Jon Aga tilbereder Vega Havhotell

Bare tre smaker på Agas tallerken

Du finner aldri mer enn tre smaker på en tallerken dandert av Jon Aga, som denne høsten har gitt ut kokeboka Jon Agas smak av Vega. – Det er mitt prinsipp. Jeg ser stadig varianter der det er både sju og åtte forskjellige smaker på en tallerken. Det blir et virvar av smaker. Og hvordan i all verden skal dette kunne kombineres med vin, undrer Jon Aga.

Publisert

En konsentrert Jon Aga i aksjon på kjøkkenet på Vega Havhotell. (Foto: Morten Holt)

Han lager mat inspirert av det moderne klassiske kjøkken, tuftet på kontinentale og norske mattradisjoner, og tar i svært stor grad i bruk lokale råvarer.

– For oss er ikke mat kunstsport, men fag! bedyrer Aga.

Lokale råvarer og fersk fisk

Hver kveld i den hektiske turistsesongen på Vega, serverer Jon Aga og hans medhjelpere på kjøkkenet en femretters meny til sine gjester.

– Så langt det lar seg gjøre, er fersk fisk hovedretten. Vi holder jo til midt i smørøyet. Sei er utvilsomt min favoritt.

- Ellers benytter jeg meg av lokale matprodusenter på Vega og Helgeland. En av rettene er som oftest kombinert med lokale oster, forteller Aga.

Aldri mer en tre smaker på Jon Agas tallerken. Her torsk fra havet utenfor Vega. (Foto: Morten Holt)

Det som gjelder for sesongen, er et viktig utgangspunkt for alle menyer.

– Foruten lagrede oster fra Straumbotn gård, får vi grønnsaker, bær og poteter hele året fra Sandmo Gård på Kjul. Urter og blomster hjelper Didrik og Marit Mortensen fra Olderåsen Gård oss med, og vi får fisk får vi fra fiskemottaket på Vega Delikatesser og en del stykkjøtt leveres fra Verdensarvlam.

Sommelieren med vinkjeller

For at gjestene skal få den optimale gastronomiske opplevelsen, har Aga & co. nå etablert en vinkjeller under hotellet.

Sjøørret med pastateppe servert på Vega Havhotell. (Foto: Morten Holt)

Jon Aga er utdannet sommelier, og har vin for 200 000 kroner som skal tilføres det nye skattekammeret på hotellet.

– Jeg har stor sans for franske viner, som nok vil dominere i kjelleren, sier han smilende, mens han viser oss den nye og spesielle vinkjelleren som er bygd direkte på steinberget under hotellet.

Kokebok fra Aga

Jon Aga ga for øvrig ut kokeboka Jon Agas smak av Vega i september. Boka kommer i et opplag på 5000.

– Jeg har tatt for meg de råvarene vi har på og rundt øya. Vi holder jo til i et spiskammer. Jeg vil dele dette med andre, sier Aga.

Les hele saken i Horeca nummer 6 2009

Bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS