Alle de norske nominerte under Embla-gallaen i København. Jurymedlem Even Ramsvik til venstre, og prisvinnerne Geitmyra i midten av bildet. (Foto: Norges Bondelag)
Alle de norske nominerte under Embla-gallaen i København. Jurymedlem Even Ramsvik til venstre, og prisvinnerne Geitmyra i midten av bildet. (Foto: Norges Bondelag)

Embla 2017: Geitmyra til topps

Geitmyra Matkultursenter gikk helt til topps i kategorien «Nordisk mat til barn og unge 2017» under den nordiske prisutdelingen Embla torsdag. Kveldens store vinner ble Færøyene som fikk tre priser. J

Publisert
H.K.H. Prinsesse Marie av Danmark som delte ut prisen til Geitmyra ved May Britt Stormoen. (Foto: Norges Bondelag)
H.K.H. Prinsesse Marie av Danmark som delte ut prisen til Geitmyra ved May Britt Stormoen. (Foto: Norges Bondelag)

Geitmyra Matkultursenter i Oslo er den beste nordiske aktøren som jobber med mat til barn og unge, og ble den eneste norske vinneren i år.

Faktisk var det Færøyene som stakk av med flest priser – tre i rekken. Sverige vant to av kategoriene, Finland én, mens «hjemmenasjonen» Danmark ikke fikk en eneste pris denne gangen.

Se alle vinnerne lengre ned i saken

– En viktig pris

– Jeg er kjempeglad og veldig stolt. Prisen er viktig fordi vi må gi ungene kunnskap og mulighet til å ta kloke og bærekraftige matvalg. Det gir gode konsekvenser for dem og for alle rundt, sier undervisningsansvarlig ved Geitmyra, May Britt Stormoen.

Foto: Norges Bondelag
Foto: Norges Bondelag

I statuttene heter det at prisen i kategorien «Nordisk mat til barn og unge 2017» gis til en person eller organisasjon som har utviklet en ide eller et konsept som merkbart bidrar til å utvikle kommende generasjoners viten og kunnskap om nordisk mat og matkultur.

Embla er en ny felles nordisk matpris som hyller det ypperste i det nordiske kjøkken. Prisen ble delt ut for første gang torsdag 24. august i København rådhus. Det var H.K.H. Prinsesse Marie av Danmark som delte ut prisen til Geitmyra.

Jurymedlem og kokk Even Ramsvik var imponert:

– Først og fremt er jeg stolt og glad på vegne av Geitmyra. Det var mange sterke kandidater i hver kategori, og det er beundringsverdig å se hva Færøyene har fått til. Jeg vet det er mye bra i Norge, og jeg er sikker på at vi vil hevde oss sterkt i årene som kommer, sier Ramsvik.

Ser frem mot 2019

Prisen er den første matpris noensinne som er blitt utdelt på tvers av alle de nordiske landene. Den setter fokus på råvarer, produksjonsmetoder og alle de som på ulikt vis er med på å formidle nordisk mat. Seks nordiske landbruksorganisasjoner står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd. Prisen er etablert for å styrke den nordiske matidentitet og kultur og vil bli delt ut hvert annet pr.

– Hver nominert var verdige kandidater og representanter for norske matprodusenter og matformidlere. Jeg håper at opprettelsen av Embla vil styrke samarbeid mellom de nordiske landene, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Sju prisvinnere

Embla består av sju priser der en nasjonal jury i hvert nordisk land har nominert sine kandidater. I København har en felles nordisk jury avgjort hvem som vant Embla-prisene.

Dette er årets vinnere av Embla-prisen 2017

* Geitmyra Matkultursenter for Nordisk mat til barn og unge 2017 (Norge)

* Leif Sørensen, Fish Chips, for Nordisk mathåndverker 2017 (Færøyene)

* Dimunargardur for Nordisk råvareprodusent 2017 (Færøyene)

* Annika Unt for Nordisk mat til mange 2017 (Sverige)

* Michael Björklund, Smakbyn, for Nordisk matformidler 2017 (Sverige)

* Heimablidni for Nordisk matdestinasjon 2017 (Færøyene)

* Thomas Snellmann for Nordisk matgründer 2017 (Finland)

De norske nominerte

De nominerte fra Norge var Tingvollost, Fjellgris fra Valdres (Stølsvidda), North Sea Salt Works, Geitmyra matkultursenter, Matmagasinet NORD, Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros og Hurtigruten.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS