Arlalogo

Arla vil lage ost av upasteurisert mjølk

Ost som er lagd på upasteurisert mjølk bevarer noen smaksnyanser som går tapt når du pasteuriserer den. Får Arla godkjent en slik ”råmjølkost”, vil den være på markedet neste år.

Publisert

Ost lagd av upasteurisert mjølk gir en uovertruffen smaksopplevelse. Bare spør franskmennene! Foto: colourbox.com

Arla har eksperimentert med en ost lagd på upasteurisert mjølk i mange år, men det er først nå når matvaresikkerheten er på plass, at meierikonsernet har søkt om produksjonstillatelse. Søknaden til fødevaremyndighetene inneholder en risikofaktoranalyse, et omfattende egenkontrollprogram og detaljert beskrivelse av hvordan ysteriet blir innredet og sikret. Søknaden ble sendt før ferien, så det går nok litt tid før myndighetene har avsluttet sine undersøkelser, skriver Landbrugsavisen.

Forbudt

Osteproduksjon på upasteurisert mjølk i Danmark tok slutt før annen verdenskrig og ble forbudet i 1967. Årsaken var at råmjølkosten hadde svingende kvalitet og at den bakteriologiske risikoen ble for stor. Slik ost kan blant annet være farlig for gravide og mennesker med nedsatt immunforsvar.

Det Nordiske Kjøkken

John Gynther i Arla-konsernet forteller at det var Nyt Nordisk Køkken, som ble startet av flere av de beste kokkene i Danmark, som ga støttet til osteprosjektet.

– Ideen er å lage spennende mat av lokale råvarer. Råmjølkosten skal være Arlas bidrag til dette kjøkkenet, uttalte han nylig.

Bedre Gardsdrift

"
Powered by Labrador CMS