Mathias Alsen røyk1
Mathias Alsen røyk1

Barsjef med ny og banebrytende stil

Grims Grenkas barsjef Mathias Alsén (29) har markert seg med friske og nye smaker, og en banebrytende og utradisjonell stil. Han byr Oslos bargjester på helt nye smakskombinasjoner, helt nye måter å presentere drinkene på og helt nye måter å lage dem på.

Publisert

Barsjef på Grims Grenka, Mathias Alsén, byr på helt nye smakskombinasjoner, helt nye måter å presentere drinkene på og helt nye måter å lage dem på. Her lager han Nordic Penicillin, en av bestselgerne i baren, basert på blant annet akevitt, scotch whisky, sitron, honning, ingefær og fremfor alt – bjørkerøyk! (Foto: Morten Holt)

Hans banebrytende og nye stil ble nylig belønnet med plass i den anerkjente bartenderkonkurransen Bacardi Legacy Cocktail Competition i Sydney i Australia, der han forsvarte de nordiske fargene med drinken «Turning Leaves».

Cocktailbølge

– En ny cocktailbølge er over oss, og mat- og drikkebevisste gjester har tatt i mot den med åpne armer. Nå vender trendriktige bartendere blikket mot Norden og henter inspirasjon i smaker og teknikker hentet fra det nordiske kjøkkenet, sier Alsén.

I tillegg til å by på kjente cocktailklassikere i ny innpakning, satser hotellets cocktailbar «Brooms & Hatchets» også på et omfattende utvalg mikrobrygget øl. Det er også inngått et samarbeid med Ølakademiet i Oslo som holder smakinger og ølkåserier i både bar og restaurant. I tillegg har sjefskokken ved Grims Grenka utviklet en spesialmeny som gjør «Brooms & Hatchets» til en gastropub.

Mathias Alsén har skapt liv i baren Brooms & Hatchets på First Hotel Grims Grenka.

Balanse – utrolig viktig

– Jeg tror at min styrke er at jeg lager egenkomponerte drinker uten for stor påvirkning fra andre. Jeg legger vekt på smak, kombinasjoner og balanse. Balanse er utrolig viktig; helt alfa og omega, mener 29-åringen, som før han kom til First Hotel Grims Grenka blant annet var innom steder som Jacob Aall Brasserie og Bar og cocktailbaren Südøst i Oslo.

Den svenske barsjefen er et friskt pust i den norske bartenderbransjen. Han har gått nye veier, blandet ingredienser du normalt ikke er kjent med, og slått gjennom i bransjen i løpet av kort tid. Selvlært har han arbeidet seg sakte, men sikkert fremover i bransjen.

Måtte bare prøve oregano

Mathis Alsén med Turning Leaves, som han deltok med i Bacardi Legacy Cocktail Competition nylig. (Foto: Morten Holt)

Alsèns vinnerdrink i Bacardi Legacy Cocktail Competition var basert på Bacardi Superior, sukkerlake, sitron og hylleblomstlikøren St. Germain. Men i tillegg har han tatt med de mer uvanlige drinkingrediensene oregano og agurk.

Turning Leaves. (Foto: Morten Holt)

– Jeg våknet på morgenen en gang, og tenkte: Jeg må jo prøve oregano i en drink. Prøvde først tørket oregano. Det fungerte ikke. Men da tilsatte fersk oregano i drinken, ble det noe helt annet. Sammen med en annen utradisjonell drinkingrediens, agurk, fungerte det helt utmerket, sier Mathias Alsén.

Lett og frisk, men samtidig kompleks

– Drinken er lett og frisk, men samtidig kompleks og «urtete». Det er oreganoen og agurken i kompaniskap med hylleblomstlikøren som gjør den helt spesiell. Det uvanlige med en frisk drink er at den har lang ettersmak, men det har denne, sier bartenderen, som innrømmer at han tenker drinker og sammensetningen i drinker det meste av døgnet.

– Målet med denne drinken var å lage en smaksprofil som fanget både friskhet og blomstertoner fra hylleblomst kombinert med agurk og oregano, sier Alsén, som opprinnelig kommer fra Västerås i Sverige.

Red Head

Mathias Alsén i baren Brooms & Hatchets på First Hotel Grims Grenka. (Foto: Morten Holt)

Han har sørget for at både baren Brooms & Hatchets (åpnet mars 2014) og takterrassebaren Q-Lounge på Grims Grenka har fått nytt liv, og blitt anerkjente steder for byens og hotellets bargjester.

I tillegg til «Turning Leaves» har han også fått stor anerkjennelse for sin drink «Red Head», som i år har kommer med på listen til cocktail-guru Gary Regan over de 101 beste nye cocktailene i verden i 2015.

– Det er stort! sier Alsén. «Red Head» består av sju ulike brennevinstyper – uten andre ingredienser, og er av den grunn av det sterke slaget.

Levende drinker

Drink i badekar! The Bathtub punsj med Pisco, ananas- og nelliksirup, Maraschino og Earl Grey. (Foto: Morten Holt)

Alsén forteller at baren ikke har noen spesiell bestselger; de fleste selger bra, og hvilke drinker det går mest av, avhenger av klientellet.

Mennene vil gjerne ha noe sterkere enn kvinnene, som ofte velger vår spesielle «Bathtub Punsj», sier Alsén smilende, og legger til: – Det er sjelden du får to helt identiske drinker her. Jeg liker å mikse litt på «slump», ikke måle hver ingrediens for enhver pris. Da blir drinkene mye mer levende, mener First Hotel Grims Grenkas barsjef.

Du kan lese mye mer om Mathias Alsén og hans drinker i magasinet Horeca (nummer 4 2015, som hadde utgivelse i juni)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS