Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Stadig flere brygger sin egen utepils

Stadig flere brygger i dag sin egen utepils og Aleksander Baustad hos Bryggselv i Stavanger har noen råd om hva som skal til for å lage en god utepils.

Publisert
Aleksander Baustad (til høyre), her sammen med Jamil Zainasheff, som regnes som en av verdens mest kjente hjemmebryggere, men som nå har blitt proffbrygger. (Foto: Privat) 

Norge er et av de få landene i verden som har ordet utepils, og nå er våren rett rundt hjørnet. Med sola kommer varmen, som igjen betyr utepils-sesong.

Selv om det kanskje fortsatt er litt kjølig bryr vi oss ikke. Vi tar da bare frem fleecepleddene, skrur på varmelampene for å nyte den første utepilsen.

Foto: Bryggselv

– Ha kontroll over gjæringsforløpet

– Hva skal så til for å brygge en god utepils?

– For å lage en god lys lagerøl som er en utepils, må du ha god kontroll over gjæringsforløpet av ølet. Det er derfor viktig med temperaturkontroll ved hjelp av et godt brukt kjøleskap, som er styrt av en ekstern termostat. Da kan du sette gjæringsdunken inn i kjøleskapet og ha en kontrollert gjæring av ølet på mellom 10 til 12 grader, sier Baustad.

– Hvor lenge før den skal serveres bør hjemmebrygging av utepils starte?

– I utgangspunktet tar det ikke så lang tid. Å lage en god lys lagerøl tar bare et par uker hvis det blir gjort riktig. Etter at ølet er gjæret og tappet på flasker eller fat er det viktig at det står kjølig i noen uker.

Humlen Smaragd i nytt øl

– Hva er nytt foran årets utepils-sesong?

– For vår og sommeren 2018 har vi laget Utepils som vi håper mange kommer til å ha glede av ute i sola. Dette er en Münchener Helles som kommer fra Sør-Tyskland. I oppskriften bruker vi humlen Smaragd, som er en «ukjent» humle for de fleste hjemmebryggere. Dette er en humle som minner mye om den tradisjonelle humlen som alltid brukes i tyske ølstiler. Smaragd har en veldig fin og forsiktig aroma av tropisk frukt og blomster, forklarer Baustad.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bryggselv

Bryggselv AS ble startet av bryggere for bryggere i 2011, og har siden vokst til å bli en av Norges største leverandører av utstyr og råvarer til både hjemmebryggere og bryggerier, og som grossist til andre butikker.

Foruten et betydelig nettsalg, har Bryggselv egne butikker i Oslo, Stavanger, Kristiansand, Larvik og Asker. Selskapet har hatt sterk vekst, og hadde i 2016 en omsetning på 120 millioner kroner.

Foruten å være butikk for hjemmebryggerne, har Bryggselv i løpet av det siste året styrket sin posisjon som grossist til bryggerier og proffmarkedet.

I dag leverer Bryggselv råvarer og utstyr til 60 bryggerier over hele landet.

Les mer på Bryggselv.no

Powered by Labrador CMS