pizzahut-Norge

Unge menn spiser altfor mye salt

Unge menn får i seg meg minst dobbelt så mye salt som anbefalt. Gatekjøkkenmat generelt og pizza spesielt får mye av skylden.

Publisert

Noen pizzatyper inneholdt så mye som 11-14 gram salt per porsjon.

En svensk studie utført i samarbeid mellom Sahlgrenska akademin og Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Sverige viser sammenhengene, melder forskning.no.

Alarmerende

- Det er alarmerende at unge svenske menn spiser så mye salt, og det må settes inn tiltak. - Vi kan egentlig bare spekulere på hvilke konsekvenser det høye inntaket vil få for dem senere i livet, i form av hjerte- og karsykdommer og slag, sier klinisk ernæringsprofessor Lena Hulthén ved Sahlgrenska akademin.

Personer som får i seg mye salt, har økt risiko for høyt blodtrykk - og dermed hjerte- og karsykdommer. Nyrene kan også bli skadet av mye salt i kosten.

Ferdigmat storsynderen

Salt i kosten kommer i stor utstrekning fra mer eller mindre ferdige produkter som eksempelvis frossenpizza og panneretter. Også produkter som brød, ost, kjøttpålegg, fiskeretter og frokostblandinger, bidrar til en betydelig andel av inntaket. Det skriver Sahlgrenska akademin i en pressemelding.

Food Standards Agency har tidligere anslått at 75 prosent av saltet kommer fra ferdigmat, ifølge Helsedirektoratet.

- Trenger klarere regler

Undersøkelser i England, Danmark og USA antyder at saltet vi selv tilsetter hjemme tilsvarer 10 til15 prosent av det totale inntaket.

I tillegg har andre danske undersøkelser vist at kantinemåltider og gatekjøkkenmat kan ha et svært høyt saltinnhold. Noen pizzatyper inneholdt så mye som 11-14 gram salt per porsjon, skriver Helsedirektoratet.

Klarere regler

- Hvis den totale mengden skal reduseres, trenger vi klarere regler for hvor mye salt matindustrien kan bruke i varene, sier Hulthén i en pressemelding fra Sahlgrenska akademin.

Hvor mye den enkelte person tilfører maten kan selvsagt variere veldig, men den generelle anbefaling fra helsemyndighetene er å redusere inntaket, skriver forskning.no. Referanse: Salt intake in young Swedish men. L Hulthén, M Aurell, S Klingberg, E hallenberg, M Lorentzon og C Ohlsson. Public Health Nutrition 2009 Dec 8: 1-5. Les mer: Helsedirektoratet: Salt, inntak og kilder

"
Powered by Labrador CMS