Reinsdyrkjøtt
Reinsdyrkjøtt

Ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt

Reinsdyr topper lista over kjøtt vi ønsker å spise mer av. Spesielt unge voksne og barnefamilier er svært positive til reinsdyrkjøtt. Hele 83 prosent av barnefamiliene sier at barna liker å få servert reinsdyrkjøtt.

Publisert

Filet og biff av reinsdyr blir stadig mer populært (Foto: Mari Svenningsen, MatPrat)

Blant hele befolkningen svarer 44 prosent at de ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt enn de gjør i dag, viser en undersøkelse Vizeum har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Rent og sunt

– Reinsdyrkjøtt er magert, rent, rikt på antioksidanter og derfor ekstra sunt. Reinsdyr går fritt hele året, og dette er matproduksjon helt i takt med naturen, sier markeds- og utviklingssjef Even Nordahl i MatPrat.

Reinsdyr går fritt hele året, og dette er matproduksjon helt i takt med naturen.

– Reinsdyr lever i ekstreme naturforhold. De beiter på mange typer lav, urter og lyng som gir den gode viltsmaken. Matproduksjon basert på samisk kultur gjør dessuten kjøttet ekstra spennende og eksotisk, mener Nordahl.

Mer biff

I dag spiser en gjennomsnittlig nordmann like mye rakfisk som reinsdyrkjøtt i året, 300-400 gram. Det utgjør ikke mer enn tre-fire middager.

– Tilgangen på reinsdyrkjøtt er begrenset, fordi det bare slaktes rundt 80 000 rein i året. I det siste har produksjonen økt, og derfor er det akkurat nå mer reinsdyrkjøtt i butikkene enn det pleier å være.

De siste årene har det kommet en rekke spesialprodukter i butikkene, som spekepølse av rein, tørket reinsdyrkjøtt, røkt eller speket reinsdyrhjerte, tunge og blodmat.

Finnbiff er fremdeles den store slageren i frysedisken, og denne retten ligger også på topp 10 listen over MatPrats mest søkte oppskrifter for tiden.

– I slaktesesongen på høsten og vinteren kan man nå få ferske produkter av rein over hele landet. Vi opplever at det selges mindre reinsdyrstek, men mer biffkjøtt enn før. Det fine med reinsdyrkjøtt er at en stor andel av kjøttet er mørt, og biffer og fileter kommer nå for fullt.

Norsk urkjøtt

Det har vært reinsdyr her i landet i over 9000 år, siden før menneskenes tid. Sammen med naturlige ingredienser som urter, sopp og norske grønnsaker, er dette både sunn og urnorsk mat.

– Vi har stor tro på slike produkter. Norske tradisjonsretter ser ut til å ha et oppsving, sier markedssjefen i MatPrat.

Det er veldig få nordmenn som ikke vil spise reinsdyrkjøtt, viser undersøkelsen fra MatPrat. Folk flest mener det er sunt og innbydende og forbinder reinsdyrkjøtt med god smak, kos og hygge.

– Grunnen til at vi spiser så lite av det, er først fremst at det er vanskelig å få tak i. Noen nevner også prisen, sier Even Nordahl.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS