Svein Jæger Hansen. (Foto: Morten Holt)
Svein Jæger Hansen. (Foto: Morten Holt)

Setter Meyergården på spisekartet

Kjøkkensjef Svein Jæger Hansen har de siste årene markert seg som en av de største forkjemperne for mat fra Helgeland og Nord-Norge, og bidratt til å sette kjøkkenet på Rica Meyergården på det norske spisekartet.

Publisert

Svein Jæger Hansen utenfor den gamle delen av Rica Meyergården Hotel. (Foto: Morten Holt)

Helgelands mesterkokk Jæger Hansen er usedvanlig engasjert, og foruten sitt virke som kjøkkensjef på hotellet, finner du han på de fleste arenaer – der mat fra Helgeland og Nord-Norge blir promotert, ofte under paraplyen Arktisk Meny.

I restauranten på Meyergården. (Foto: Morten Holt)

Han har også gitt ut kokebok (Polarsirkelmat), vært med og utviklet sin egen vin (Polarsirkelvin), brød (Helgelandsbrødet med kongsgress) og kaffe (Jæger Hansens villmarkskaffe brent på verdens nordligste kaffebrenneri på Handelsstedet Forvik) – for å nevne noe.

Les om Helgelandsbrødet her

Hans motto ”livet er herlig” og ”matglade hilsener fra nord” bringer alltid med seg godt humør.

Engasjement og kjærlighet

– Jeg har vel litt AD/HD i forhold til mat og lokal mat. Jeg blir oppspilt, glad og ivrig av alle de gode råvarene vi har her i nord, sier Jæger Hansen med et smil.

Kjøkkensjefen sammen med Håkon Pettersen, en av kokkene som arbeider på kjøkkenet på Meyergården. (Foto: Morten Holt)

Men hans engasjement og kjærlighet til maten som lages i Meyergårdens kjøkken gir også troverdighet. På kjøkkenet legger ekstremt stor vekt på å bruke lokale råvarer og produkter når nye retter blir utviklet.

Eksempler er rein fra Arktic Rein og Vilt på Gruben, ost fra Straumbotn gårdsysteri i Utskarpen og minimandel fra Skonseng. Og det er liten tvil om at Jæger Hansens engasjement og retter har bidratt til å sette hotellet på spisekartet. Han er en av Norges fremste ambassadører for bruk av reinsdyrkjøtt og tørrfisk.

Fra Mosjøen

Svein Jæger Hansen kommer ikke fra Mo i Rana, men fra nabobyen ni mil unna i sørvest, Mosjøen. Men nå har han arbeidet på Meyergården i 18 år, de siste 12 som kjøkkensjef og forgrunnsfigur. For, uten forkleinelse for hotelldirektør Bromseth; det er Jæger Hansen som har vært hotellets forgrunnsfigur, i hvert fall på nasjonalt plan, de siste årene. Maten har stått i sentrum, og samtidig ført til positiv blest rundt hotellet.

– Ove kom hit til hotellet i 1995, og har hele tiden gitt meg muligheten til å eksperimentere og utvikle nye retter. Gitt meg fritt spillerom. Hotellets ledelse setter pris på at kjøkkenet markerer seg, sier Jæger Hansen, som forteller at det er ni heltidsstillinger, to lærlinger og en del deltidsstillinger tilknyttet Meyergårdens kjøkken. Totalt dreier det seg om 12-13 av de totalt 65 årsverkene på hotellet.

– Vi hadde en omsetning på mat og drikke på 23 millioner kroner i 2012, og økte blant annet vår cateringomsetning med 2,2 millioner kroner, forklarer kjøkkensjefen.

Det meste er godt

– Men hva spiser herr Jæger Hansen – hvis han fikk velge selv?

Svein Jæger Hansen utenfor den gamle delen av Rica Meyergården Hotel. (Foto: Morten Holt)

– Hmmmm, det er så mye som er godt. Men det må nok bli en rett med reinsdyr til hovedrett. Med selvplukket sopp. Eller kanskje selvskutt rype. Eller lam på høsten, svartislam som beiter rett under Svartisen. Og så vil jeg ha grillet tørrfisk. Vi får den fra Halvors i Tromsø, og den har ekstremt høy kvalitet. Den er vannet ut perfekt i tykke fine fileter. Til dessert må det bli noe med molte; kanskje med en Polarsirkelmolteshot! sier han engasjert.

For de som skulle bli engasjert av Jæger Hansens iver og menyer, så deler han mange oppskrifter med alle og enhver i boka Polarsirkelmat, som siden utgivelsen før jul i 2008 har solgt over 10 000 eksemplarer. Du kan lese mer på nettsiden Polarsirkelmat.com.

Les om boka her

Vinen selger

Druene til sin Polarsirkelvin fant han selvfølgelig ikke på Helgeland; da måtte han til Spania. Men vinen har vært en suksess, over 14 000 flasker er solgt, og nå har kokken lyst på en oppfølger.

Les mer om Polarsirkelvinen her

– Jeg sonderer terrenget, og mye tyder på at det snart også blir en italiensk polarsirkelvin, sier helgelandskokken, som drar til sin nybygde hytteoase i Fiplingdal i Børgefjell når han skal lade batteriene – og for å gå på jakt eller fiske etter fjellørreten.

Les mer om Rica Meyergården og Svein Jæger Hansen i den siste utgaven av Horeca (nummer 6 2012)

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Powered by Labrador CMS