Hvar Kroatia
Hvar Kroatia

Vi tar ferie fra miljøspørsmålet

Bare én av fem mener miljø er viktig når de planlegger ferie. Viktigst for valg av feriested er mat og drikke. Europeiske Reiseforsikring har i sin ’’Reiseundersøkelsen 2010’’ spurt hva som er viktig når nordmenn planlegger ferietur utenfor Skandinavia. Miljø er av liten betydning.

Publisert

Vi bryr oss lite om miljøet når vi ferierer. Her fra Hvar i Kroatia.

Av 16 alternativer kommer miljøhensyn helt nede på 14. plass. God mat og drikke er viktigst, deretter kommer komfort, severdigheter og gode bademuligheter. Men like overraskende er det at billig alkohol heller ikke er av avgjørende betydning.

– Når vi skal på ferie vil vi ha det hyggelig og avslappende, og det til en mest mulig gunstig pris. De fleste av oss tenker ikke så mye på ozonlaget og bærekraftig utvikling når vi ferierer i utlandet, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske

Reiseforsikring

Bare 15 prosent av de under 30 år mener miljøhensyn er viktig for valg av feriemål.

– Ungdom er vanligvis svært opptatt av myke verdier som miljø, rettferdig fordeling og fremmede kulturer. Men når ferien kommer, ser det ut som om miljøet blir lagt på is. Da er det nok pris som teller mest, sier Vennesland.

Bare billig alkohol og gode festemuligheter får dårligere oppslutning enn miljøet, alle aldersgrupper sett under ett.

Togcharter

Har du likevel ønsker om å bedre miljøsamvittigheten underveis, er det muligheter.

Illustrasjonsfoto

– Bruk mindre vann og strøm. I Norge er vi vant til å sløse fordi ressursene er store her. Vi anbefaler også folk å se etter miljømerkede hoteller, sier Nina Bugge i Grønn Hverdag.

Miljøsertifiserte hoteller har som regel en detaljert plan for energibruk og avfallshåndtering, de vasker med miljøvennlig vaskemidler, vasker håndklær sjeldnere enn et vanlig hotell, serverer kortreist mat, og så videre.

– Tog kan være både behagelig og avstressende selv om det tar lengre tid. Med Interrail kan du komme deg rundt i hele Europa. Du kan til og med reise på charter med tog. Star Tour har reiser til Italia, Slovenia og Østerrike, sier Bugge.

Sykkelen er også et stadig mer utbredt fremkomstmiddel på utenlandsferie. Det finnes stadig flere turoperatører som spesialiserer seg på sykkelferier. Sykkeltaxi blir også et stadig vanligere fremkomstmiddel i storbyer.

Men generelt er det mer miljøvennlig å feriere i hjemlandet enn i utlandet.

Mat på topp

God mat og drikke topper suverent lista over hva som er viktig når vi skal feriere utenfor Skandinavia.

– Ni av ti anser mat og drikke som desidert viktigst. Det er helt i tråd med våre tidligere undersøkelser, sier Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

På plass nummer to og tre kommer henholdsvis sol og komfort.

– Store deler av landet har hatt en strålende sommer så langt. Men nordmenn vet jo godt at sommerværet her kan være varierende og velger derfor å sikre seg med en utenlandsreise til solrike strøk, sier Vennesland.

Vi tar gjerne flere turer i løpet av ferien, men har én hovedreise. Den varer i mer enn en uke for 55 prosent av oss, mens hver femte er borte i mer enn 14 dager.

De viktigste kriteriene

Dette er viktigst når vi planlegger ferietur (Prosentene angir hvor stor andel som svarte hva som er viktig)

1) God mat og drikke (87 %)

2) At det er varmt og sol (74 %)

3) God komfort / høy grad av service (70 %)

4) Severdigheter / temareiser / opplevelser (68 %)

5) Lett tilgjengelig strand / svømmebasseng (64 %)

6) Å bo på et sikkert hotell / bosted i forhold til brann (61 %)

7) Billig transport til feriemålet (59 %)

8) At flyselskapet eller turoperatør er ’’trygt’’ i forhold til konkurs (57 %)

9) Stille og rolig (55 %)

10) Å bo billig (50 %)

11) Aktivitetsferie (sport / fritid) (30 %)

12) Barnevennlig (26 %)

13) At det er norske / skandinaviske representanter i nærheten som er lokalkjent / kjent med forholdene på stedet (25 %)

14) Ta miljøhensyn (redusere CO2-utslipp, unngå sårbare / utsatte reisemål etc.) (19 %)

15) Billig alkohol (16 %)

16) Diskoteker / muligheter for festing (11 %)

Pressenytt

Powered by Labrador CMS