Midnattsol Steigen (58)
Midnattsol Steigen (58)

Pengesterke turister velger Nord-Norge

Tross økonomisk krise i deler av verden holder reiselivet i Nord-Norge seg stabilt. Det er de pengesterke som i større grad reiser nordover; flere overnatter nemlig på hotell og færre bor på camping.

Publisert

Midnattsola over Lofoten og Vesterålen sett fra Engeløya i Steigen. (Foto: Morten Holt)

Det kommer flere tyskere, franskmenn og asiater, mens det kommer færre svensker, spanjoler og italienere.

Turistene velger hotell

De pengesterke turistene lar seg fascinere av det nordnorske landskapet. Her fra Steigen i Nordland. (Foto: Morten Holt)

– Dårlig vær, både i Nord-Norge, Norge og på kontinentet, kan ha påvirket denne utviklingen. Det mer pengesterke segmentet, som etterspør komfort og eksotiske opplevelser, er fortsatt tilsynelatende positivt, sier administrerende direktør Arne Trengereid i NordNorsk Reiseliv AS.

Troms øker mest i år

Stadig flere utlendinger finner veien til Nord-Norge. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Troms bidrar til å trekke junitallene ned, med en nedgang på 4 prosent, mens Nordland øker med 1 prosent og Finnmark øker med hele 8 prosent.

– Nedgangen i Troms setter vi i sammenheng med oljeplattformen som lå i Tromsø første havldel av juni 2011, som genererte et betydelig antall hotellovernattinger.

Totalt i 2012, perioden januar-juni, er det imidlertid Troms som øker mest, med 8 prosent, mens Nordland og Finnmark øker med henholdsvis 5 og 3 prosent.

Flere utlendinger i nord

På hotellene kommer det flere turister til Nord-Norge i juni. Ferie/fritidssegmentet øker med 10 prosent i forhold til 2011, mot bare 2 prosent flere gjestedøgn for resten av Norge.

Antall utlendinger øker også med 14 prosent i Nord-Norge, mot kun 2 prosent i landet som helhet.

Kurs/konferanse betydelig ned

Utsikt østover fra toppen av Trohornet på Engeløya i Nordland. (Foto: Morten Holt)

Yrkestrafikken økte med 9 prosent, nær landsgjennomsnittet på 10 prosent.

Det er verdt å legge merke til at kurs/konferanse går betydelig ned, med minus 17 prosent. Troms rammest hardest med en nedgang på hele 39 prosent, mot en vekst på 13 prosent på landsbasis.

Russerne kommer

Vakker midnattsol over Lofoten og Vesterålen. (Foto: Morten Holt)

I juni kom det flere tyskere (+5,1 %), sveitsere (+12,5 %), franskmenn (+17,6 %) og markert flere russere (+21,4 %) og asiater (10,6 %).

Økningen fra Tyskland er betydeligst i volum, og etter flere års nedgang øker sommertrafikken fra Tyskland igjen.

– Italia (– 10,1 %) og Spania (– 16,9 %) tolker vi er knyttet til den økonomiske krisen, mens tallene fra Sverige (– 6,7 %) og Danmark (– 3,9 %) like mye kan skyldes været. Russerne øker for øvrig med over 44 prosent på camping/hytte/vandrehjem. Disse tallene skyldes i all hovedsak fisketurisme fra dette markedet, meldes det i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS