Christian A. Pettersen er tittelforsvarer til Bocuse d'Or Europe. (Foto: Morten Holt)

Klart for en annerledes utgave av Bocuse d'Or Europe

Torsdag og fredag denne uka skal Bocuse d’Or Europe 2020 arrangeres i Tallinn i Estland. Det blir en annerledes kokkekonkurranse – uten heiende fans på tribunen og med strenge smittevernsregler.

Publisert
Det blir ingen norske fans på tribunen i Tallinn. (Foto: Morten Holt)

De ni første nasjonene skal i aksjon i konkurranseboksene torsdag 15. oktober, mens de resterende skal konkurrere fredag 16. oktober – på «verdens matdag».

Christian A. Pettersen er sistemann ut, og er den siste som leverer rettene sine fredag ettermiddag.

– Spenningen blir ikke annerledes

Arne Sørvig. (Foto: Morten Holt)

– Det blir strengt i forhold til smittevern, det blir stille på arenaen i forhold til normalt, kort sagt: Det blir annerledes. Som det meste i dette året. Men vi i Team Norway er klare.

– Vi er kreative og har trent hardt. Spenningen blir ikke annerledes, skriver daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig på sin facebookside.

Dramatisk ved positiv test

Det norske teamet som reiser til Estland mandag 12. oktober, består av 11 personer. Samtlige er testet for covid-19 senest 72 timer før avreise. Så blir det en ny test på grensen til Estland.

Christian A. Pettersen har tidligere gull fra Bocuse d'Or Europe 2019 (bildet) og bronse fra Bocuse d'Or 2019. (Foto: Morten Holt)

– Deretter må vi gå i karantene på hotellrommene fram til testresultatet er klart, sier Sørvig til Stavanger Aftenblad.

Og så – hvis Christian André Pettersen eller commis Even Strandbråten Sørum kokk tester positivt, er Norge ute av konkurransen. Det får dramatiske følger. Norge får da heller ikke plass i den globale finalen av Bocuse d’Or i Lyon i juni 2021.

Så her dreier det seg virkelig om å holde seg smittefri.

– Slik Lyon ser det er det kokken og hans commis som er de endelige konkurrenter. Coachen vet vi er ekstremt viktig, men er coach nede for telling, kan vi likevel kjøre løpet. En annen på teamet er også trent på coach-programmet denne runden for å ha en back-up på Gunnar Hvarnes hvis han skulle falle ut, forteller Sørvig.

I 2018 var Christian A. Pettersen helt overlegen i Europa-finalen, som da ble arrangert i Torino i Italia.

Les også: Helt overlegen Pettersen-seier i Bocuse d'Or Europe 2018

Overraskelse for kokkenerdene

Når det gjelder maten så er jo råvarene godt kjent. Det som kan sies om det er at vi kommer med overraskelser som spesielt kokkenerdene vil legge godt merke til. Vi har ikke lyst å si så mye mer enn det, men det er en liten endring med potensielt stor konsekvens som er lagt inn – og som vi gleder oss til å vise blant likesinnede på arenaen, fortsetter Sørvig.

Norges meny offentliggjøres på morgenen fredag 16. oktober.

Det norske teamet og støtteapparatet

Christian A. Pettersen (midten) sammen med commis Even Strandbråten Sørum (til høyre). Rasmus Johnsen Skoglund (til venstre) var coach da duoen vant Årets kokk 2019, og sikret seg deltakelse i Bocuse d'Or 2020 og 2021. Johnsen Skoglund har også vært med i oppkjøringen mot konkurransen i Tallinn, men kunne ikke være med til Estland denne uka. (Foto: Morten Holt)

Foruten det sentrale norske teamet, med Christian A. Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum, coach Gunnar Hvarnes og Tom Victor Gausdal (Norges jurymedlem i konkurransen), består den norske delegasjonen av blant andre daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig, samt kokkene Aron Espeland, Aleksander Vartdal, Kim Iamram og Simon Engen. I tillegg er den faste sjåføren Johan Apeland med til Tallinn.

Les også: Bocuse d’Or-gullet har blitt en besettelse

Tyrkia, Kroatia, Storbritannia og Belgia har trukket seg

Opprinnelig skulle 20 nasjoner stilt «til start» i Tallinn denne uken, men du finner bare 16 nasjoner til start.

Fire nasjoner har valgt å trekke seg på grunn av koronapandemien: Kroatia, Storbritannia, Belgia og Tyrkia. Belgias Lode De Roover og hans commis Piet Vande Casteele deltok også i forrige runde av Bocuse d’Or, og var før de trakk seg regnet som en medaljekandidat, eller i hvert fall en topp-6-kandidat.

Det er også kjent at en av medaljefavorittene i den globale finalen neste år, USA, har trukket seg fra Bocuse d'Or 2021.

Les: Finalen i Bocuse d’Or 2021 utsettes til begynnelsen av juni

Saken fortsetter under bildet

Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)

Erfarent og kreativt lag

Pettersen er en av Norges mest erfarne konkurransekokker. Han tok et overlegent gull i Bocuse d’Or Europe i 2018, og en sterk tredjeplass i verdensfinalen i Lyon 2019. Han er født og oppvokst i Bodø, og har i over 20 år hatt en drøm og en ambisjon om å stå øverst på pallen i Lyon.

Saken fortsetter under bildet

Erfarent norsk team: Fra venstre Gunnar Hvarnes (coach), Christian A Pettersen (kandidat), Even Strandbråten Sørum (commis) og Tom Victor Gausdal (president og Norges dommer i konkurransen). (Foto: Jonas Haarr Friestad)

– Det er et veldig erfarent team. Likevel går det ikke på rutine på treningskjøkkenet, og det skapes mye nytt både til Europa- og Verdensfinalen. De virkelige resultatene må vi vente til Lyon for å se, men vi skal få oppleve nye og faglig krevende saker også i Bocuse d’Or Europe i Tallinn. Selv om det er nok å være blant de ti beste, er det jo vanskelig for slike vinnerskaller å ikke gi gass når det nærmer seg konkurranse. Nå gleder vi oss til å se hva konkurrentene finner på, og hvordan det står seg mot det vi skal presentere, sier Gunnar Hvarnes, coach for Team Norway.

Energi og kreativitet på konkurransekjøkkenet

Gunnar Hvarnes (til venstre) er nok en gang coach for Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)

Som coach har Pettersen igjen valgt Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes, en av Norges beste kokker og en svært erfaren konkurransekokk.

– Gunnar Hvarnes var coach da vi tok gull i Europafinalen 2018 og bronse verdensfinalen i 2019. Vi kjenner hverandre godt og vet hvor hverandres grenser går. Samtidig utfordrer han meg hele tiden, får meg til å pushe grenser og gjør meg definitivt bedre, forteller Christian André Pettersen.

I 2010 tok Hvarnes sølv i Bocuse d’Or Europe, og i 2011 bronse i verdensfinalen i Bocuse d’Or. Han var coach for Christopher W. Davidsen, da han vant sølv i Bocuse d’Or Europe 2016 og Bocuse d’Or i Lyon i januar 2017, og coach for Christian André Pettersen da han tok gull i Bocuse d’Or Europe 2018 og bronse i Bocuse d’Or 2019. I februar 2020 var han også coach for Det Norske Kokkelandslaget, da Norge tok gull i Kokke-OL.

Commis Even Strandbråten Sørum

Christian A. Pettersen og commis Even Strandbråten Sørum. (Foto: Morten Holt)

Commis er Even Strandbråten Sørum fra Begnadalen i Valdres. Han hadde læretiden på Statholdergaarden i Oslo, og har jobbet som kokk på restaurant Fagn i Trondheim. Han var med som commis da Pettersen gikk til topps i Årets kokk 2019.

– Jeg kjente ikke Even så godt fra før, men vi fant fort tonen og fungerer veldig godt sammen. Han er hardtarbeidende og har et energinivå som er slående. Jeg gleder meg til å stå på konkurransekjøkkenet med ham i både Tallinn og Lyon, sier Pettersen.

President Gausdal

Tom Victor Gausdal, som nå er president og Norges dommer, endte på sølvplass i Bocuse d'Or i 2005 - to poeng bak vinneren. (Foto: Arkiv)

President for Team Norway er Tom Victor Gausdal. Han tok sølv i Bocuse d’Or i 2005, ett poeng bak Frankrikes Serge Vieira. Han har deltatt på Kokkelandslaget i 22 år, og var med da laget vant VM-gull i 2006. Han er medeier, leder og aktiv kokk i restaurantgruppen Lava Oslo, har gitt ut flere kokebøker og vært programleder og deltager i Top Chef, Masterchef, Kokkenes kamp og Til bords med fienden.

– Gausdal er en svært dyktig og kreativ kokk med en tung konkurranseerfaring. Han er valgt både til styreleder og faglig leder blant de norske Bocuse-kokkene i foreningen Årets kokk Akademiet. Det er et privilegium å ha ham med som president for Team Norway, og som Norges representant i dommerpanelet, forteller Arne Sørvig, daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi, som står bak den norske innsatsen.

Nytt treningskjøkken

Konkurranseforberedelsene har denne gangen vært veldig annerledes. Korona-pandemien fikk store konsekvenser for treningen, og i en periode ble alle forberedelsene satt på pause. Teamet opplevde at Europafinalen ble flyttet to ganger, og en stund så det ut til at det bare ville være tre måneders mellomrom mellom Europafinalen og verdensfinalen, men nylig kom også nyheten om at Bocuse d’Or i Lyon arrangeres i juni 2021.

– Det har vært stressende måneder, innrømmer Pettersen, men fra juli var han og teamet igjen i hardtrening på nytt treningskjøkken i Havnespeilet i Sandnes. – Et flunkende nytt kjøkken ga hele teamet en energiboost og har påvirket kreativiteten veldig positivt.

Pettersen sier de har fått mer plass på det nye treningskjøkkenet.

– Vi har fått bygget et konkurransekjøkken som er identisk med det som er i Lyon, og jeg føler at vi har både frihet og rom til å dra det enda lenger i treningen nå. Det er skikkelig kult!

Ikke så viktig med seier i Europa-finalen

Selv om det Europa-finalen i Tallinn nærmer seg, så er det verdensfinalen i Lyon som er det overordnede målet og konkurransen teamet egentlig trener mot.

– I forrige runde vant vi Europa med veldig stor margin, og det skapte en ekstrem forventning til Lyon. Denne gangen så er målet pallen i Europafinalen, så holder vi igjen på noen av godsakene vi har utviklet til vi står på konkurransekjøkkenet i Lyon, sier Pettersen på Bocusedornorge.no.

Les også: Christian A. Pettersen vant Bocuse d'Or Europe 2018 i Torino

Under finner du alle deltakere og starttider i Bocuse d'Or Europe 2020.

Torsdag 15. oktober

1) Spania – 08.30 (07.30 i Norge)

Albert Boronat Miró

Commis: Mélina Allair

2) Nederland – 08.40

Marco van der Wijngaard

Commis: Yentl van Gilst

3) Tyrkia – 08.50

Serhat Eliçora (har trukket seg)

4) Island – 09.00

Sigurdur Kristinn Laufdalis

Commis: Olafur Helgi Kristjansson

5) Estland – 09.10

Artur Kazaritski

Commis: Magnus Rosendahl

6) Danmark – 09.20

Ronni Vexøe Mortensen

Commis: Sebastian Svendsgaard

7) Sverige – 09.30

Sebastian Gibrand

Commis: Jakob Persson

8) Georgia – 09.40

Erik Sarqisiani

9) Polen – 09.50

Jakub Kasprzak

Commis: Patryk Paczkowski.

Fredag 16. oktober

10) Latvia – 08.30 (07.30 i Norge)

Dinars Zvidrins

11) Ungarn – 08.40

István Veres

Commis: Bence Molnár

12) Finland – 08.50

Mikko Kaukonen

Commis: Anni Peräkylä

13) Frankrike – 09.00

Davy Tissot

Commis: Nicolas Grüner

14) Sveits – 09.10

Ale Mordasini

Commis: Patrick Güntert

15) Italia – 09.20

Alessandro Bergamo

Commis: Francesco Tanese

16) Russland – 09.30

Viktor Beleyis

17) Norge – 09.40 (08.40 i Norge)

Christian A. Pettersen

Commis: Even Strandbråten Sørum

Pettersen leverer første rett, tallerkenretten, klokka 14.40, og andre rett, med fatpresentasjonen, klokka 15.15. Det betyr 13.40 og 14.15 norsk tid.

Les også: Bronse til Christian A. Pettersen i Bocuse d'Or 2019

Konkurransen streames – med norske kommentarer

Christian A. Pettersen starter som sistemann fredag 16. oktober. (Foto: Morten Holt)

I og med at de fleste norske fans, som tidligere har stått på tribunen og heiet frem den norske deltakeren, nå er hjemme, vil nok mange følge den via skjermen. Bocuse d’Or Europe 2020 streames med norske kommentatorer.

Harald Osa (torsdag og fredag), Bent Stiansen (torsdag) og Jimmy Øien (fredag) er ekspertkommentatorer.

Vær oppmerksom på at Estland ligger en time «foran» Norge. Sendingene starter mellom 07.00 og 07.30 begge dagene. De norske kommentatorene er i sving fra klokka 11.15 og utover. Mellom 11.15 og 12.30 kommer det norske kommentatorstudioet til å «varme opp» med videointervjuer fra andre kokker og kjøkken rundt omkring i Norge.

Sendeplan, norsk stream Bocuse d'Or Europe 2020

Torsdag 15.oktober

07:30: Sendestart. Da starter det første kjøkkenet (Spania). Neste kl. 08:40

11:15: Norske kommentarer med Bent Stiansen og Harald Osa

11:15-12:30: Kommentatorteamet lodder stemningen i Norge med intervjuer med norske kjøkkensjefer og kokker fra flere deler av landet*

12:30-16:00: Spania, Nederland, Tyrkia, Island, Estland, Danmark, Sverige, Georgia, Polen leverer. Stiansen og Osa kommenterer fat, meny, retter osv.

Fredag 16.oktober

07:30: Sendestart. Latvia er første kjøkken som starer

08:40: Norge får tilgang på sitt kjøkken og kan starte

11:15: Norske kommentarer med Jimmy Øien og Harald Osa.

11:15-12:30: Kommentatorteamet lodder stemningen i Norge med intervjuer med norske kjøkkensjefer og kokker fra flere deler av landet*

12:30-13:30: Latvia, Ungarn, Finland, Sveits, Italia og Russland leverer. Øien og Osa vil kommentere fat, meny, retter osv.

13:40: Norge leverer sin «tallerkenrett»

14:15-14:30: Norge leverer sin «fatrett». Norge er siste land ut. Streamen fortsetter frem til seremonien starter.

16:00-16:45: Seremoni (tidsrommet vi får vite resultatene og hvem som står på pallen)

* Blant kokkene som skal intervjues, finner vi blant annet Sven Erik Renaa fra Renaa (Stavanger), Ørjan Johannessen fra Bekkjarvik (Bergen/Bekkjarvik) og Christoffer W. Davidsen fra Speilsalen (Trondheim). Endringer kan forekomme.

Her kan du se alle resultater og medaljestatistikk for Bocuse d'Or og Bocuse d'Or Europe siden starten i 1987

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS