Kaffe Synøve Nesøen
Kaffe Synøve Nesøen

Etterlyser større kaffebevissthet fra restaurantene

Mens stadig flere nordmenn er opptatt av hvordan julekaffen kan toppe årets mest tradisjonsrike måltid, har restaurantene et stykke å gå. Husk å velge en kaffetype som balanserer den fete julematen, råder ekspertene. Synøve Nesøen i Kaffebrenneriet etterlyser større bevissthet fra restaurantene.

Publisert

Marit Lynes. (Foto: Norsk Kaffeinformasjon)

– I jula er vi opptatt av å unne oss noe ekstra, og julekaffen har lang tradisjon i Norge. På samme måte som vi er opptatt av at vinen skal passe til maten, bør vi også tenke på hvilken kaffe vi drikker. ”Vin på flaske” blir for upresist. Det samme kan man si om kaffen, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

Alexander von der Lippe, daglig leder i Temperato. (Foto: Temperato)

Hun oppfordrer folk til å utvide smakshorisonten når årets julekaffe skal handles inn.

Kontrast til julematen

Alexander von der Lippe, daglig leder i Temperato, anbefaler folk å drikke kaffe som står i kontrast til den tunge, fete julematen.

– En kaffe med god og behagelig fruktighet vil være en oppfrisker etter et tungt måltid. Kaffen skal selvfølgelig også passe godt sammen med julebaksten, sier von der Lippe.

Han merker generelt en økende bevissthet blant kaffedrikkere på hvor kaffen kommer fra og hvilken bønnetype som er benyttet.

Etterlyser større bevissthet fra restaurantene

Synøve Nesøen i Kaffebrenneriet mener kaffedrikkere blir stadig mer opptatt av geografisk område, jordsmonn, bryggetype og smak. (Foto: Kaffebrenneriet)

Også Synøve Nesøen, hovedsmaker og leder for kunnskapsavdelingen i Kaffebrenneriet, mener kaffedrikkere blir stadig mer opptatt av geografisk område, jordsmonn, bryggetype og selvsagt smak.

– Kaffedrikkerne er i ferd med å bli mer bevisst enn den jevne restauranteier. I julebordsesongen koser vi oss med fantastiske måltider og godt drikke, men hva skjer når kaffen kommer på bordet? Vi får vite hvor ertene, lutefisken og vinen er fra, men det er veldig sjelden vi får opplyst hvor kaffen er fra og hva vi egentlig drikker. Restauranten trenger ikke gjøre det så avansert, så lenge kaffen er fersk, nybrygget og serveres ut fra et bevisst valg, sier Nesøen.

To tommelfingerregler

Hun råder folk til å gå etter to tommelfingerregler når de selv skal handle inn kaffen til jul.

– Det viktigste for kaffen er at den skal passe sammen med det du spiser i jula. Kakene kan få følge av en litt fruktig og søtlig lysbrent kaffe. Juleribba derimot kan godt tåle en friskere og litt tyngre variant. Det andre er, unn deg noe skikkelig godt, gjerne fra øverste hylle, sier Nesøen.

– Livet er for kort til å drikke dårlig kaffe, påpeker Marit Lynes og minner om at kaffe er den rimeligste luksusen vi unner oss i julen. Så hvorfor ikke spandere noen kroner ekstra på en variant som er litt dyrere enn den vi drikker til vanlig? Pris og kvalitet henger gjerne sammen, også når det gjelder kaffe, sier hun.

Pressenytt

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS