Ellen Marie Hansteensen (til venstre) fikk prisen overlevert av fylkesråd Mona Fagerås. (Foto: Susanne Forsland)
Ellen Marie Hansteensen (til venstre) fikk prisen overlevert av fylkesråd Mona Fagerås. (Foto: Susanne Forsland)

Pris til Litløy fyr i Vesterålen

Ellen Marie Hansteensen og bedriften Litløy Fyr i Bø i Vesterålen er tildelt Nordland fylkeskommunes næringspris for kvinner.

Publisert

– Det er veldig hyggelig å få en sånn positiv oppmerksomhet når man har gjort et stykke arbeid. Dette opplever jeg som en oppmuntring til reiselivet ytterst i Vesterålen, og i særdeleshet til økologisk reiseliv, sier Hansteensen, som fortalte om godt besøk ved fyret de siste årene.

– Det gir grunnlaget for at jeg nå kan gå over i en annen fase, nemlig å investere mer for å gjøre plassen mer tilgjengelig for enda flere folk, ved en utbygging.

Vokste opp i reiselivsnæringen

Prisvinneren vokste opp i reiselivsnæringen, og fikk sin første arbeidserfaring der. Ved siden av studiene arbeidet hun på Britannia hotell i Trondheim og Continental hotell i Oslo, før hun arbeidet som reiseleder for franske bussturister i hele Norge.

I 2006 kjøpte prisvinneren Litløy fyr med en gammel fyrvokterbolig. Fyranlegget var ferdigbygd høsten 1912. Av hensyn til vedlikehold og overvåking av skipstrafikken, var fyret bemannet fram til 2003. Prisvinneren kjøpte fyret for å gjøre det tilgjengelig for folk, og har i alle disse årene bodd på fyret året rundt.

Etter at prisvinneren overtok fyret startet hun raskt et tålmodig og langsiktig arbeid for å etablere en helt spesiell destinasjon på en øy hvor det har vært bosetting siden steinalderen. Destinasjonen kan tilby et avslappende opphold i vakre naturomgivelser, med fokus på økologi, miljøvennlighet og lokalprodusert mat. Blant annet dyrkes det urter på øya. Det er også en økologisk grønnsakshage og miljøenergiforsyning.

13 gangen prisen deles ut

Dette er det 13. året næringsprisen for kvinner i Nordland deles ut. De tidligere vinnerne viser hvilken spennvidde og hvilket mangfold som finnes blant kvinnelige etablerere i Nordland.

Gjennom næringsprisen for kvinner, vil Nordland fylkeskommune framheve kvinnelige etablerere og oppmuntre til entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner etablerer bedrifter og skaper arbeidsplasser i Nordland. Gjennom utmerkelsen vil Nordland fylkeskommune sette fokus på dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre.

Næringsprisen er delt i to; næringsprisen og nykomlingsprisen.

Næringsprisen skal gå til kvinner som gjennom sin bedriftsetablering har utmerket seg som nyskapende, utradisjonelle og spenstige. Bedriften skal være økonomisk solid, bærekraftig og ha hatt positive effekter på samfunnet lokalt eller regionalt.

Jurybegrunnelsen

Les jurybegrunnelsen og talen som ble holdt av fylkesråd for næring Mona Fagerås under:

«Prisvinneren er opprinnelig fra Østlandet, har universitetsutdanning i språk og samfunnsfag, i tillegg til journalistikk fra Høyskolen i Oslo. Hun har blant annet jobbet som journalist og lærer. I flere år har hun også arbeidet med humanitært arbeid. Hun har blant annet erfaring fra arbeid for Flyktninghjelpen og FN i Midtøsten og Afrika. Prisvinneren vokste opp i reiselivsnæringen, og fikk sin første arbeidserfaring der. Ved siden av studiene arbeidet hun på Britannia hotell i Trondheim og Continental hotell i Oslo, før hun arbeidet som reiseleder for franske bussturister i hele Norge. I 2006 kjøpte prisvinneren et fyr med en gammel fyrvokterbolig. Fyranlegget var ferdigbygd høsten 1912. Av hensyn til vedlikehold og overvåking av skipstrafikken, var fyret bemannet fram til 2003. Prisvinneren kjøpte fyret for å gjøre det tilgjengelig for folk, og har i alle disse årene bodd på fyret året rundt. Etter at prisvinneren overtok fyret startet hun raskt et tålmodig og langsiktig arbeid for å etablere en helt spesiell destinasjon på en øy hvor det har vært bosetting siden steinalderen. Destinasjonen kan tilby et avslappende opphold i vakre naturomgivelser, med fokus på økologi, miljøvennlighet og lokalprodusert mat. Blant annet dyrkes det urter på øya. Det er også en økologisk grønnsakshage og miljøenergiforsyning. Når gjestene kommer henter verten selv sine gjester på fastlandet. Med sin egen RIB krysser hun det beryktede området mellom fastlandet og øya i all slags vær. På øya får gjestene ro for kropp og sjel i idylliske omgivelser, og får servert blant annet nybakt brød med tang og tare, syltetøy fra øya, fisk og rogn fra havet, geitost fra fastlandet. Hun har tatt imot frivillige fra hele verden som har hjulpet til med renoveringsarbeidet og de siste årene har hun tilbudt overnatting for betalende gjester. Folk kommer fra hele verden og fyret har vært profilert på tysk og fransk fjernsyn og i flere reisemagasin. Fyret var en del av serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» (Sesong 9, episode 2). Fyret ble også dratt fram som et av de 10 beste småhotellene i verden av det amerikanske reiselivsmagasinet «Travel & Leisure». I Nettavisen ble stedet omtalt som en av ti luksuriøse og utrolige opplevelser verden rundt. Prisvinneren driver en økologisk reiselivsbedrift og er medlem av Norsk Økoturisme, med økologisk grønnsakshage og miljøvennlig energiforsyning. Hun har hatt mange år med tunge løft, både fysisk og økonomisk, og i tillegg den mentale påkjenningen ved å drive et hotell på et så ekstremt værutsatt sted. Det må et eksepsjonelt pågangsmot og en forretningssans av de helt sjeldne til, for å etablere en slik virksomhet på ei veiløs øy i havgapet på Nordlandskysten».

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS