Halvar Ellingsen gir stafettpinnen videre til neste bondelagskokk, som skal utnevnes for 2022-2023. (Foto: Kati Indrefjord)

Er du den nye bondelagskokken?

Stillingen som bondelagskokk de neste to årene er ledig. – Dette er en viktig rolle for norsk matkultur, sier leder for Norges Bondelag, Bjørn Gimming..

Er du eller vet du om en engasjert kokk med stor kjærlighet til norske råvarer? Norges Bondelag søker ny bondelagskokk som tildeles et kokkestipend på 100 000 kroner.

Den som får rollen, skal bidra til å fremme norsk matkultur og spre kunnskap om de unike råvarene som blir produsert i hele landet.

Søknadsfrist 30. november

Bondelagskokken utnevnes annethvert år.

Juryen vil finne tre verdige finalister og vinneren kåres 3. februar under finalen i Det Norske Måltid.

Søknadsfrist er 30. november.

Knytte tettere kontakt mellom bonden, kokk og forbruker

I samarbeid med Norges Bondelag og norske matprodusenter over hele landet skal bondelagskokken være med å stimulere til matglede og fremme norsk mathistorie og -tradisjoner.

– Vi ønsker at stipendet skal bidra til å knytte tettere kontakt mellom bonden, kokk og forbruker. Sammen ønsker vi både å synliggjøre og videreutvikle norsk matkultur, sier jurymedlem og leder for Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Få frem det store lokale matmangfoldet

Halvar Ellingsen. (Foto: Kati Indrefjord)

Norske råvarer er av svært høy kvalitet, og undersøkelser viser at nordmenn ønsker mer norsk og kortreist mat. Bondelagskokken må ha et ønske om å få frem det store lokale matmangfoldet vi har i Norge.

– Jeg tenker at den neste bondelagskokken må være kreativ og ikke være redd for å prate med folk. Man får treffe så mange bra og viktige mennesker og får muligheter for å tilegne seg kontakter fra et felt som kokker ofte ikke har et så alt for godt nettverk i fra før, sier nåværende bondelagskokk og jurymedlem, Halvar Ellingsen.

Ellingsen, som vant NM i kokkekunst allerede i 2009 og Matprisen i 2020, brukte stipendpengene til å ferdigstille restauranten Kvitnes Gård i Vesterålen, som kun bruker hyperlokale råvarer. Restauranten er blitt en norsk matsnakkis.

Les også: Destinasjon Kvitnes skiller seg ut

Spennende jobb

I årets jury finner du også Jørn Lie, som driver Gamle Raadhus, Vaaghals og Code i Oslo. Han var bondelagskokk i 2010, og vet hva en slik rolle gir og krever.

– Det er utrolig spennende å være bondelagskokk og det er vanvittig mange fantastiske produsenter i bondelagssystemet. De kontaktene jeg fikk da har jeg fortsatt den dag i dag. Når rollen går over to år, kan man virkelig jobbe tett og bygge god kontakt. Men det å være bondelagskokk er ikke bare en ære, det er også et ansvar å bære, sier Lie.

– Inspirere til tettere kontakt med produsentene

Dette er juryens siste medlem, Hilde Aukrust, helt enig i. Hun er matprodusent og driver Gården på Svartskog.

– For meg er det spesielt viktig at flere restauranter oppdager hvor bra kvalitet det er på norske råvarer. Bondelagskokken må ha et ønske om å synliggjøre dette for å inspirere flere til å knytte tettere kontakt med produsentene, sier Aukrust.

Send inn din søknad her.

I magasinet Horeca, nummer 5 i år, som hadde utgivelse i september, kunne du lese en stor artikkel om nåværende bondelagskokk, Halvar Ellingsen, som driver Kvitnes Gård.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS