Leie husleie COLOURBOX (4)
Leie husleie COLOURBOX (4)

Husleie – den «glemte» kostnaden

Husleie står for en stor andel av kostnadene i en serveringsbedrift, men betaler du for mye i husleie? – Svært mange håndterer dette selv, og en del betaler mer enn de burde, mener seniorrådgiver Jørn Andersen i Colliers International AS. Nå vil selskapet bidra i serveringsbransjen.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colorbox.com

– En leiekontrakt inneholder mye jus, og alle forstår kanskje ikke konsekvensene av alt de signerer på. Det betyr at leietaker ikke nødvendigvis oppnår de beste betingelsene. Vi er i dag etableringsavdeling for flere kjeder i Norge. For noen håndterer vi alt fra A til Å, for andre forhandler og reforhandler vi leiekontrakter. Vi forhandler for mange aktører og kjenner «smertegrensen» hos utleier. I tiden fremover ønsker vi å bistå alle som driver servering i en eller annen form i Norge. Vet du om du betaler «riktig» husleie? Hvordan sikrer du deg mot uventede kostnader i husleiekontrakten? undrer Andersen.

Lang ledererfaring

Jørn Andersen er seniorrådgiver i Colliers International AS.

Andersen har lang operativ ledererfaring fra bl.a. omstillingsprosesser, salg, forretningsutvikling, etablering og kontraktsforhandlinger fra ulike kjeder.

Nevnes kan Baker Hansen og sist som direktør i Blender AS, som er en del av Umoe Restaurants (består av Peppes, Fridays, Burger King, Starbucks og Blender).

– Alle som arbeider med bespisning, er opptatt av kostnader. Personalkostnader, varekost, strøm, husleie osv. Det totale kostnadsbildet er avgjørende for hvor godt du klarer deg i den knivskarpe konkurransen og ikke minst på hvor god lønnsomhet du har, sier Andersen.

Store kjeder bruker mye ressurser

Illustrasjonsfoto: Colorbox.com

De store kjedene i Norge har egne etableringsavdelinger, som er spesialister på å forhandle husleiekontrakter. I kontrakten passer de på punkter som husleiebetingelser, minimumsleie, prosentleie, rabatter, løpetid, mulighet for oppsigelse før leieavtalens utløp, investeringsstøtte, teknisk ansvar og kostnader, garantier, utleiers ansvar, leietakers ansvar, fremleieklausul, beregning av fellesarealer og kostnader, lagerleie, P- plasser samt andre relevante punkter i leieavtalen.

Illustrasjonsfoto: Colorbox.com

– De store kjedene bruker mye ressurser på dette fordi det er så store kostnader. Derfor undrer jeg meg over at svært mange aktører som har en, to eller tre steder, selv tar jobben med å gjøre dette. Det kan bli en kostbar affære, noe mange har erfart. Kostbare teknisk installasjoner som vann, avløp, fettskiller, ventilasjon etc. kan knekke økonomien, sier Andersen.

Ingen grunn til å betale for mye

– I dag forhandler vi husleiekontrakten for mange ulike kjeder innenfor apotek, optiker, mote osv. Nå skal vi også satse på å bistå alle de som jobber med bespisning, enten det er på kjøpesenter, gateplan eller handelsparker. Fordi vi forhandler leiekontrakter over store deler av Norge vet vi hva du bør betale. Det er jo ingen grunn til å betale for mye! Dessuten er det min erfaring at også gårdeiere er opptatt av å inngå en kontrakt som leietaker forstår betydningen av. Dette for å slippe uenigheter og diskusjoner i ettertid, sier Andersen.

Colliers International

Colliers International er et eiendomsmeglerselskap som tilbyr et bredt spekter av tjenester til eiendomsbesittere, utviklere, investorer og leietakere på et lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan.

– Tjenestene omfatter megling, salg og leasing (utleier og leietakers representasjon), eiendomsforvaltning, verdivurdering, rådgivning, prosjektledelse, prosjekt og markedsvurderinger, forklarer Andersen.

Les mer på Colliers.com

Les også mer i neste utgave av magasinet Horeca (nummer 2 2015)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS