Bjørn Tore Furset Tjuvholmen Sjømagasin
Bjørn Tore Furset Tjuvholmen Sjømagasin

Restaurantkongen blir sjømatkonge

Et innovasjonssenter for norsk sjømat. Intet mindre. Bjørn Tore Furset har forlatt det raffinerte, men trygge, restauranter som ligger ”next to top”, til fordel for årets spenstigste restauranteksperiment, Tjuvholmen Sjømagasin, som åpner i dag.

Publisert

Bjørn Tore Furset. (Foto: Morten Holt

I sin åpningstale skissert Furset spennvidden i restauranttilbudet: fra ”en fiskekake rett i hånden” til en helaftens ’degustation’ med de beste viner hentet fra et seks meter høyt vinskap i seafoodbaren, som ledsager en syvretters middag.

Stort kjøkken

Furset hadde hørt innvendt: Var det ikke et spesielt stort kjøkken? Og det er det, bekreftet han. Halvparten av de 1000 kvadratmeterne Sjømagasinet legger beslag på, er kjøkken.

– Sånn blir det når en kokk står for prosjekteringen, antydet han muntert. Uten å nevne eksplisitt at han selv er en av de berømte

Bjørn Tore Furset åpner Tjuvholmen Sjømagasin. (Foto: Odd H. Vanebo)

”Strandakokkene” fra 1980- og 1990-tallet – og still going strong i ledende posisjoner i norsk gastronomi anno 2009.

Realiserer en drøm

Han la ikke skjul på at med Tjuvholmen Sjømagasin realiserer han en drøm han har hatt de siste årene – å dekke hele det maritime råvarespektret.

Og der har han jo et poeng, han er ikke bare vår nye ukronede restaurantkonge, men også sjømatkongen.

Og da får det våge seg at han med åpne øyne legger opp til kannibalisering: Bare to steinkast unna ligger en av hans største suksesser, Lofoten Fiskerestaurant på Aker Brygge, som var startstedet for restauranteventyret som i dag er kjent under tittelen Fursetgruppen, og favner Restauranthuset Operaen, Ekebergrestauranten, Havsmak og Dyna fyr, i tillegg til Lofoten.

Og også Tjuvholmen Sjømagasin, som rommer fiskematforretning, opptil flere seafoodbarer, restaurant/brasserie og et kompetansesenter for sjømat ”for innovasjon”.

Bankende kokkehjerte

Hva slags type innovasjon?

– For eksempel å lære barn å spise fisk, erklærer vår selvutnevnte sjømatambassadør uten tilknytning til verken eksportutvalg eller -råd. Det skjer ’con amore’ – med hjertet. Et bankende kokkehjerte!

Kamskjell avnytes med kjølig hvitvin til, i Sjømagasinets solvegg. (Foto: Odd H. Vanebo)

Powered by Labrador CMS