Elever og lærere samlet på Majorens Kro og Stue. (Foto: Morten Holt)
Elever og lærere samlet på Majorens Kro og Stue. (Foto: Morten Holt)

Elevene tok over Majorens Kro og Stue

Glemmen-elevene utarbeidet menyen, laget maten, og serverte nesten 200 personer i restauranten Majorens Kro og Stue i løpet av to hektiske dager.

Publisert

I to dager i slutten av mars ble Majorens Kro og Stue i Gamlebyen i Fredrikstad til «Restaurant Take Over». Elever fra kokk, servitør og matfag på Glemmen videregående skole sørget for både maten og serveringen.

<em>Restauranteier Markus Nagele med en av elevene som var med i «Restaurant Take Over», Claudine Abonales Adoray. (Foto: Morten Holt)</em>
Restauranteier Markus Nagele med en av elevene som var med i «Restaurant Take Over», Claudine Abonales Adoray. (Foto: Morten Holt)

En virkelighetsnær erfaring

– Dette gir elevene en god virkelighetsnær erfaring. Samtidig får de også et slags «eierskap» til restauranten og det de har laget, og ute i restauranten ønsker servitørene å selge mest mulig, sier restaurantdriver Markus A. Nagele, og fortsetter:

– Målet er at restaurantgjestene skal oppleve den samme servicen og den samme opplevelsen som de ville ha gjort i en «vanlig» restaurant.

Totalt var snaut 25 elever elever fra VG2, godt hjulpet av noen få fra VG1, på plass i restauranten fra tidlig morgen til sen kveld en torsdag og fredag i slutten av mars. Selve serveringen fant sted fra 13 til 21 (20 på torsdag).

<em>Philip Nøklestad (til venstre) og Maciej Michael Antosz fikk bryne seg på kjøkkenet. (Foto: Morten Holt)</em>
Philip Nøklestad (til venstre) og Maciej Michael Antosz fikk bryne seg på kjøkkenet. (Foto: Morten Holt)

– Det er klart dette er en stor utfordring for elevene. I og med at det er en à la carte-meny, vet de ikke hva gjestene bestiller, og det er om å gjøre å svinge seg raskt når bestillingen er gjennomført, sier Nagele.

Andre året

Dette er andre året Nagele overlater driften til skoleelevene etter at samarbeidet kom i gang mellom Glemmen videregående skole og Majorens Kro og Stue, godt assistert av Norges Kokkers Landsforening (NKL) Østfold.

– Vi har laget vårt eget konsept. Både Nagele og undertegnede sitter i serveringsutvalget i Fredrikstad kommune, og slik kom vi i kontakt. Etter to år føler vi at vi vet en del om dette og vet hvordan det fungerer, og hvis noen ønsker råd og tips er det bare å ta kontakt. Vi har malen klar! Jeg oppfordrer virkelig andre skoler til å prøve dette, sier faglærer for restaurant og matfag på Glemmen vgs, Britt Hovland Johansen.

Les mye mer om «Restaurant Take Over» i den kommende utgaven av magasinet Horeca (nummer 3 2019).

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS