Vinnerbord NM i kjøttmat for lærlinger

Maten er blitt billigere

Fra desember 2009 til desember 2010 gikk forbrukerprisindeksen for mat og alkoholfrie drikkevarer ned med 0,5 prosent.

Publisert

Kjøtt er blitt vesentlig billigere det siste året. (Illustrasjonsfoto: Helene Aarnes)

Forbrukerprisindeksen for mat og alkoholfrie drikkevarer var imidlertid uendret fra november 2010 til desember 2010, melder Fastfood.no.

Til sammenligning økte den totale konsumprisindeksen i samme periode med 1,1 prosent (fra november til desember 2010). I løpet av de siste 12 månedene (desember 2009 til desember 2010), har den totale konsumprisindeksen økt med 2,8 prosent, skriver Norsk landbruksøkonomisk forskning (NILF) på sin hjemmeside.

Forbrukerpriser gikk ned

Forbrukerprisen på de fleste matvarer gikk ned i løpet av 2010. Størst prisnedgang var det på kjøtt som gikk ned med 3,4 prosent (desember 2009 til desember 2010).

Den største prisnedgangen var på blandingsprodukter (herunder kjøttdeig), der nedgangen var på 13,9 prosent. Forbrukerprisen på svinekjøtt gikk ned med 3,1 prosent, mens prisen på storfekjøtt (biffer) og fjørfekjøtt gikk begge ned med 1,6 prosent.

Kun lammekjøtt med økning

Det var kun lammekjøtt som hadde en økning fra desember 2009 til desember 2010, denne økningen var på 6,0 prosent. Fra november til desember (2010) var det imidlertid en prisøkning på kjøtt med 1,0 prosent.

Prisøkningen var størst på lammekjøtt med 4,7 prosent, etterfulgt av blandingsprodukter (herunder kjøttdeig) med 0,9 prosent, og svinekjøtt (0,7 prosent). Fra november til desember gikk prisen på storfekjøtt (biffer) og fjørfekjøtt ned med hhv. 1,3 prosent og 3,0 prosent.

Det var en prisnedgang på egg fra desember 2009 til desember 2010 på 1,8 prosent. I løpet av den siste måneden (november til desember 2010) gikk prisen på egg ned med 0,3 prosent.

Også prisnedgang på fisk, frukt og grønt

Prisen på frukt og grønt gikk ned med 1,6 prosent fra desember 2009 til desember 2010. Den siste måneden (november til desember 2010) gikk prisen ned med 0,9 prosent.

Det er prisutviklingen på frisk frukt som har bidratt til prisnedgangen i 2010. Fra desember 2009 til desember 2010 gikk prisen på frisk frukt ned med 5,8 prosent, mens prisen på friske grønnsaker økte med 3,9 prosent. Den siste måneden var prisnedgangen på frisk frukt 5,2 prosent, mens det var en prisøkning på friske grønnsaker med 3,7 prosent.

Fra desember 2009 til desember 2010 var det også prisnedgang på fisk. I løpet av de siste 12 månedene har prisen gått ned med 1,3 prosent. Den siste måneden (november til desember 2010) økte imidlertid prisen med 0,2 prosent.

Meierivarer og juice og saft økte

"

Men prisene på melk og meierivarer, saft oh juice gikk opp. (Foto: Colourbox)

Forbrukerprisen på meierivarer økte med 2,6 prosent fra desember 2009 til desember 2010. Prisøkningen i denne perioden var størst for gruppen melk, yoghurt og fløte med 3,7 prosent.

Til sammenlikning økte prisen på smør med 2,2 prosent og prisen på ost økte med 1,0 prosent. Øvrige meierivarer hadde en prisøkning på 2,2 prosent fra desember 2009 til desember 2010.

Prisutviklingen den siste måneden (november til desember 2010) viser at prisene på meierivarer økte med 0,2 prosent. Det var gruppen «andre meierivarer» som økte mest (0,5 prosent), etterfulgt av melk, yoghurt og fløte (0,4 prosent) og smør (0,3 prosent). I samme periode gikk prisen på ost ned med 0,3 prosent.

Forbrukerprisen for gruppen «øvrige mat- og drikkevarer» økte med 0,7 prosent fra desember 2009 til desember 2010. Prisindeksdata fra SSB viser at det var en prisøkning på bl.a. saft og juice på 5,6 prosent, mens det var en prisnedgang på mel og gryn med 2,2 prosent. Også prisen på sjokolade/sukkervarer, iskrem og syltetøy gikk ned fra desember 2009 til desember 2010 (med hhv. 3,6 prosent, 1,4 prosent og 0,7 prosent).

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS