Filip August Bendi (til venstre) hjalp Vishy Anand og Maxime Vachier-Lagrave til gull i kokkekonkurransen i Stavanger i dag. (Foto: Stiftelsen Årets kokk)

Bendi ledet Anand til gull

Det ble fransk-indisk seier i Sjakkmat. Med hjelp av Årets kokk-kandidat Filip August Bendi gikk Viswanathan Anand (India) og Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike) til topps i Sjakkmat-konkurransen under Norway Chess i Stavanger. Magnus Carlsen, som ble coachet av Christian A. Pettersen, måtte nøye seg med andreplassen.

Publisert

Vishy Anand og Maxime Vachier-Lagrave viste at de ikke bare er to av verdens ledende sjakkspillere. De kan også lage mat! Med stødig coaching fra Årets kokk-kandidat Filip August Bendi, tilberedte og serverte «Team 2» den mest smakfulle hjernematen, ifølge dommerne.

Bendi, som til daglig er kjøkkensjef på Hotel Bristol i Oslo, er én av de fem finalistene i Årets kokk, som arrangeres i Mathallen i september.

Samarbeid mellom Altibox Norway Chess og Stiftelsen Årets kokk

Foto: Stiftelsen Årets kokk

Den uhøytidelige konkurransen er et samarbeid mellom Altibox Norway Chess og Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge). Konkurransen er ment å bringe ulike konkurransemennesker sammen, for å samarbeide, lære av og inspirere hverandre.

– Dette er en god avveksling i en hektisk turnering. Selv om det skulle være uhøytidelig, så klikket sjakk- og kokkevinnerskallenes rivalisering inn, så dette ble kjekt. Gjengen fra Årets kokk har virkelig laget en proff konkurranse på kort tid, sier sjakkgeneral Kjell Madland.

Pannestekt laks, grillede asparges og neper

Foto: Stiftelsen Årets kokk

Vinnerne er samstemte om at det var veldig gøy å vinne i dag.

– Å konkurrere på denne måten har vi aldri prøvd før, men det var spennende å teste ut en annen måte å konkurrere på. For å vinne her, som i sjakk, må du prestere presist på veldig kort tid. Det var fint å ha Filip Bendi som lagleder, han gjorde den viktige jobben med laksen, den hadde ikke vi klart. Vi lærte definitivt noen smarte og gode triks å ta med oss videre, istemmer vinnerne.

Vinnerteamet serverte pannestekt laks, grillede asparges og neper, luftig smørsaus med fenikkel og pepperrot, sammen med en urtesalat.

Dommerne: Fra høyre Gunnar Hvarnes, Sven Erik Renaa,  Anemoné Kulczak  og Roger Asakil Joya. (Foto: Stiftelsen Årets kokk)

Sølv til Carlsen

Sjakkmesterne leverte kjempebra, og vinneren stakk seg tydelig ut som eneste varme rett. Det var kjekt å se Årets kokk-kandidatene coache disse verdensledende vinnerskallene. Jeg er imponert over både sjakkmestere og våre kandidater, og selv om vinnerskallene klikket inn, klarte de å være fokusert og lot seg ikke stresse, selv til tross for en fremmed konkurransebane, sier faglig leder i Årets kokk akademiet, Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes.

Magnus Carlsen (Norge) og Alexander Grischuk (Russland) kom på andreplass, under ledelse av Christian André Pettersen, mens Liren Ding (Kina) og Fabiano Caruana (USA) kom på tredjeplass, under ledelse av Marius Dragsten Kjelsrud.

Morsom utfordring

Sjakkmat-konkurransen skal først og fremst være en morsom og uhøytidelig utfordring for 15 konkurransemennesker. De ti sjakkmesterene som utfordret hverandre på konkurransekjøkkenet var Magnus Carlsen (Norge), Fabiano Caruana (USA), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbajian), Ding Liren (Kina), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike), Viswanathan Anand (India), Alexander Grischuk (Russland), Levon Aronian (Armenia), Wesley So (USA) og Yangyi Yu (Kina).

I konkurransen fikk de 15 minutter til å bestemme rett og velge ut grønnsaker i Bamas Gatemarked, og deretter 45 minutter til å tilberede og servere den mest smakfulle retten med laks og norske vårgrønnsaker til konkurransens fire dommere.

I juryen satt Norges olympiske mester og Bocuse-kokk Sven Erik Renaa, Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes, Michelin-kokk Roger Asakil Joya fra Sabi Omakase og hoveddommer i Norway Chess, Anemoné Kulczak (Frankrike).

En del av Veien til Årets kokk

For kokkene Christian André Pettersen, Filip August Bendi, Marius Dragsten Kjelsrud og Øyvind Bøe Dalelv, var dette en del av Veien til Årets kokk i Mathallen 24. september. Rasmus J. Skoglund, som vant bronse i Årets kokk 2017, var femte lagleder.

– På sammen måte som sjakk, er også Bocuse d’Or en individuell konkurranse der kokkene skal løse en kompleks faglig oppgave på et ekstremt høyt nivå, og under et enormt tidspress. Når vi fører de ti sjakkmesterne sammen med fem konkurransekokker, så håper vi det blir en morsom vri på det å konkurrere, og at vi på denne måten sprer både matglede og sjakkglede, sier daglig leder i Stiftelsen Årets kokk. Arne Sørvig.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS