til da nokså ukjente druen Sauvignon Blanc. Rotstokkene kom fra Château d`Yquem i Sauternes i Bordeaux, og det viste seg snart at de trivdes og blomstret i Marlborough. Den store variasjonen i temperaturen, med varme dager og kalde netter, førte til et relativt høyt syrenivå i druene, noe som ga en helt spesiell karakter til Sauvignon Blanc druen.

Da den første årgangen av Montana Marlborough Sauvignon Blanc kom på markedet i 1979 representerte den en smak helt ulikt alt man tidligere hadde smakt. Dette var begynnelsen på et fenomen som skulle ta verden med storm og plassere New Zealand på det internasjonale vinkartet.

Priser

Montana Marlborough Sauvignon Blanc har siden den første årgangen i 1979 vunnet en rekke internasjonale priser og utmerkelser.

I år feirer Montana Marlborough Sauvignon Blanc 30 års jubileum og er den mest solgte vinen fra New Zealand på verdensbasis. Den eksporteres til mer enn 30 land med Storbritannia som det største markedet, etterfulgt av Australia og USA.

Smaksnotat

Montana Marlborough Sauvignon Blanc er lys gulgrønn i fargen og har en elegant Sauvignon Blanc-duft med aromaer av stikkelsbær, solbærblader, grapefrukt og urter kombinert med mineralske toner.

Smaken er frisk og sitruspreget med flott dybde og rik fruktintensitet. Ettersmaken er lang og behagelig med preg av lime og urter.

Til sommerens lette menyer

Dette er en vin som passer perfekt til sommerens lette menyer. Den er spesielt god til asparges, men prøv den også gjerne til grillet østers, grillet scampi, ørret og laks, eller til hvit fisk med smørsaus, persille, pepper og sitron. Middelhavsretter og tyrkiske retter med humus, oliven og feta vil også samsvare godt.

Powered by Labrador CMS