Nils Kristian Lie (bildet) og Ole André Oftebro er partnere i Ræders arbeidsrettsavdeling. Ræder representerer en del store aktører innen hotell- og restaurantbransjen, og har derfor satt seg grundig inn i allmenngjøringsvedtaket fra Tariffnemnda 3. november i år. (Foto: Ræder)

Ny avtale berører tusenvis i horecabransjen

Fra 1. januar 2018 er du bundet av landsomfattende tariffavtale (Riksavtalen). Tariffnemnda besluttet i november 2017 at sentrale lønns- og arbeidsvilkår i landsoverenskomsten Riksavtalen skal gjelde for alle ansatte innenfor hotell-, restaurant- og cateringbransjen (allmenngjøring).

Publisert

Vedtaket får virkning for flere enn 60 000 hotellansatte, kokker, serveringspersonell osv, som per i dag ikke er bundet av tariffavtale.

Ingen kan reservere seg

Arbeidsgivere har ingen mulighet til å reservere seg mot allmenngjøringen, og det har altså ikke betydning at virksomheten ikke er tilknyttet en arbeidsgiverorganisasjon. En lokal tariffavtale vil bare stå seg i den grad arbeidstaker her gis bedre vilkår enn i den allmenngjorde avtalen. Arbeidsrettsadvokatene Nils Lie (bildet) og Ole André Oftebro i Advokatfirmaet Ræder representerer flere store aktører i bransjen. De har derfor satt seg godt inn i allmenngjøringsvedtaket.

Ifølge advokatene er den praktisk viktigste konsekvensen av allmenngjøringen at følgende minstelønnssatser vil gjelde fra 1. januar 2018:

Arbeidstaker på 16 år: 102,18 kroner

Arbeidstaker på 17 år: 111,68 kroner

Arbeidstakere på 18 år: 125,94 kroner

Arbeidstakere over 18 år: 157,18 kroner

Krav fra LO

Bakgrunnen for vedtaket om allmenngjøring er krav fra LO. Tall fra SSB viser at bransjen sysselsetter 94 000 ansatte. Det er anslått at 31 % av ansatte har lønnsvilkår som ligger vesentlig under de allmenngjorde minstelønnssatsene.

– Allmenngjøringen vil altså innebære at cirka 30 000 arbeidstakere har krav på høyere lønn fra og med nyttår. Det vil utvilsomt være årets julegave for disse de berørte arbeidstakerne, men en del arbeidsgivere opplever det nok ikke som like gledelig, sier Lie.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS