JulematenRibbe10

Ni av ti spiser ribbe eller pinnekjøtt i dag

Ni av ti spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften, og folk flest fortsetter å kose seg med tradisjonell norsk julemat i hele romjulen.Det viser en større kartlegging Ipsos MMI har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Undersøkelsen ble gjennomført i januar, mens folk ennå husket hva de spiste fra julaften til nyttår i fjor.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

– På julaften er det små endringer å spore fra år til år. 55 prosent spiser ribbe, mens 37 prosent sverger til pinnekjøtt, forteller analyseansvarlig Gunnar Thoen i MatPrat.

På Østlandet velger flere enn syv av ti ribbe på julaften. På Vestlandet spiser flere enn syv av ti pinnekjøtt.

Men utover i juleuken får de fleste smakt på begge deler.

Ni av ti nordmenn spiser pinnekjøtt (bildet) eller ribbe i dag.

– Over halvparten svarer nemlig at de spiser både ribbe og pinnekjøtt til middag i romjulen. Omtrent like populært er det med laks/ørret og kalkun som romjulsmiddag. Et flertall, seks av ti, synes det er viktig å spise tradisjonell julemat i romjulen, forteller Gunnar Thoen.

God tid

Tradisjonene strekker seg ikke bare til middagene, men påvirker alle måltidene.

Seks av ti sier de spiser julefrokost eller brunsj første juledag med mange forskjellige retter eller påleggstyper. Øverst på påleggslisten er røkelaks, fulgt av eggerøre og sylte.

– Det er ekstra hyggelig å få vite at så mange legger tid og omtanke i julefrokostene. Da har familien tid til å sitte lenge ved frokostbordet og kose seg sammen. Det skjer ikke så ofte ellers i året, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.

Rikelig med tid til matlaging og ro til å sitte rundt bordet i hyggelig samvær, er blant julens viktigste kvaliteter, mener hun.

– Undersøkelsen viser også at dette er viktig for folk. Mattradisjonene står veldig sterkt hele juleuken, sier Kringlebotn.

Kalkun

Sammenlignet med andre land spiser få nordmenn kalkun på julaften. På nyttårsaften er derimot kalkun storfavoritt.

– 32 prosent spiser kalkun til middag på årets siste dag. Helstekt kalkun har etablert deg som den mest populære middagsretten den dagen, sier Gunnar Thoen.

Nyttårsaften er også en populær pinnekjøttkveld, 18 prosent sverger til pinnekjøtt.

Gode, tradisjonelle desserter hører med til alle julens middager.

På julaften er riskrem førstevalget. Hele fire av ti velger riskrem på julekvelden, mens to av ti spiste multekrem. Andre populære desserter i julen er karamellpudding og iskake.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS