Løvold Skeie2

Disse kan bli Norges neste Bocuse d’Or-kokk

Christopher W. Davidsen, Adrian Løvold, Øyvind Bøe Dalelv, Adam S. Bjerck, Jan-Erik Hauge eller Christian André Pettersen blir Norges neste Bocuse d’Or-deltaker. De seks er klare for Årets Kokk 2015, som arrangeres til høsten.

Publisert

Adrian Løvold (til venstre) var commis da Geir Skeie vant Bocuse d'Or i 2009. Nå er han én av seks kokker som er klare for Årets Kokk 2015. Vinneren blir Norges neste Bocuse d'Or-deltaker. (Foto: Morten Holt)

Det er en ambisiøs kokkegjeng som nå skal kjempe om å bli Ørjan Johannessens etterfølger. Samtlige seks kandidater har en lang og meget sterk merittliste å vise til.

Christopher W. Davidsen kan bli Norges neste Bocuse d'Or-kokk. (Foto: Arkiv)

Nå skal de forberede seg til finalen i Årets Kokk 2015, som finner sted i oktober. Nøyaktig tidspunkt og sted blir offentligjort senere.

Meget sterke finalister

Arrangøren, Bocuse d’Or Norge, søkte spesielt etter kvinner da de var på let etter kandidater til årets Årets Kokk, men daglig leder for Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, forteller til Horeca/Horecanytt.no at det bare kom inn ett bidrag fra en kvinnelig kokk, men hun var for ung til å være med. Du må være 23 år for å være med i Bocuse d’Or.

– Men vi har fått med seks meget sterke og meritterte kandidater, og det blir en konkurranse av dimensjoner når det braker løs i oktober, sier Sørvig.

Han er sikker på at den kandidaten som går seirende ut av Årets Kokk 2015 vil representere Norge og norsk gastronomi på en utmerket måte, først i Bocuse d’Or Europe i Budapest i 2016 og deretter i Bocuse d’Or i Lyon i januar 2017 – der den norske deltakeren blir tittelforsvarer.

Øyvind B. Dalelv er klar for Årets Kokk 2015. (Foto: NKL)

Hele landet representert

To bodøværinger (Øyvind B. Dalelv og Christian A. Pettersen), en trønder (Adrian Løvold), en bergenser (Adam S. Bjerck), samt Christopher W. Davidsen fra Stavanger og Jan-Erik Hauge fra Bremanger sørger for at det meste av Norge er representert i finalen.

Christian A. Pettersen kan bli Norges neste Bocuse d'Or-deltaker. (Foto: Morten Holt)

Alle skulle være kjent for de fleste med interesse for norsk kokkekunst.

Christian A. Pettersen, til daglig soussjef på Spiseriet i Stavanger, vet fortsatt ikke hvordan det er å ikke vinne kokkekonkurranser, Christopher W. Davidsen vant Global Chef Challenge (VM) i fjor, Øyvind Bøe Dalelv fra Statholdergaarden og kokkelandslaget har flere sterke prestasjoner i kokkekonkurranser, Adam Bjerck (kjent fra blant annet Adams Matkasse og Bare restaurant i Bergen) og Jan-Erik Hauge (Tango Bar & Kjøkken i Stavanger, nummer to i Årets Sjømatkokk 2012 og nybakt medlem på det norske kokkelandslaget), vil nok også ha et ord med i laget når det skal kjempes om seieren.

Vil gjenta seiersrusen

Adrian Løvold er klar for Årets Kokk 2015. (Foto: Privat)

Sist, men ikke minst skal Adrian Løvold nevnes.

Han ble nummer to sist det var Årets Kokk, i 2013. Han var også commis for Geir Skeie da han vant Bocuse d’Or i Lyon i 2009, akkurat som Ørjan Johannessen var commis for Skeie i Bocuse d’Or Europe i 2008.

Lukter det noe der… ?

– Jeg har alltid drømt om å vinne Bocuse d’Or, og den inspirasjonen ble ikke mindre da jeg sto på toppen av pallen som commis sammen med Geir Skeie i 2009, sier Adrian Løvold, som forteller at Skeie allerede har kommentert fleipende at hans commiser alltid vinner Bocuse d’Or!

Saken fortsetter under bildet

– Jeg glemmer aldri den følelsen da jeg sto på toppen av pallen sammen med Geir Skeie i Bocuse d'Or 2009, da som commis. Den følelsen vil jeg gjerne gjenta - som hovedkokk, sier Adrian Løvold (midt i bildet). (Foto: Morten Holt)

– Jeg har nok aldri vært så glad som da jeg sto på toppen av seierspallen i 2009, da som commis. Den seiersrusen vil jeg gjerne føle på igjen – som hovedkokk. Jeg vet at det ikke er eneste annen sjel i verden som ønsker dette sterkere enn meg! sier Løvold engasjert.

Jan-Erik Hauge kjemper om å bli Norges neste Bocuse d'Or-kokk.

Hos Mathias Dahlgren

Løvold har etter commis-deltakelsen i 2009 blant annet arbeidet i to år som kjøkkensjef for Mathias Dahlgrens Matsalen i Stockholm (to Michelin-stjerner) og også vært innom Thomas Kellers French Laundry og Bagatelle, like før restauranten ble stengt.

– Nå satser jeg alt på å vinne Årets Kokk og bli Norges Bocuse d’Or-deltaker, og skal arbeide dedikert bare med dette i tiden som kommer. Jeg har startet et eget firma, der jeg har gjort et grundig forarbeid. Det er bare dette som gjelder nå, sier Løvold.

Blir Adam S. Bjerck Norges neste Bocuse d'Or-kokk?

I likhet med Løvold, var også Bøe Dalelv og Christopher W. Davidsen aktivt med i teamet rundt Ørjan Johannessen - før Bocuse d'Or i Lyon i år.

Veien til Lyon

Arne Sørvig i Bocuse d’Or Norge forteller at prosessen nå er i gang, og at deltakerne skal gjennom et system mot konkurransen med arbeidstittelen «Veien til Årets Kokk». Når vinneren er klar, skal alle kreftene settes inn mot den endelige deltakeren i prosjektet «Veien til Lyon».

Svært fornøyd med nivået

Gunnar Hvarnes, her selv i aksjon i Bocuse d'Or, er utpekt til faglig leder av Årets kokk 2015. (Foto: Morten Holt)

– Akademiet i Bocuse d’Or Norge var jury og vurderte alle innkomne søknader etter tydelige kriterier som ble kommunisert i annonsen ved utlysning. Akademiets medlemmer, Norges Bocuse d'Or-kokker, er svært fornøyd med nivået på kandidatene og ser frem til prosessen mot konkurransen, sier Gunnar Hvarnes, som ble utpekt til faglig leder av Årets Kokk 2015 på akademiets årsmøte mandag 9. mars.

Imponerende nivå

Bent Stiansen (midten), Norges første vinner av Bocuse d'Or, synes det faglige nivået og ambisjonene blant de unge kandidatene er imponerende. Her på podiet i Lyon sammen med blant andre Paul Bocuse (til høyre). (Foto: Morten Holt)

– For å komme til vurdering måtte de sende sin egen oppskrift på en ganefryd av Fenalår fra Norge med Beskyttet Geografisk Betegnelse, og en rett med skrei som hovedrett. I rettene som er innsendt speiles det faglige nivået og ambisjonene blant de unge kandidatene. Det er rett og slett imponerende, sier avtroppende leder av Bocuse d’Or-akademiet, Bent Stiansen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS