Varaporn Ta Seangwichai («Ta») (nærmest) og Krittikanyavee Raksaphon («Kritt») fra Mortens Kro er to av deltakerne i NM i maskinoppvask på Smak 2017 på Norges Varemesse i februar. (Foto: Morten Holt)

Hvor er hotellkjedenes oppvaskere?

– Hvor er hotellkjedenes oppvaskere? undrer BFSN-leder Joe Harald Strand. Snart arrangeres NM i maskinoppvask for femte gang, men hotellkjedene er foreløpig fraværende på påmeldingslistene. På Mortens Kro derimot, er tre av oppvaskerne klare for å kjempe om gullet, deriblant Varaporn Ta Seangwichai, som endte på sølvplass, bare tre poeng unna seieren, i 2014.

Publisert
– De ansatte i oppvasken må frem i lyset, mener BFSN-leder Joe Harald Strand (fra høyre), innehaver på Mortens Kro, Heidi Hansen og daglig leder på Mortens Kro, Siw Christine Hausmann. Til venstre Frida Nøsteberget, som er utplassert på Mortens Kro en gang i uka fra Jessheim videregående skole. (Foto: Morten Holt)

– Det bør da være med deltakere fra de forskjellige kjedene. Både Scandic, Thon, Nordic Choice og First har da vel oppvaskere som vil være best i Norge? spør Strand, som tok over ledelsen i BFSN etter Arne Dalseng 1. november.

Arrangeres for femte gang

NM i maskinoppvask arrangeres i 2017 for femte gang, også denne gangen i forbindelse med den store Smak-messen på Norges Varemesse på Lillestrøm. Konkurransen foregår med innledende heat tirsdag, onsdag, og torsdag, før de vinneren fra disse dagene gjør opp om pallplassene i finalene fredag 10. februar.

Totalt kan 24 deltakere være med i konkurransen, og Morten Kro har allerede tre påmeldte, deriblant sølvvinneren fra konkurransen i 2014, Varaporn Ta Seangwichai – eller bare «Ta», som hun vanligvis kalles.

Varaporn Ta Seangwichai – eller bare «Ta», som hun vanligvis kalles, sikter mot gull i NM i maskinppvask i 2017. (Foto: Morten Holt)

De tre første plassene blir premiert med henholdsvis 10 000, 5000 og 3000 kroner.

«Ta» vil vinne i 2017

Etter fjerdeplass i sitt første NM i 2011, og sølv i NM i maskinoppvask i 2014, sikter Varaporn Ta Seangwichai – eller bare «Ta», som hun vanligvis kalles, på den øverste pallplassen i NM i 2017.

I 2014 tapte «Ta» med tre små poeng, og nå er revansjelysten høyst til stede! Hun er til daglig avdelingsleder på Mortens Kro på Gjelleråsen, og har også rekruttert to andre fra sin avdeling til mesterskapet, Krittikanyavee Raksaphon og Edit Bende.

– Vi ønsker å løfte frem en yrkesgruppe på kjøkkenet som ikke alltid blir nevnt i første rekke, sier daglig leder i BFSN, Joe Harald Strand. (Foto: Morten Holt).

– Det er veldig inspirerende og moro å delta i denne konkurransen. Den viser at oppvask ikke bare er oppvask, vi må tenke på mange faktorer, og lære å gjøre det riktig og fremfor alt, grundig. Jeg lærte meg rett og slett å gjøre jobben min bedre ved å være med i NM i maskinoppvask, sier «Ta», som har vært ansatt på Mortens Kro siden 2009.

Les også: Slik gikk det i NM i maskinoppvask i 2014

Løfte en yrkesgruppe

– Vi ønsker å løfte frem en yrkesgruppe på kjøkkenet som ikke alltid blir nevnt i første rekke. I konkurransen viser de hvordan de løser oppgavene med tanke på hygieneperspektivet, sier Joe Harald Strand, daglig leder i BFSN (Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge), som er hovedarrangør for konkurransen.

– Dette er en viktig konkurranse, og gjør heder på en yrkesgruppe som sjelden er «fremme i lyset», sier daglig leder på Mortens Kro, Siw Christine Hausmann.

Heidi Hansen, som tok over som eier av det velkjente stedet etter hennes far Morten for ikke lenge siden, tilføyer:

– Dette er en givende konkurranse for de ansatte på kjøkkenet. Ren oppvask er viktig, og det bidrar til stoltheten for dem som arbeider der «ingen» ser.

Hansen forteller at av om lag 120 ansatte, i del- og heltid, er rundt 20 av dem ansatt i oppvasken.

– Vi ønsker å vise utad at vi tar oppvask, hygiene og renhold seriøst, sier Hausmann og Hansen.

Les mye mer om NM i maskinoppvask i den første utgaven av magasinet Horeca i 2017, som har utgivelse like før Smak 2017

Her kan du lese alt om Smak

Les også: Femte NM i maskinoppvask

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS