Petter Nome Bryggeriforeningen ølglass
Petter Nome Bryggeriforeningen ølglass

Petter Nome: Rydd opp i utelivet!

– Skjenkepolitikken i Oslo har gitt oss en utrivelig og farlig hovedstad. Det er på høy tid at Byrådet rydder opp. Vi blir gjerne med på ryddesjauen! uttalte direktør Petter i Bryggeri- og drikkevareforeningen i gårsdagens Brennpunkt-dokumentar på NRK1.

Publisert

– Skjenkepolitikken i Oslo har gitt oss en utrivelig og farlig hovedstad. Det er på høy tid at Byrådet rydder opp, mener Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. (Arkivfoto)

Programmet viser hvordan en mann som spilte overstadig beruset fikk servering på fire av fem utesteder i Oslo. Den samme mannen ble nektet på fem av fem steder i Stockholm.

Noen ødelegger for alle

– De fleste serveringssteder er seriøse og ryddige. Det er også de fleste gjestene. Men politikken med at ”det skal være lett å få og lett å miste” skjenkebevillinger er en gedigen fiasko. Mange som aldri burde fått skjenke en dråpe tjener store penger på useriøs drift og overskjenking, og de holder på i årevis uten at noen griper inn, sier Petter Nome

Han mener at det må stilles langt strengere krav til de som får skjenkebevilling. I tillegg må kontrollen med utstedene bli mer effektiv.

Bedre i andre byer

Nome viser også til andre byer som har kommet svært langt i å skape et uteliv uten vold og fyll:

– I Stockholm har de satset stort på opplæring av serveringspersonale for å hindre skjenking av mindreårige og fulle folk. Fyllevolden er redusert med 30 prosent. Det er resultat av et nært samarbeid mellom bransjen og myndighetene. Quebec i Canada har en svært liberal alkohollovgivning, men har likevel landets laveste andel alkoholrelaterte problemer. Her er det jobbet systematisk med eiere og ansatte på steder med skjenkebevilling.

- Når politikerne svikter, må vi som lever av utelivet gå sammen om å rydde opp, sier Nome.

Han hevder at politiet, vin- og spritbransjen, samt utelivets bransjeorganisasjoner i HSH og NHO deler hans fortvilelse over de useriøse aktørene.

- Bedre kvalitetssikring

– Vi vil ta initiativ for å få bedre kvalitetssikring av skjenkestedene og anmoder myndighetene om å renske bort de som ikke har evne eller vilje til å følge norsk lov. Erfaringen viser at byer som satser noen få millioner til opplæring av dørvakter og servitører, får tifold tilbake i form av mindre vold, fyll og ødeleggelse, sier han.

Bryggeri- og drikkevareforeningen peker på at for 90 prosent av oss handler alkohol om glede og livskvalitet. De som drikker ansvarlig har rett til å hygge seg på byen, uten å få kvelden ødelagt av skjenkesteder som vil tjene noen ekstra kroner på illegal skjenking av fulle folk.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS