Up North Egil Haaseth

Nordmann driver skandinavisk restaurant i Brussel

På mammas kjøkken på Fjelltun i Ålesund ble drømmen om egen restaurant skapt. Nå har Egil Haaseth gjort den til virkelighet midt i turistløypa i Brussel. Up North er den første skandinaviske restauranten i EU-hovedstaden.

Publisert

Egil Haaseth utenfor Up North. I enden av gata kan en skimte ett av de imponerende husene på Grand Place. (Foto: Birgit Vartdal)

– Bonjour! Hos Up North, knapt hundre meter fra EU-hovedstadens turistattraksjon nummer en, Grand Place, tar en hvitkledd kar imot dagens første leveranse. Ennå er det over to timer til restauranten åpner dørene for lunsjgjester, men Egil Haaseth har vært på jobb lenge allerede.

Før åtte om morgenen er han på plass. Ofte drar han ikke hjem før det er blitt midnatt. Faktisk er han mer her enn i leiligheten hvor han bor. Sin belgiske samboer ser han knapt bare om han kommer innom for å spise eller hjelpe til.

Byråkrati

– Men det gjør han ofte, til tross for at han driver to butikker i nærheten. Han hjelper meg med alt det administrative. Heldigvis! sier Haaseth, og røper at det ikke er enkelt å forholde seg til lover, regler og byråkrati i et fremmed land.

– Nei, det er nesten sånn at man av og til føler at myndighetene ikke vil at du skal lykkes.

Hardt arbeid

Lobbyistene i Brusselkontoret var blant de første norske selskapene som besøkte Up North. (Foto: Birgit Vartdal)

Møtet med krisepregede banker synes han heller ikke var lett. Til slutt fikk han dem likevel på troa om at hans restaurantkonsept ville skille seg ut. Nå markedsfører han seg som den første skandinaviske restauranten i Brussel. Men han er forberedt på at det vil koste hardt arbeid å overleve den tøffe konkurransen om å slå igjennom hos et bortskjemt publikum. Foreløpig er kokken selv og en servitør de eneste ansatte. Ekstrahjelper leier han inn etter behov.

– Jeg skal ansette oppvaskhjelp, men utover det må jeg se hvordan det går fremover. Først salt, så søtt, er det ikke det det heter? Om jeg fordelte det jeg tjener på antall timer jeg jobber, blir det nok ikke mye, men så lenge jeg jobber for meg selv, gjør det jo ingen ting. Dette er babyen min på en måte...

Godt forberedt

Veien fra mammas kjøkken i Ålesund har gått via kokkelinja på Sjøholt, læretid ved hotell Scandic Ålesund, militære, allmennfag påbygging, fire år ved Hotel Continental i Oslo, tre år hotellfagskolen i Nîmes i Frankrike, praksis ved stjernerestauranten Les Pêcheurs, til stillingen som sous-chef ved Thon Hotel Brussel.

– Jeg valgte hotellfagskole i utlandet fordi jeg ville ha en mest mulig praktisk tilnærming til faget. Å bare sitte på kontor har aldri vært noe for meg, forteller Haaseth.

Les hele saken i Horeca nummer 5 2010

Bli abonnent på Horeca nå

Gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"
Powered by Labrador CMS