NM kjøttprodukter2
NM kjøttprodukter2

Kårer Norges beste kjøtt

Med god smak og lekker konsistens er over 400 kjøttprodukter klare for kamp om heder og ære. Over 400 produkter konkurrerer i klassene pølse, pålegg, spekemat, kjøttkaker, posteier, kjøkkenklart og ferdigmat.

Publisert

Dommer Rolf Kristiansen vet ikke hvem som står bak produktene han smaker seg gjennom. (Foto: KLF)

Er du blant dem som kjøper den samme pakken med kokt skinke og grillpølser hver gang du er i butikken? Nå kan du la deg inspirere av kjøtt-NM og gå for gull under neste handletur. 14. oktober skal nemlig Norges beste kjøttprodukter kåres og hylles.

–- Det har hendt at full slakt ett år har gitt medalje året etter, sier NM-general Hulda Tronstad Nydal. (Foto: KLF)

Stor spennvidde

– 52 norske kjøttbedrifter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord er påmeldt – alt fra små kjøttforretninger til store industrikonsern, forteller Hulda Tronstad Nydal.

Hun er kommunikasjons- og organisasjonssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) som arrangerer NM i kjøttprodukter sammen med Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Alle kjøttproduktene blir bedømt av fire panel med fagdommere. De vurderer både hvordan produktet smaker og hvordan arbeidet er utført.

– Bra for forbrukerne

Både smak, konsistens og utseende skal sitte for produktene som går for NM-gull i kjøttprodukter. Spekemat er blant disiplinene det konkurreres i. (Foto: Tore H. Røyneland)

Den årlige konkurransen er den viktigste arenaen for kjøttbransjen.

– Norgesmesterskapet bidrar til kvalitetsutvikling og hjelper forbrukerne med å finne fram i det store utvalget, sier Dag Henning Reksnes, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

– Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og gjennom konkurranse blir de enda bedre. Norgesmesterskapet utfordrer og inspirerer, sier Anne Mari Halsan, direktør i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Nådeløse dommere

Alle de deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Dommerne er nådeløse mot dem som serverer smakløse produkter med slapp konsistens.

– Da gjelder det å notere seg responsen, justere oppskriften og komme tilbake for revansje neste år. Det har hendt at full slakt ett år har gitt medalje året etter, forteller Nydal.

Heder til nyvinninger

I tillegg til gull-, sølv- og bronsemedaljer deler dommerne ut hederspriser til fire enkeltprodukter i kategoriene økologisk, småskala, nøkkelhullsmerket og vilt.

Hedersprisene plukkes ut fra de andre klassene – der storprodusenter og små håndverksbedrifter stiller likt på startstreken.

– Ingen av dommerne vet hvilke produkter som kommer fra hvem. Her vinner de som samlet sett har best smak, utseende og konsistens, sier Nydal.

I tillegg blir det delt ut pris til en bedrift som har satset på innovasjon, design og produktutvikling. – Kjøttbransjen trenger nyskapning, sier Nydal fra KLF.

NM-klasser 2010

* Pølse

* Pålegg

* Spekemat

* Kjøttkaker

* Posteier

* Kjøkkenklart

* Ferdigmat

Hederspriser

* Økologisk

* Småskala

* Nøkkelhullsmerket

* Vilt

Pressenytt

"
Powered by Labrador CMS