Nicolas og Jonathan13
Nicolas og Jonathan13

Snart stjernedryss

Ryktene og praten går i den norske restaurantbransjen. Hvilke norske restauranter blir belønnet med Michelin-stjerner i 2015. Klokka 9 i dag offentliggjøres det første Guide Michelin Nordic Cities. Ifølge ryktene er Festningen restaurant på Akershus festning en høyaktuell ny stjernerestaurant. Og blir Maaemo den første norske restauranten med tre stjerner i den anerkjente matbibelen?

Publisert

Ser Nicolas B. Facchin og Festningen restaurant på Akershus Festning en stjerne i det fjerne. Torsdag blir det offentliggjort hvilke norske restauranter som får stjerner i Guide Michelin. (Foto: Morten Holt)

Daglig leder og vinekspert på Festningen restaurant, Nicolas B. Facchin, vet hvordan det er å ha en stjerne. Han har bakgrunn fra nedlagte Le Canard, som hadde en stjerne i Guide Michelin.

Nå er restauranten, som åpnet høsten 2013, en av de heteste kandidatene til å få en stjerne i Norge – når den første nordiske Michelin-guiden lanseres torsdag formiddag.

Nicolas B. Facchin i vinkjelleren på Festningen restaurant i Oslo. (Foto: Morten Holt)

Også nystartede Vaaghals i Operakvarteret er nevnt som kandidat, og kanskje får Feinchmecker tilbake stjernen? Andre restauranter, som Kontrast, nevnes også. Og hva med Strand restaurant i Bærum, der Tom Victor Gausdal briljerer ved grytene?

Les også: Festningen restaurant inn i De Historiske (publisert februar 2015)

Les også: Åpner restaurant på Akershus festning (publisert oktober 2013)

Les også: Vaaghals kåret til beste nye restaurant (publisert februar 2015)

Andre norske kandidater

"

Det er lite trolig at Michelin-inspektørene har reiste veldig langt utenfor hovedstaden og de aller største byene, og slik sett faller muligens våre to siste Bocuse d’Or-vinnere bort.

Ørjan Johannessen og Bekkjarvik Gjestgiveri og Geir Skeies to Brygga 11-restauranter (henholdsvis Sandefjord og Stord) fortjener omtale, men vi tviler som sagt på om inspektørene har vært "så langt ute i periferien".

Men kanskje de har besøkt Charles Tjessem (vant Bocuse d’Or i 2003) og Charles & De i Sandnes, og at denne blir belønnet med en stjerne.

Les også: Disse restaurantene fikk Michelin-stjerner i Norge i 2014 (publisert mars 2014)

"

Stjerne til RE-NAA?

RE-NAA seiler opp

Men i Nordens gourmethovedstad Stavanger har de definitivt vært, og en annen norsk Bocuse d’Or-deltaker, Sven Erik Renaa, driver Renaa Restauranter med gourmetrestauranten RE-NAA.

RE-NAA lanseres av de mange som den neste norske stjernerestauranten.

Kanskje Tango også er med i kampen.

Trondheim og Bergen? Det er flere gode restauranter, men havner det noen stjerne i noen av byene? Det er lite trolig, selv om Credo, To Rom og Kjøkken, Colonialen og Lysverket er aktuelle kandidater.

Les også: Nå kommer den nordiske Michelin-guiden

Tre stjerner?

"

Får Maaemo tre stjerner? (Foto Bandar Abdul-Jauwad)

Så langt finnes det ikke en regional Guide Michelin uten en trestjerners restaurant. Blir den nordiske stående uten – et Norden som dominerer kokkekonkurranser? Lite trolig.

Derfor blir det tre stjerner til en eller flere av de nordiske restaurantene, men hvem? Geranium og Noma i København er soleklare kandidater, likeså Mathias Dahlgrens Matsalen i Stockholm og Fäviken Magasinet.

Men norske Maaemo er like aktuell etter to år med to stjerner, og kan bli den første norske restauranten som får toppscore i Michelin-guiden.

– Det er naturlig å tenke seg at det i det minste blir én trestjerners restaurant å finne i den nye nordiske guiden, sier restaurantanmelder André Blomberg-Nygård. (Foto: Morten Holt)

– Det er naturlig å tenke seg at det i det minste blir én trestjerners restaurant å finne i den nye nordiske guiden, sier VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård til Godt.no.

Får Statholdergaarden en til?

I Oslo beholder Statholdergaarden sin stjerne, men kanskje Bent Stiansen & Co håver inn den andre etter mange år med én stjerne?

Fauna beholder med all sannsynlighet sin stjerne, som Bjørn Svensson & Co fikk i fjor, men den andre debutanten, Ylajali, er usikker.

Flere Bib Gourmand

Kjøkkensjef Even Ramsvik har signalisert at restauranten skal legges ned i desember i år. Også en av de andre som fikk stjerne i fjor, Bagatelle, er lagt ned – og blir derfor helt sikkert ikke å finne med en stjerne i år.

Vi tror det åpner for minst to, kanskje tre eller fire, nye Oslo-restauranter med stjerne.

Det som er helt sikkert, er at den nordiske Michelin-guiden vil føre til flere Bib Gourmand-restauranter i Norge. I fjor var det tre (Lille B, Restauranteik og Oro Bar & Grill).

Guide Michelin - fordelingen

Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet og sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* I tillegg gir Bib Gourmand til restauranter som serverer god mat til god pris.

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS