Spekemat-illustrasjon

Stadig mer eksklusiv spekemat

Er du på jakt etter gode matopplevelser og ønsker spekemat. - De siste årene har vist en eksplosjon i kreativiteten i norske kjøttbedrifter, også når det gjelder spekemat. Det har gitt oss mange gode produkter å velge blant, sier kommunikasjonssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, Hulda Tronstad Nydal.

Publisert

Illustrasjonsfoto

- Vi vet at mange av våre bedrifter produserer høykvalitet spekemat som mange er på jakt etter, sier Tronstad Nydal. Hun oppfordrer forbrukerne til å servere både norske og utenlandske gjester gode smakebiter - selvfølgelig helst fra den frittstående kjøttbransjen.

Mange av den gode spekematen har også oppnådd Spesialitet-merke. Kriteriene er mange for å oppnå spesialistmerket fra KSL Matmerk. Her legges det vekt på spesielle råvarer, spesielle produksjonsprosesser, modning, ferskhet, smak, krydret med en god historie.

Les mer om Spesialitet-merket

Liste over produkter

Mange av produsentene har også oppnådd gode resultater i spekematklassen i Norgesmesterskapet i kjøttprodukter.

Her er tipsene:

Speket akevittpølse, Tind Spekevarer

Speket akevittpølse har et lavt saltinnhold, en grov kjøttstruktur og et spennende utseende. Kryddersammensetningen med karve og anis gir en særegent smaksbilde som av noen omtales som kontinental, men med tydelig preg av akevitt.

http://www.tind.com

Valdreskurv, Eine

" Pølsene fra Bagn Pølsemakeri selges under merkenavnet Eine. Felles for alle sortene er at pølsene er basert på mest mulig råstoff fra Valdrestraktene.De rå pølsene henges på stabbur og kun naturgitte klimatiske forhold i dalføret styrer modning og tørking.

Kontakt:Ruben Lindberg, Bagn Pølsemakeri As

Spekenakke, Aron Mat

Til Spekenakke brukes utbeinet nakke av voksne purker, da dette er det mest smaksrike svinekjøttet som finnes. Nakken renskjæres, tilsettes hvitløk og hvitpepper, saltes, henges opp, røykes lenge over svak, kald røyk, og tørkes ned til ca. 40% svinn av vekten.

http://www.aronmat.no

Fjelltørket fenalår av høyfjellslam, Bjorli Fjellmat

Råvarene hentes fra håndplukkede Høyfjellslam som har beitet 800 m.o.h. Fenalåret er tørrsaltet, spesialmodnet og fjelltørket etter gammel tradisjon. Mindre salt og lengre modningstid får frem den fantastiske smaken og mørheten i fenalåret slik vi kjenner det fra gammelt av.

http://www.bjorlifjellmat.no

Spekepølse med Villsau, Voss Kjøttindustri

Voss Kjøttindustri produserer også i dag flere produkter av villsau. Råvarene leveres fra 150 entusiastiske villsaubønder i Hordaland og Sogn og Fjordane. Kjøttet fra villsauen har en helt spesiell marmorering som gjør at kjøttet blir meget mørt. Spekepølse med Villsau finnes i tre varianter; henholdsvis tilsatt einebær, lynghonning og timian.

http://www.voss-kjottindustri.no/index1.html

"
Powered by Labrador CMS