Olav Eldøy og Thomas Madsen Hardangerbestikk
Olav Eldøy og Thomas Madsen Hardangerbestikk

Norsk bestikk på norske restauranter

Kokken Thomas C. Engum Madsen (38) har gjennom flere år irritert seg over dårlig utenlandsk bestikk på mange norske spisesteder. Det endte til slutt opp med bestikket Sofie fra HardangerBestikk.

Publisert

Olav Eldøy har stått for designet, mens Thomas Madsen har vært hjernen bak det funksjonelle i nylanserte Sofie fra HardangerBestikk.

Historien startet for en tid tilbake, da bergenseren Madsen møtte industridesigneren Olav Eldøy fra Stord på en messe i Stavanger i 2010.

Kontakten med HardangerBestikk i Kinsarvik ble formidlet, og prosessen var i gang.

Funksjonelt design

Eldøy har stått for designet, mens Madsen har vært hjernen bak det funksjonelle. I januar ble bestikket presentert for første gang, og i midt i mai var det lanseringsfest for Sofie-bestikket i den nye restauranten Bare Vestland i Bergen.

Sofie-bestikket består av alt fra kake- og salatsett til sauseøse, kakegaffel og -kniv, vanlige kniver og gafler, til en litt større dessertskje som du kan spise is med.

– Vi har utviklet og arbeidet med dette bestikket i fem år, og målet hele veien har vært å lage et bestikk som er funksjonelt, men også vakkert. Det skal sitte godt i hånden, ha en kniv som er skarp og en suppeskje som får tak i suppen, sier Madsen, som er fra Fana ved Bergen.

Oppkalt etter datteren

Han forteller videre: – Bestikket er oppkalt etter min yngste datter. Storesøsteren Sara (5) er litt sjalu, men grunnen til at navnet ble Sofie var at HardangerBestikk allerede har et bestikk som heter «Sara».

Madsen arbeider til daglig på Quality Hotel Edvard Grieg, som hadde nyåpning i mai, og har også bakgrunn fra Clarion Hotel Admiral, Stallmestergården Moldegård, Matgal Catering og Spisestedet M på Nesttun (nå stengt). Han er halvt norsk og halvt italiensk, og er medlem av «Chaine Des Rotisseurs», verdens eldste gastronomiforening. Madsen kan også se tilbake på en andreplass NM i sjømat i 2007.

Godt mottatt

– Bestikket skal nå inn på noen av de beste restaurantene i Bergen, og har blitt generelt veldig godt mottatt de plassene det er vist. Som Madsen sier: Hvorfor skal vi bruke utenlandsk bestikk i Norge når vi har Hardanger Bestikk. Vi håper at dette er et produkt som vil slå an i restaurantnæringen her til lands, sier Thomas Refvik hos HardangerBestikk, som opplyser at bestikket tidligere i år også ble lansert for resten av Europa på messen «Ambiente» i Frankfurt.

Du kan lese mer i magasinet Horeca (nummer 4 2015, som hadde utgivelse i juni)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS