Guide Michelin Nordic2
Guide Michelin Nordic2

Norge helt akterutseilt i Guide Michelin

Norge blir mer og mer akterutseilt i Guide Michelin. Vi har vært langt bak våre skandinaviske naboer i sør og øst tidligere, og årets stjernedryss gjorde saken enda verre. Selv Finland slår oss med fem stjernerestauranter. Totalt er det i 2015 52 stjerner fordelt på 40 restauranter i Norden – mot 44 stjerner i 2014.

Publisert

Både Sverige og Danmark har nå 21 stjernerestauranter, og begge landene har nå også tre restauranter med to stjerner. Norge og Oslo med sine fire (som i løpet av året blir til tre…), én av dem med to stjerner, er definitivt på hæla i den nye Michelin-guiden, som i utgangspunktet skulle gi en opptur for norske restauranter.

Les hva Bent Stiansen mener om Guide Michelin Nordic Countries her

Michelin Guide Nordic Cities 2015 inneholder totalt 125 hoteller og 241 restauranter. Antall Michelin-stjerner i Norden økte fra 44 til 52 med den nye nordiske guiden.

Les også: Svært skuffende norsk stjernedryss i Guide Michelin Nordic Countries

Sverige

Sverige økte stjerneantallet kraftig med Guide Michelin Nordic, men også i Sverige kom det overraskelser.

Fäviken Magasinet i Jämtland var kanskje den aller største favoritten på forhånd til å få en stjerne, men kom ikke med på lista. Sveriges Bocuse d’Or-vinner fra slutten av 1990-tallet, Mathias Dahlgren, befester sin posisjon – med en tostjernersrestaurant og en restaurant med en stjerne. At Oaxen Krog skulle klare å knipe til seg sin andre stjerne, var ingen bombe. Restauranten har prestert over år.

Seks nye restauranter fikk en stjerne, deriblant de tre nye i Malmö, Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park og Vollmers, mens Göteborg også økte antall stjernerestauranter fra tre til fem.

2 stjerner i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, og Oaxen Krog (Ny).

1 stjerne i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren og Volt (Ny).

1 stjerne i Gøteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) og SK Mat & Människor (Ny).

1 stjerne Malmø: Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) og Vollmers (Ny).

Bib Gourmand Stockholm: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh og Lilla Ego (Ny).

Bib Gourmand i Gøteborg: Familjen.

Bib Gourmand i Malmø: Bastard (Ny) og Sture (Ny).

Danmark

Det ble ikke tre stjerner på verken Noma eller Geranium, som det gikk rykter om på forhånd, men en ny og overraskende restaurant doblet antall stjerner. a|o|c har nå også to stjerner, og sørger for at København, i likhet med Stockholm, har tre restauranter med to stjerner.

Århus er første gang med på listen. Frederikshøj, Gastromé og Substans fikk alle en stjerne, men ellers var det ingen nye i København – da bortsett fra at a|o|c doblet antall stjerner.

2 stjerner i København: Noma, Geranium og a|o|c (Ny).

1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.

1 stjerne i Århus: Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).

Bib Gourmand i København: L’Altro, Bror, Enomania, Famo, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto og Rebel.

Bib Gourmand i Århus: Hærværk (Ny) og Pondus (Ny).

Finland

Finland og Helsinki har ingen restaurant med to stjerner, men slår likevel Norges fire restauranter. I den finske hovedstaden finner du nemlig fem restauranter med en stjerne – for øvrig akkurat det samme som i 2014.

1 stjerne i Helsinki: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo og Olo.

Bib Gourmand i Helsinki: Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin og Pure Bistro.

Les også: 44 nordiske stjerner i 2014 (publisert mars 2014)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS