Elin Børter-Eriksson fikk en av de første jordbærplantene som skal plantes hjemme i hagen og gode råd om stell og pleie fra Bjarne Kjøs. (Foto: OFG)

Nytt norsk jordbær har fått navn

I 2021 kommer en ny norsk sort jordbær på markedet – en sort det har tatt 13 år å dyrke frem.

Vinner av konkurransen Elin Børter-Eriksson og sortsutvikler hos Graminor og jurymedlem Bjarne Kjøs døpte det nye jordbæret Lykke. (Foto: OFG)

– Det er en fryd å nyte norske jordbær om sommeren, og jeg er overbevist om at det er mange jordbærprodusenter og jordbærspisere som nå blir fornøyde med en ny jordbærsort. Det nye bæret har forbedret smak og dyrkingsegenskaper. Med tanke på så mye glede som et nytt bær kan gi, må vi rett og slett kalle det for Lykke, sier landbruksminister Olaug Bollestad.

Over 6000 navneforslag

Det var Matmerk, Graminor og Opplysningskontoret for frukt og grønt som utlyste konkurransen, Hva skal bæret hete, 18. mai i år.

Det var en enorm interesse for å finne et godt navn til det nye bæret. Det kom inn 6000 forslag til navn, og av disse var det 2763 ulike navn. Navnet skulle klinge godt på norsk og gi assosiasjoner til den friske smaken av norsk sommer eller gode sommerminner.

I juryen satt landbruksminister Olaug Bollestad, TV-kokken Wenche Andersen og sortsutvikler Bjarne Kjøs, og disse tre døpte bæret for Lykke.

Slik begrunnet juryen sitt valg:

For de som dyrker jordbær, så er det en lykke når bæra modnes og bringes til torgs. Det er en lykke når vi reiser ut til produsent eller butikk for å kjøpe jordbær.Ikke minst er det en lykke å spise jordbær. Lykke er et kort navn, lett å si og beskrivende.GN07.59.2 forlater med dette tilværelsen som en nummersort til å bli en navnet sort, sorten Lykke.

Hilsen fra landbruksministeren

Det var 91 stykker som hadde foreslått akkurat dette navnet – og den heldige vinneren, som ble trukket ut var Elin Børter-Eriksson, som begrunnet forslaget med at Jordbær gir rett og slett lykkefølelse – derfor synes jeg navnet Lykke passer så godt.

Hun fikk overrakt en skikkelig jordbærpremie, samt en hyggelig videohilsen fra landbruksminsteren som dessverre ikke hadde anledning til å delta i på dåpen.

En jordbærsorts tilblivelse

- En dag sent på høsten i 2007 så møttes Frida og Camarossa i det lune veksthusrommet hos Graminor, fortalte sortsutvikler Bjarne Kjøs.

Slike møter i slike lune rom endte som slike møter kan ende. En søskenflokk på 200 stykker så dagens lys etter at bær og frø var modnet. I en søskenflokk på 200 så finner vi noen få dårlige eksemplarer. De aller fleste søsknene er som søsken flest, gode og hjelpsomme medborgere. Ett av disse søsknene viste seg å være et superavkom. Det er dette bæret som i dag skal få et navn. Frem til i dag har det bare vært GN07.59.2.

Målet med slik sortsutvikling er å finne bær som gir fantastisk smak, gode avlinger, er sterk mot sykdommer og har denne gylne rødfargen som det er så vanskelig å motstå.

Jordbæret Lykke vil være å finne på markedet neste år – sommeren 2021.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS