Kongekrabbe er en av råvarene som kokkene i Årets Kokk 2017 skal ta i bruk. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Dette er råvarene i «Årets Kokk 2017»

Nå er det klart hvilke råvarer Christian Andre Pettersen (27), Filip August Bendi (28), Øyvind Bøe Dalelv (27), Geir Magnus Svae (42) og Rasmus Johnsen Skoglund (27) skal bruke i finalen av «Årets Kokk 2017».

Publisert
Råvarene i Årets kokk 2017. (Foto: Tom Haga (reker), Andreas Lindlahr (kongekrabbe), Synøve Dreyer (sjøkreps), Lofoten seaweed (trøffeltang) og Norges Sjømatråd (ishavsrøye)).

Vinneren av konkurransen, som arrangeres i Mathallen 12. september, blir Norges neste Bocuse d’Or-deltaker i 2018 (Bocuse d’Or Europe i Italia) og 2019 (Bocuse d’Or i Lyon).

Trøffeltang på Årets Kokk-menyen. (Foto: Lofoten Seaweed)

Råvarene

Fiskeretten blir en fest av smaker fra mangfoldet i norske farvann med utvalgte skalldyr, trøffeltang og ishavsrøye.

Lam på menyen i Årets Kokk 2017. (Foto: Morten Holt)

Saken fortsetter under bildet

Kjøttretten er gitt navnet «Smaken av min region», og kandidatene utfordres til å dyrke frem smaken av lam og grønnsaker fra bestemte geografiske områder.

Ishavsrøye står også på menyen. (Foto: Eksportutvalget for fisk)

Les også: Disse fem ønsker å bli Norges neste Bocuse d'Or-kokk

Kongkrabbe. (Foto: Andreas Lindlahr)

Ishavsrøye

Sjømatrettens hovedråvare skal være norsk ishavsrøye kombinert med en eller flere av disse norske skalldyrene: råreker, kongekrabbe og sjøkreps. Retten skal også ha en distinkt smak av trøffeltang, en nyoppdaget delikatesse fra strømsterke kystområder i Norge.

Sjøkreps på Årets Kokk-menyen. (Foto: Synøve Dreyer)

Årets oppgave er vi spesielt stolte av. Vi trekker inn lite kjente tangingredienser, noe som åpner opp for nysgjerrighet og utforsking. Trøffeltangen kombinerer vi med den milde, flotte ishavsrøyen, og en eller flere svært smaksrike skalldyr. Den retten bør smake hav, sier Gunnar Hvarnes, faglig leder i Bocuse d’Or Norge-Akademiet.

Les også: Dette er rettene til Årets Kokk-kandidatene

Reker står også på menyen. (Foto: Tom Haga)

Lam og minst en grønnsak

Når det gjelder fatretten, vil kandidatene selv kunne velge hvilke lam og norsk opprinnelse de mener er den mest smakfulle, som samtidig har tydelig geografiske identitet. Lammet skal kombineres med minst en grønnsak fra samme oppvekstområde som lammet.

– Norge har etterhvert mange spennende bønder, og ved at kandidatene selv bestemmer hovedråvare, skapes det viktige direkterelasjoner mellom bønder og kokker. Med dette ønsker vi å utfordre kandidatene til å lage den beste retten med det beste lammet de selv har funnet frem til. Her vil kokkens evne til å lage god mat utfordres sammen med kokkens evne til å samarbeide og finne frem til verdens beste råvare, sier Gunnar Hvarnes.

Treningscamp i Lofoten

Frem mot konkurransen i september, skal konkurrentene gjennom tre treningscamper. Den første campen er allerede i gang, og kandidatene er nå i Lofoten. Her skal de blant annet lære mer om tørrfisk, råvaren de skal bruke i sin Ganefryd, som også skal presenteres under konkurransen i Mathallen.

– Lofoten er et perfekt sted å legge første treningssamling. Her går historie og tradisjoner knyttet til fiskeri og handel med sjømat tusen år tilbake i tid, men det er ikke bare et museum. Det fiskes, tørkes og eksporteres skrei og tørrfisk i store volum fra området, og det er i tillegg et svært levende og attraktivt reiselivsmål. Så her finnes hele verdikjeden for en kokk, fra fantastiske råvarer og tydelig identitet til matglede og god smak, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, i en pressemelding.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

De fem kandidatene til Årets Kokk 2017. Øverst fra venstre Christian A. Pettersen, Rasmus Johnsen Skoglund og Geir Magnus Svae. Nederst fra venstre Øyvind Bøe Dalelv og Filip August Bendi.
Powered by Labrador CMS