Eli Laupstad Omdal i gaten i Sogndalstrand. (Foto: Morten Holt)

Historisk hotell i «kystens Røros»

I sjarmerende Sogndalstrand, som kan betegnes som «kystens Røros», tilbyr Sogndalstrand Kulturhotell 30 rom i 11 forskjellige historiske bygninger.

Publisert
Hovedgaten i Sogndalstrand. (Foto: Morten Holt)

Like i nærheten av det brokete landskapet i Dalane, har det gamle handels- og tollstedet sakte, men sikkert, blitt gjenoppbygd i løpet av de siste drøye 20 årene.

– Da jeg kom hit for første gang for rundt 30 år siden, så stedet ut som en spøkelsesby. Stedet var dødt og forlatt, og det var bare noen få hus som var holdt i stand, forklarer innehaver av hotellet, og én av dem som har sørget for at det igjen er liv og røre på det gamle handelsstedet, Eli Laupstad Omdal.

Sogndalstrand var preget av forfall da Jan Oddvar Omdal og Eli Laupstad Omdal begynte gjenreisningen av stedet på 1990-tallet. (Foto: Morten Holt)

Var preget av forfall

Hun kommer egentlig fra Volda, men arbeidet i Egersund på 80-tallet. Det var i den forbindelse hun så Sogndalstrand for første gang.

Etter en stund traff hun også Jan Oddvar Omdal, som ble ektemann og partner i oppbygningen av Sogndalstrand.

Sogndalstrand Kulturhotell disponerer rom i 11 bygninger langs gata i Sogndalstrand. (Foto: Morten Holt)

– På 1960- og 70-tallet var det ingen optimisme for stedet, men vi så potensialet, selv om Sogndalstrand var preget av sterkt forfall. På 90-tallet satte vi i gang, og på dugnad ble Krambua åpnet i 1994. Det var starten for Sogndalstrand Kulturhotell, forteller Laupstad Omdal.

60 senger i 11 bygninger

Året etter kjøpte paret Skredderhuset, og i 1996 sto de fire første overnattingsrommene klare for gjester.

– Deretter gikk det slag i slag. Vi fikk med noen investorer, og i 1997 kjøpte vi både Kommunehuset og Folvik Kafé, som tidligere hadde vært bakeri. Kafeen er i dag selve navlen til kulturhotellet, forteller hun.

Sogndalstrand ligger helt ute i havgapet sør i Rogaland. (Foto: Morten Holt)

Her er det om lag 60 sitteplasser, og det serveres frokost, småretter og middag til hotellets gjester og andre som besøker Sogndalstrand.

I dag eier ekteparet Omdal åtte av byggene. I tillegg leier de tre andre bygg, og hotellet disponerer 60 senger i 30 helt unike rom i 11 forskjellige bygninger langs den ene hovedgaten i Sogndalstrand. I tillegg er det også et stort konferanserom i Kommunehuset, det største av husene som hotellet disponerer.

Kari Lie (til venstre) har ansvaret for den daglige driften av Sogndalstrand Kulturhotell. Her sammen med innehaver Eli Laupstad Omdal. (Foto: Morten Holt)

Kulturarrangementer

Idylliske Sogndalstrand er naturlig nok mest populært for ferie- og fritidsgjestene i sommermånedene, men Laupstad Omdal forteller at hotellet er åpent året rundt, og at størstedelen av omsetningen nå kommer fra kurs- og konferansemarkedet.

Nina Bendiksen har vært kokk på Sogndalstrand Kulturhotell siden 1995. (Foto: Morten Holt)

– Vi har satset en del på å legge til rette for kurs- og konferansegjester i perioden september-mai. Dessuten har vi kulturarrangementer av alle slag, som foredrag, revyer, konserter og utstillinger, for å friste gjester til vårt lille samfunn helt ute i havgapet. Mannen min arrangerer også guidede turer på stedet. For her er det mye spennende historie! sier hun, og legger til: – Vi var nok de første i Norge som tok i bruk navnet «kulturhotell».

33 millioner investert

– Vi har levd og åndet for dette i over 20 år, og det har blitt en livsstil. Gjennom årene har vi nok investert rundt 33 millioner kroner av egen «lomme». Det har vært overraskende lite å få fra vernemyndighetene, men Innovasjon Norge har vært enestående. Hele veien har min mann arbeidet i oljevirksomhet, noe som har sikret trygg og god inntekt. Det har vært noen tunge tak, men oppbygningen av hotellet og gjenreisningen av stedet har vært et eventyr. Dessuten har vi skapt arbeidsplasser her ute – selv om det ikke alltid har vært like enkelt å få tak i folk. Men nå er jeg storfornøyd med staben! sier Eli Laupstad Omdal.

– Reiselivsbransjen blir bare mer og mer sentral i Norge, og jeg mener det er på høy tid at ansatte i denne bransjen blir mer verdsatt. De gjør en fabelaktig jobb for Norge, og jeg er stum av beundring for alle dem som gjør sitt ytterste – ofte når andre har ferie og fritid. Men blir en arbeidsplass i reiselivet like høyt verdsatt som en industriarbeidsplass? spør hun.

Kokk siden 1995

De aller fleste ansatte på hotellet kommer fra nærområdet, og hotellet sysselsetter blant annet fire kokker, som ledes av kokken Nina Bendiksen. Hun ble den første ansatte i 1995, og har vært en bærebjelke for serveringen. – Vi bruker veldig mye i villsau, som beiter bare noen titall meter fra Sogndalstrand, i rettene, og ellers går det mye i lokal fisk og sjømat, sier Laupstad Omdal.

Hun ledet hotellet selv i en årrekke, men etter at antall gjester økte og omsetningen steg, har hun nå gått over i en annen lederrolle. Kari Lie, med bakgrunn fra flere anerkjente hoteller i Norge, ble i 2015 ansatt som daglig leder.

Les mye mer om Sogndalstrand Kulturhotell og flere andre hoteller i De Historiske Hotel & Spisesteder i magasinet Horeca (nummer 7 2017)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS