klesvask_colourbox
klesvask_colourbox

Ekspertene advarer mot smittefarlige vaskevaner

Nordmenn glemmer hygienen når de vasker tøy. I verste fall kan dårlig håndtering av vasketøyet føre til infeksjonssykdommer med oppkast og diaré, skriver Fastfood.no.

Publisert

Lave temperaturer er ikke nok for å fjerne bakteriene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Det viser en ny nordisk undersøkelse utført av Userneeds for flekkfjerneren Vanish. Miljøhensyn fører blant annet til at nordmenn vasker klær på for lave temperaturer til at bakteriene fjernes.

Hele syv av ti nordmenn vasker tøyet på for lave temperaturer til at bakteriene fjernes. Miljøhensyn har ført til at nordmenn har skiftet ut kokevasken med en vask på 30 eller 40 grader. Dette er bra for miljøet, men dårlig for helsen. I følge det danske Rådet for Bedre Hygiene er det spesielt fokus på energibesparelser som er årsaken til at mange har for dårlige vaskevaner.

- Fokus på energibesparelser har fått oss til å glemme alt om bakterier, og det er uheldig. Mange tror nemlig at hvis flekkene er borte, så er også bakteriene borte, men dette er feil, sier Claus Malta Nielsen, kommunallege og nestformann i Rådet for Bedre Hygiene.

Et paradis for bakterier

De skremmende tallene skyldes primært uvitenhet om hygiene på dette feltet. 53 prosent av nordmennene tror feilaktig at bakteriene forsvinner når man vasker tøyet i maskinen.

- Lave temperaturer er ikke nok for å fjerne bakteriene. Våre undersøkelser i laboratoriet viser tvert i mot at mange bakterier overlever på 40 grader. Lave vasketemperaturer fører til at bakteriene sprer seg, og det kan gi infeksjoner. Skal tøyet være helt fritt for bakterier, skal det helst vaskes ved minst 60 grader, etterfulgt av tørking i tørketrommel på høy varme, sier Åsa Melhus, overlege i mikrobiologi ved Uppsalas Universitetssykehus.

Hun får støtte av en annen ekspert på området:

- Hvis noen i en familie har oppkast eller diaré kan man forebygge spredning ved å vaske på høye temperaturer – spesielt sengetøy, håndklær og undertøy på kokevask – det vil si minimum 80 grader, sier Elsebeth Tvenstrup Jensen, avdelingslege på Den sentrale enheten for infeksjonshygiene ved Statens Serum Institutt i Danmark.

Det skal så lite til

Mange nordmenn vasker tøyet på lavere temperaturer fordi de følger vaskeanvisningene der det ofte står kun 30 eller 40 grader. For de som vil fortsette med dette finnes det alternativer. Ett av dem er for eksempel sortering av vasketøyet.

- I virkeligheten skal det ikke så mye til for å begrense smitterisikoen fra bakteriene, så hvorfor ikke bare gjøre det? Man kan både vaske rent og miljøriktig på samme tid. Men det beste rådet er å få på plass gode rutiner for sorteringen av skittentøyet. Vasker du dine skitne underbusker sammen med barnets lue på for lav varme, så ber du nærmest om problemer, avslutter Claus Malta Nielsen.

(Pressemelding/NTB)

Powered by Labrador CMS