Göteborg på det gastronomiske kartet

Det drysser Michelin-stjerner over Göteborg og i tillegg til priser for god mat og drikke, kan den svenske vestkystens hovedstad nå også skryte av å huse en av verdens aller beste bartendere.

Publisert

Göteborg har de siste årene stadfestet sin posisjon som en av Nordens viktigste byer på det gastronomiske kartet. Nylig utmerket også en av bartenderne på Stordalen-hotellet Clarion Hotel Post seg.

Dosa Ivanov i aksjon på Clarion Hotel Post. (Foto: Tina Stafren)
Dosa Ivanov i aksjon på Clarion Hotel Post. (Foto: Tina Stafren)

Dosa Ivanov gikk nemlig til topps i World Cocktail Championships i Bulgaria den 14. oktober. Vinner-cocktailen hans heter «Grand Horizon», og serveres av Dosa selv på Norda Bar & Grill.

Nye Michelinstjerner

Det er ikke bare drinkene som er i toppklasse i Göteborg. Byen kan også smykke seg med seks Michelin-restauranter.

Feskekörka i Göteborg. (Foto: Tina Stafren)
Feskekörka i Göteborg. (Foto: Tina Stafren)

De nyeste tilskuddene er Koka og SK Mat och Människor, som fikk sine stjerner i 2015. Sammen med Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet og Bhoga utgjør den kremen av gourmet-restauranter i byen. Koka fikk også prisen Shooting Star of the Year av White Guide, som nylig ble gitt ut.

White Guide opprettet i 2015 også en egen pris for å løfte frem innovativ matlaging med sjømat, Merrioir Award. Denne prisen ble tildelt Hoze, en liten restaurant med bare seks sitteplasser. «De tør å bryte tabuer rundt hvordan sjømat er fisket, håndtert og tilberedt, for å presentere smaken, teksturen og aromaen i sjømaten best mulig», sa juryen.

Johan Malm på Restaurant Gabriel i aksjon. (Foto: Tina Stafren)
Johan Malm på Restaurant Gabriel i aksjon. (Foto: Tina Stafren)

Prisdryss

Også Årets kokk i Sverige holder til i Göteborg. Thomas Sjögren jobber på restauranten Swedish Taste, og gikk til topps i den prestisjefylte konkurransen i februar.

Det tilbys matlagingskurs på restauranten, som ligger idyllisk til i Göteborgs havneområde, hvor man lærer å lage åtterettersmenyen som sikret Sjögren gullet.

Bildetekst
Bildetekst

Prisen for Sveriges beste kafé gikk også til Göteborg, da White Guide i juni kåret Da Matteo til Årets kafé 2015. Den beste kaffen får man ifølge guiden på Upper House Dining på Gothia Towers. Prisen Coffee Experience of the Year går til Upper House Dining fordi de tilbyr en kaffeopplevelse utenom det vanlige.

Mannerström igjen

Foto: Tina Stafren
Foto: Tina Stafren

Under Restaurantgalan ble kokkelegenden Leif Mannerströms restaurant Kometen æret med tittelen «Årets klassiker». Mannerstrøm har vært en ledestjerne for gryende stjernekokker i mange år.

Ulf Johansson fra restauranten 28+ ble kåret til «Årets krögare» - årets krovert – under Restaurantgallaen i november. Johansson feirer 30-årsjubileum ved restauranten i år, med sin 25. Michelin-stjerne på rad.

Øl og østers

Mats Johansson. Foto: Tina Stafren
Mats Johansson. Foto: Tina Stafren

Hvis du setter pris på en iskald, skummende øl, bør et besøk på Thörnströms Kök stå på listen. White Guide ga nemlig restauranten prisen for «Beer Experience of the Year», på bakgrunn av deres ekspertise på øl til mat, og et godt utvalg ølsorter. Restaurantsjef ved restauranten Gabriel, Johan Malm, kom på andreplass i World Oyster Opening Championship 2010, og ble også kåret til Nordic Champion i 2015.

Powered by Labrador CMS