Arkivfoto: Morten Holt

Kokkejubel: Kokkekunst på statsbudsjettet

Det er glede og begeistring i kokke-Norge. Regjeringen løfter nå samarbeidet mellom NKL og Stiftelsen Årets kokk til statsbudsjettet.

Publisert
Margunn Ebbesen (H), Tom Victor Gausdal (Bocuse d’Or Norge/Stiftelsen Årets kokk), Helge Johansen (NKL), Kristin Ørmen Johansen (H), Tage Pettersen (H), Arne Sørvig (Bocuse d’Or Norge/Stiftelsen Årets kokk) og Espen A. Wasenius (NKL). (Foto: Hilde Crone Leinebø/Kulturmeglerne)

Norge har alle forutsetninger for å fremme kortreist mat, ren mat og mat som kultur og næring. Gjennom statsbudsjettet for 2020 satser regjeringspartiene nå på å videreutvikle arbeidet med rekruttering, kompetanseheving og utvikling av norske kokketalenter for internasjonale konkurranser.

500 000 kroner på statsbudsjettet for 2020

Gjennom strategien Matnasjonen Norge 2030 løfter regjeringen betydningen av at mat som kultur fremmer både geografisk og lokal identitet, og gir grunnlag for næringsutvikling. Som et ledd i dette arbeidet tildeles Stiftelsen Årets kokk og Norske kokkers Landsforening (NKL) 500 000 kroner på statsbudsjettet for 2020.­­

– Som medlem i Kulturkomiteen, og som kokk som er opptatt av faget, er jeg veldig glad for at vi nå har fått inn en startbevilgning i statsbudsjettet. NKL og Bocuse d’Or Norge gjør en viktig jobb for rekruttering og fagets status. At de har utarbeidet en samarbeidsavtale som vi nå støtter, viser at vi verdsetter jobben de gjør for rekruttering til faget, norsk mat, og ikke minst for mat som kultur og næring, sier stortingsrepresentant Tage Pettersen (H).

Han har sammen med blant andre Kristin Ørmen Johnsen (H) og Margunn Ebbesen (H) jobbet iherdig for å få dette til.

Fremme kortreist mat, ren mat og mat som kultur og næring

Daglig leder for NKL, Espen Wasenius. (Foto: NKL)

– Regjeringspartiene ser viktigheten av strategien Matnasjonen Norge 2030. Norge har alle forutsetninger for å fremme kortreist mat, ren mat og mat som kultur og næring. Vi skal fremme lokal mat presentert av verdens beste kokker. De finner vi på kokkelandslaget og spydspissen er Bocuse d’Or, sier leder av kulturkomiteen, Kristin Ørmen Johnsen, for øvrig mor til NM-vinner i 2017 og landslagskokk, Kjell Patrick Ørmen Johnsen.

Les også: Kjell Patrick Ørmen Johnsen vant NM i kokkekunst 2017

Norge på pallen. Her Christopher W. Davidsen og Håvard Werkland. (Arkivfoto: Morten Holt)

– Regjeringspartiene mener at mat som kultur fremmer både geografisk og lokal identitet og gir grunnlag for næringsutvikling. Norsk gastronomi har likevel behov for å løfte seg videre internasjonalt og ikke minst beholde vår internasjonale posisjon i kokkemesterskap, sier landbrukspolitisk talsperson Margunn Ebbesen.

Det offentlige Norge anerkjenner kokke-Norge

– Dette er virkelig en gladnyhet. Det offentlige Norge anerkjenner kokke-Norge. Dette er et resultat av langvarig fokus fra Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge) og i den senere tid også NKL. En aktiv gruppe stortingspolitikere har jobbet for og med saken i lengre tid, sier daglig leder i NKL, Espen Wasenius.

Norge på pallen

Tom Victor Gausdal og Helge Johansen. (Foto: Eirik Nilssen/ImpulsFoto)

Norge har i flere år hatt verdensledende kokker som har arbeidet med å utvikle kjennskap til norsk matkultur og gastronomi, samt å promotere og anvende norske råvarer både hjemme og ute i verden.

Arne Sørvig. (Foto: Morten Holt)

NKL har jobbet spesielt mye med rekruttering til faget og yrket, og gjennom sin satsning på kokkelandslagene har de gitt mange unge kokker anledning til å konkurrere internasjonalt for det norske flagget.

Parallelt har Stiftelsen Årets kokk (tidl. Bocuse d’Or Norge) spesialisert seg som organisasjon for å forberede de beste norske kokkene til å nå pallen i verdens mest prestisjefulle individuelle konkurranse, Bocuse d’Or i Lyon.

Gode resultater i de internasjonale elitekonkurransene for landslag og for individuelle kokker har gitt Norge en særskilt posisjon i det internasjonale kokkefelleskapet som er verdifull.

Svært gode nyheter for norske kokker

– At den gode kokken nå får en slik støtte er gledelige nyheter. Regjeringens anerkjennelse av arbeidet vi har lagt ned i mange tiår smaker veldig godt, og at de støtter den faglige alliansen mellom oss er svært gode nyheter for alle norske kokker. Det blir stadig mer krevende å stå i disse konkurransene, og denne startbevilgningen kan vise seg å bli en meget viktig brikke i vår videre suksess internasjonalt, samstemmer styrelederne for hhv. Årets kokk Akademiet, Bocuse-kokk Tom Victor Gausdal og for president i NKL, Helge Johansen.

– Vi har jobbet for å øke forståelsen for betydningen av utviklingsprogrammene våre knyttet til konkurranser. At vi makter å i praksis videreutdanne dyktige unge kokker på en måte som engasjerer og inspirerer også langt utenfor våre bransjegrenser er viktig for yrkets status, norsk gastronomi og de mange samfunnsområder som på ulike måte har nytte av gode kokker, sier daglig leder i Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge)

Stiftelsen Årets Kokk er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon.

Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er dugnads- og sponsorfinansiert. 

Akademiet Årets kokk er foreningen for norske Bocuse-kokker.

14 norske mesterkokker har siden 1987 konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, kvalitetssikrer det faglige og legger hovedretningen for stiftelsen.

Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Powered by Labrador CMS