Eli Anne Langen og Frode V. Refstad 1
Eli Anne Langen og Frode V. Refstad 1

Tenuta il Sogno satser større

Vingården Tenuta il Sogno i Piemonte, som drives av Eli Anne Langen og Frode Refstad, har startet et samarbeid med Vino Piemonte, der Kjell Blomvik er daglig leder. Vino Piemonte eier nå også 49 prosent av Tenuto il Sogno. Målet er å øke vinproduksjonen og kapasiteten vesentlig, med blant annet oppkjøp av vingårder.

Publisert

Eli Anne Langen og Frode Refstad har drevet Tenuta il Sogno i Piemonte siden 2002. (Foto: Svein Lindin)

– Vi er strålende fornøyd med å kunne meddele at vi har fått en ny og spennende partner, og gleder oss veldig til å komme i gang med T.i.S 2.0, som har blitt arbeidstittelen på den «nye» utgaven av Tenuta il Sogno. Vi allerede utvidet med kjøp av en annen vingård i nærområdet og flere står på trappene, sier de to i en pressemelding.

Her er noen stikkord for samarbeidet:

* Langsiktig satsing 10-15 år

* Utvikle nye kvalitetsviner fra egne druer

* Utvikle egen Barolo og Barbaresco

* Øke vinproduksjon og kapasitet

* Forsterke merkenavn og konsept

* Øke salget i Norge og lokalt

* Utvide distribusjonen til Asia

* Tilby medeierskap i vingårder og vinproduksjon

* Ta del i den positive utviklingen i vintursime i Piemonte

Barolo og Barbaresco

– Vi ønsker å øke vinproduksjon gjennom kjøp av nye vingårder med høy kvalitet spesielt på vinmark, men også på bygningsmasse. Vi vil gjennom egne erfaringer og lokal ekspertise finne de riktige eiendommene, der Frode vil ha det siste ordet.Porteføljen skal utvides med mer Barbera og Nebbiolo, og det skal også produseres Barbaresco/Barolo når den riktige muligheten dukker opp. Antall viner som produseres vil øke, og det skal blant annet lages viner med druer spesifikt fra de forskjellige gårdene, men også med mulighet til å blande druene mellom gårdene. Det skal produseres eksklusive viner i mindre antall, da gjerne i spesialutgaver. Målet er økt salg i Norge gjennom nye kvalitetsviner og ytterligere utvikling av eksisterende viner. Det skal også satses mer på salg fra gård og lokalt, uttaler de to i en pressemelding

Les mer om Tenuta il Sogno i magasinet Horeca, som hadde utgivelse nå i mars 2015.

Betydelig utvidelse etter 13 år

Tenuta il Sogno, «drømmegården», ønsker etter 13 år å nå nye høyder, og har inngått partnerskap med Vino Piemonte AS. Vino Piemonte AS vil legge til rette for at «Drømmen om en vingård kan gå i oppfyllelse».

Selskapet vil tilby medeierskap for de som ønsker tilgang på vin og bo på egen vingård. Vino Piemonte AS har kjøpt 49 % av drømmegården Tenuta il Sogno, og det vil investeres i ytterligere fem vingårder i Piemonte. Som et ledd i en bærekraftig satsing skal alle gårdene være gjeldfrie, og merkevarebygging skal skje med egenkapital.

Tenuta il Sogno i dag

Piemonte og morgentåket - nebbia, som har gitt navnet til druen Nebbiolo.

Vingården ligger vakkert til omgitt av vinmarker på alle kanter, og innen gangavstand til den hyggelige lille landsbyen San Marzano Oliveto.

Tenuta il Sogno ble etablert i 2002, men vinmarkene har fulgt gården i århundrer. Hoveddelen av vinmarkene er fra 1975. Vingårdens eldste vinmark er fra 1928 og lager fremdeles vidunderlige druer som går til gårdens aller beste vin, Bricco Soria.

– Vi har totalt 1,5 hektar vinmark fordelt på druene Barbera, Freisa og Nebbiolo. Fra dette produseres ca. 12.000 flasker vin, forteller Eli Anne Langen fra Røros og Frode V. Refstad fra Oslo, som har drevet Tenuta il Sogno frem til i dag.

– Vi valgte i 2001 å hoppe av A4-karusellen for å prøve oss på noe helt annet, og siden vi nå har vært her helt fra tidlig vår 2002, ser det ut til at vi nok klorer oss fast her for godt. Vi har alltid vært glad i å reise, og mat og vin har alltid vært avgjørende for hvor reisene har gått. Etter hvert dreide det seg mer og mer om Italia, og da vi besøkte Piemonte høsten 2001 var vi ikke lenger i tvil om hvor vi skulle slå oss ned. Piemonte er en utrolig flott del av Italia og har heldigvis ikke blitt oppdaget av masseturismen på samme måte som Toscana. Dette gjør at man fremdeles kan oppleve det autentiske italienske, noe vi synes er viktig når man først skal besøke et annet land, sier de to i en pressemelding.

Les også om et annet norsk par driver vinård Cascina Collina i Piemonte (publisert oktober 2010)

Økologisk vin

Tenuta il Sogno har siden 2003 satset på økologisk vin.

– Vi har etter hvert også implementert biodynamiske prinsipper basert på Maria Thuns «Biodynamic sowing and planting calendar», noe som blant annet betyr at verken kunstgjødsel eller ugressmidler blir brukt i produksjonen. Vi gjør aktivt bruk av månefaser og stjernekonstellasjoner – klipping av vinmarker foregår for eksempel alltid på nedadgående måne for å hindre plantene å blø unødig. Traktor brukes heller ikke i vinmarken, noe som skaper en luftig og porøs jord med stort mikrobiologisk liv. «Naturlig Vin», uten manipulasjoner i vinmarken eller under produksjon, er viktig for oss. Frode graver også ned kuhorn med møkk i…, heter det i pressemeldingen.

En moderne tradisjonalist

Tenuta il Sogno ser på seg selv som en moderne tradisjonalist.

– Vi har et forholdsvis nytt og moderne, dog enkelt, produksjonsanlegg i den gamle garasjen/verkstedet på gården. Det gjør oss vel da til en såkalt «garageproducer». Vi vinifiserer på tradisjonell måte med lang skallmaserasjon – opp mot 30 dager – i tanker av rustfritt stål uten noen former for temperaturkontroll. Druene blir skånsomt knust i en maskin med regulerbart trykk. Denne maskinen plukker også av stilkene. Druene til Nebbio «pure feet» blir fottråkket. I toppårganger lar vi vinen (bortsett fra Amici) ligge på skallet i opp mot fire måneder (sur lie) etter at alkoholgjæringen har avsluttet. Vi gjør dette for å trekke ut enda mer aromastoffer. Det gir også vinen mer tekstur og kropp, samt litt tannin, og bidrar til konservering av vinen slik at den holder seg bedre i åpnet tilstand. Amici blir kun lagret på ståltank frem til flasking. Denne har 1 års lagring før salg. Våre viner blir ikke kuldestabilisert eller filtrert, så noe bunnfall og vinstein vil forekomme i flaskene. Alle våre viner spontangjæres uten tilsetningsstoffer av noe slag, heter det i pressemeldingen fra Tenuta il Sogno.

Dette er vinene fra Tenuta il Sogno

"

Bricco Soria

* Bricco Soria - Barbera fra gamle vinranker plantet I 1928, årlig produksjon ca. 1500 flasker

* Nebbio - Nebbiolo fra yngre vinstokker, plantet i 2004, årlig produksjon ca. 1000 flasker

* Due Brenton - Barbera, Nebbiolo, freisa, årlig produksjon ca. 1500 flasker

* Terre degli Amici - fersk fin ueiket Barbera, årlig produksjon ca. 8.000 flasker

Noen eksperiment: Arneis i Amphora, Syrah senza solfiti, Rosato del Sogno i veldig små kvanta.

5 – 15 år

– Vi har en langsiktig tidshorisont på 5-15 år for vår visjon, både når det gjelder utvikling av vinmarken, vinproduksjonen, eiendomsmassen og merkevarebygging. Første investering er imidlertid allerede gjennomført – i form av vingården La Mandragola. La – La Mandragola betyr «Den Viltre Tøs» (i meget positiv betydning), og var en del av kult-klikken rundt produsenter som Michele Chiarlo, La Barbatella, Domenico Clerico (Barolo) og andre i det som ble regnet som «den nye vinen» i Piemonte på fra 1980- til 2000-tallet. Det vil si, innovative produsenter som turte å bryte med tradisjonene og laget sin egen identitet og vinstil. Dette ble godt mottatt i verdenspressen og vinene oppnådde(oppnår) høye priser og anerkjennelse, sier Frode Refstad.

Området

Det typiske landskapet i Piemonte.

La Mandragola ligger midt i grenseområdene for tre forskjellige landsbyer/kommuner: Castelnuovo Calcea, Montegrosso og Agliano Terme. De har alle butikker, barer og restauranter. Skal man til en større by, så er Nizza Monferrato og Canelli en kort kjøretur unna.

Områdets hovedstad, Asti, ligger 20 minutter kjøring mot nord-vest. Azienda Agricola La Mandragola ligger på toppen av et høydedrag (bric eller bricco) med storslått utsikt mot sør og alpene i vest. Vinmarkene ligger rundt og i nærheten av selve huset. Disse består av Barbera, Nebbiolo og en liten andel Cabernet Sauvignon. Vinmarkene er godt opparbeidet og vedlikeholdt med god drenering, soleksponering og vender mot vest. Jordsmonnet i området er leire, kalk, tuff (forsteinet vulkansk aske) og saltmineraler – dvs. perfekt for druedyrking.

Les mer om Tenuta il Sogno i magasinet Horeca, som hadde utgivelse nå i mars 2015.

Les mer på www.tenutailsogno.com

Les også mer på www.vinopiemonte.com

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS