Hotelldirektør Mikael Forselius (til høyre) sammen med direktør Johan Börjesson ved Trondheim kunstmuseum. (Foto: Reitan-Gruppen)

Britannia Hotel blir et levende utstillingslokale

Mandag 1. april gjenåpnes ærverdige Britannia Hotel i Trondheim, etter lengre tid med oppussing og renovering. Samtidig har hotellet og Trondheim kunstmuseum inngått en unik og historisk samarbeidsavtale som gjør Britannia til et levende utstillingslokale i de fire neste årene.

Publisert
Hotelldirektør Mikael Forselius (til venstre) sammen med direktør Johan Börjesson ved Trondheim kunstmuseum. (Foto: Reitan-Gruppen)

Alle korridorer og publikumsarealer får gjennom denne avtalen grafikk og malerier i verdensklasse på veggene.

Hotelldirektør Mikael Forselius er både stolt og forventningsfull til at Britannia Hotel nå blir ett av byens store utstillingslokaler for flott kunst.

Les også: Britannia skal bli et reisemål

Heblergaven blir hovedsporet

Ifølge direktør Johan Börjesson ved Trondheim kunstmuseum vil det være grafikk fra Heblergaven som blir hovedsporet når man skal velge ut de første kunstverkene som skal henges opp på Britannia. Samlingen som Herman Hebler skjenket til Trondheim kunstmuseum inneholder ca 1600 verk fra mange av verdens fremste grafikere.

– Heblergaven omfatter flere hundre verk av norsk og utenlandsk grafikk, av noen av verdens fremste grafiske kunstnere. Dette er verk av internasjonal høy klasse, som representerer Trondheim kunstmuseum godt, og som føyer seg fint inn i Britannias ambisjon om å tilby det beste i alt, sier Börjesson.

Kunstneren Hermann Hebler drev i mange år en internasjonal grafikktrenniale der han inviterte inn mange av verdens fremste grafikere. Hver av kunstnerne som deltok bidro med ett eget verk til samlingen.

Da Fredrikstad, der han bodde, ikke ville finansiere et eget museum for samlingen, ble den i stedet gitt til Trondheim kunstmuseum, takket være engasjementet til Ove Stokstad.

– Det er utrolig mange fine verk her som vi sjelden har anledning til å vise frem, og jeg tror at disse verkene vil fungere svært bra i korridorene og publikumsarealene på det renoverte, fantastiske hotellbygget fra 1897, sier Börjesson.

Les også: Christopher W. Davidsen skal drive restauranten i Speilsalen på Britannia Hotel

Sterke tradisjoner når det gjelder kunst og utsmykning

Hotelldirektør Mikael Forselius er både stolt og forventningsfull til at Britannia Hotel nå blir ett av byens store utstillingslokaler for flott kunst. Hotellet har sterke tradisjoner når det gjelder kunst og utsmykning, og i tillegg til det som allerede er kjøpt inn som faste kunstinstallasjoner, synes han det er svært hyggelig å «invitere» gjester og publikum til å oppleve en av Norges aller største grafikkutstillinger samtidig som de er på besøk på hotellet. I samarbeidsavtalen med Trondheim kunstmuseum åpnes det også opp for utlån av malerier.

Britannia Hotel gjenåpnes mandag 1. april. (Illustrasjon: Britannia Hotel)

– Både eier og hotelledelse er meget opptatt av å ta vare på det historiske og det kulturelle aspektet ved hotellet, og de tradisjoner også tidligere eiere har hatt når det gjelder kunst og utsmykning på hotellet. I nyere tid har Britannia hatt et godt samarbeid med Håkon Bleken, og til og med hatt en egen kunstnervin med etiketter basert på hans grafiske trykk. Avtalen med Trondheim kunstmuseum gjør at vi løfter dette engasjementet ytterligere noen knepp opp, sier Forselius.

Les også: Britannia Hotel inn i eksklusivt selskap

Hotell med svært høyt ambisjonsnivå

– Britannia, slik det nå gjenoppstår, er ikke bare Trondheims stolthet. Det skriver seg inn i en internasjonal sammenheng av hoteller med svært høyt ambisjonsnivå. Vi ser på ønsket om samarbeid med Trondheim kunstmuseum som en speiling av dette. Det er et unikt samarbeidsprosjekt, som vi er veldig glade for, tilføyer Börjesson.

Samarbeidsavtalen som Britannia Hotel og Trondheim kunstmuseum/Museene i Sør-Trøndelag har inngått, varer i første omgang frem til februar 2024. Formålet er å forsterke Britannias allerede sterke kulturelle profil. Gjennom det at mye av kunsten som henger på hotellveggene kommer fra Trondheim kunstmuseum, gir det også museet en mulighet til å profilere seg gjennom verker som til daglig ikke er tilgjengelig for publikum.

Les også: Britannia Hotel inn i De Historiske

Naturlig forlengelse

For Börjesson er dette samarbeidet med Britannia en naturlig forlengelse av museets formidlingsoppdrag.

– Det gir oss mulighet til å, over lengre tid, vise en stor og viktig del av vår samling, som vi ellers ikke hadde kunnet vise, eller som vi bare hadde kunnet vise et fåtall verk ifra. Det er viktig for oss at flere får ta del i kunstmuseets store samling, sier Börjesson, mens Mikael Forselius påpeker at det blir hyggelig for hotellet å tilby Britannias gjester gode visuelle omgivelser med kunst av høy kvalitet på hotellveggene.

Det vil bli laget eget informasjonsmateriale om utstillingen og samarbeidsavtalen mellom hotellet og museet. Det er også planer om å tilby guidede omvisninger for gjester og publikum der ansatte fra Trondheim kunstmuseum bidrar med sin kunnskap om kunstnerne og de utstilte verkene.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Heblergaven

Heblergaven er en betydelig donasjon grafiske verk, som ble gitt til Trondheim kunstmuseum i 2010.

Gaven ble gitt av Ulla Hebler, som hadde bygget samlingen på omlag 1000 verk, sammen med sin mann Herman Hebler. Herman Hebler (1911-2007) var en av pionerene innen silketrykket i Norge, og var en respektert og anerkjent internasjonal kunstner. Han fikk raskere anerkjennelse i utlandet enn i Norge, noe som førte med seg en rekke utenlandske kontakter. Hebler var initiativtaker til opprettelsen av den Norske Internasjonale Grafikk Triennale i Fredrikstad i 1972.  

De grafiske verkene i Heblergaven er laget av kunstnere fra hele verden og representerer stor variasjon i teknikk og uttrykk. Felles for kunstnerne var at de alle på et tidspunkt deltok i grafikktriennalen i Fredrikstad.

Avgjørende for donasjonen av Heblergaven til Trondheim kunstmuseum, var engasjementet til kunstneren og grafikeren Ove Stokstad (1939-2018).

Powered by Labrador CMS