Granavolden Gjæstgiveri. (Foto: NHO Reiseliv)
Granavolden Gjæstgiveri. (Foto: NHO Reiseliv)

Statlig etat snudde om hotellanbud

Granavolden Gjæstgiveri i Oppland manglet tre rom med bad for å være med i en statlig anbudskonkurranse om hotellgjester. Nå endrer oppdragsgiveren anbudskravene.

Publisert

– Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) har tatt våre forslag til etterretning og endrer kravene i konkurransen. Det er veldig viktig at konkurransegrunnlaget ikke har en unødvendig begrensning, men at det faktisk utformes åpne anbud. Det gjør at det er flere som får konkurrere, inkludert mindre bedrifter, sier NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes, som er ekspert på offentlige anskaffelser.

– Meningsløst

DSS krevde at tilbyderne må ha minst 30 rom med bad for å delta i konkurransen. Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland har 44 rom i alt, men kun 27 rom med bad. Ettersom hotellet er historisk har Riksantikvaren til nå sagt nei til å installere separate bad på flere enn 27 rom, skriver NHOReiseliv.no

– At man ekskluderer de mindre hotellene i Distrikts-Norge, det synes jeg er meningsløst. Det er innlysende for alle at departementene også har møter med færre enn 30 deltakere. Det er ikke verre enn å si at det skal være inntil 30 rom, så er vi med alle sammen, sa daglig leder Stig Fossum ved Granavolden Gjæstgiveri til NRK Hedmark og Oppland mandag.

Senere på dagen snudde altså DDS. Etaten uttaler at de endrer fristen for anbudet, samt utlysningsteksten. For Granavolden Gjæstgiveri sin del betyr det at de kan konkurrere om konferanser med færre enn 30 deltakere.

Offentlig etat snur, frittstående hotell får likevel konkurrere om gjester fra staten. #offentligeanskaffelser

Bekymret for anbudspraksis

Det gleder NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold at DSS har snudd i saken. Hun er likevel bekymret for at frittstående hoteller i flere og flere anbudsrunder fra staten ikke får lov til å levere sine tjenester. Krohn Devold sikter blant annet til en konkurranse om hotell- og konferansetjenester som politiet har lyst ut.

– Vi har allerede klaget inn flere anbudsrunder som staten har hatt ute. Når Stortinget skal behandle en ny reiselivsmelding til våren, så blir det veldig viktig å få med seg Stortinget på at skal våre unike perler og hoteller overleve ute i distrikts-Norge, så må de historiske og frittstående hotellene være gode nok til å kunne huse både statsansatte og kommunalt ansatte. Hvis ikke vil det ikke være liv laga for mange av disse hotellene, sier Krohn Devold til NRK Hedmark og Oppland.

Les hele saken på NHOReiseliv.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS