
Norske råvarer i franske prestisjekantiner
Laks fra Bømlo, fenalår, Salma og Lofoten fiskeburgere sto på menyen da 600 gjester fikk servert en norsk i kantiner i Strasbourg i forrige uke.
Eidis Biehler i Bergen-bunad i den franske kantinen.

Det er en kantinekjede i det øverste sjiktet som har valgt seg ut norske råvarer til en temadag.
Saken fortsetter under bildet
Flere store selskaper bruker kantinen i dette bygget i Strasbourg.

– Ansatte i teleselskapet Orange, Operaen i Strasbourg, Finansdepartementet, Tollvesenet og Finansavdelingen på Posten i den internasjonale byen Strasbourg fikk smake norske spesialiteter, opplyser Eidis W. Biehler i Saveurs de Norvège.
Norsk bredde

Norsk laks på menyen i fransk prestisjekantine.
Gjestene fikk smake røkt sild, currysild, gravlaks og norske kjøttkaker.
– Det var morsomt med den tradisjonelle agurksalataen til laksen, og gravlaksen var en nytelse. Kokken hadde gitt gravlaksen en ekstra piff med sesamfrø røstet i wasabi. Fenalår fra Norge fikk følge av ferske asparges fra Alsace. Til dessert ble det servert norske klassikere; jordbær med fløte, Mor Monsen kake og dronning Mauds pudding, forteller Biehler.

– Bømlo-laksen imponerte både meg
Norsk mat og norske flagg i den franske kantinen.
Kokk Yannick Le Rolland forteller at han er meget fornøyd med dagen:
– For oss på kjøkkenet har det vært spennende å finne frem til norske retter og bruke norske råvarer. Bømlo-laksen imponerte både meg og gjestene våre med sin gode konsistens og smak. Den ble brukt både til gravlaks og til hovedrett og nærmere 70 prosent av gjestene valgte «Saumon beurre blanc» til hovedrett, og det er langt mer enn vanlig når vi serverer fisk, sier Le Rolland.
– Gjestene i kantinene fikk en smaksprøve av Lofoten fiskeburgere og Salma-laks da de kom til restauranten. Det var mange blide fjes som smakte, men også mange spørsmål om norsk laks, fiskeoppdrett og matsikkerhet. Dette ga oss en god mulighet til å informere om norsk fiskoppdrett at det er sikkert og godt å spise norsk laks. Det hele i en hyggelig setting, sier Eidis W. Biehler.
Under finner du menyen
Meny La Norvege
Entrées – forretter
Harengs fumé et salade de pommes de terre – Røkt sild med potet salat
Salade d'œufs au saumon fumé et bacon – Røkelaks med eggesalat og bacon
Assiette de jambon d'agneau séché et asperges – Fenalår med asparges
Harengs au curry et pommes grany – Currysild med eple
Gravlax de saumon aux graines de sésame Umami – Gravlaks med wasabi sesamfrø (Umami)
Plats - hovedretter
Filet de saumon "Bömlo" sauce beurre blanc – Bømlo-laks med beurre blanc
Fricadelles de viande à la Norvégienne – Norske kjøttkaker
Légumes – grønnsaker/tilbehør
Pommes vapeur – Kokte poteter
Carottes au carvi – Gulrøtter med karve
Purée de rutabaga – Kålrotstappe

Crudités – rå grønnsaker
Carottes râpées et citron – Raspede gulrøtter med litt sitron
Concombre émincé finement mariné au vinaigre – Agurksalat
Betterave rouge finement émincé – Skivede rødbeter
Chou blanc au carvi – Kålstuing med karve
Champignons à la crème – Kremet soppstuing

Desserts - desserter
Salade de fraises à la crème – Jordbær med fløte
Riz au lait au coulis de framboises – Risgrøt med rød saus
Biscuit de la mère Monsen – Mor Monsen kake
Délice du Troll (compote de pommes mélangé à la meringue) – Trollkrem
Entremet de la reine Maud – Dronning Mauds kake
Om Saveurs de Norvège
Et selskap som spesialiserer seg på norske og franske matspesialiteter, og markedsposisjonering i begge land.
Eierne og gründerne er norske, men har base i Frankrike og har tilsammen 40 års erfaring i det franske markedet. Firmaet har unike kontakter mot fransk distribusjon, restauranter og dagligvare. I tillegg satses det i Sveits og Italia. Saveurs de Norvège flere flere viktige norske kunder i sin portefølje.
Kontakt: Eidis W. Biehler.