Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Stekeos kan gi kokker luftveisproblemer

Kokker er mer plaget med luftveiene enn folk flest. Eksponering for stekeos bør reduseres så mye som mulig.

Publisert
Kokker er mer plaget med luftveiene enn folk flest. Eksponering for stekeos bør reduseres så mye som mulig. (Foto: Colourbox.com)

Nye undersøkelser fra NTNU tyder på at kokker som står mye i stekeos, har økt fare for luftveisplager. Kokker lever i snitt kortere enn folk i de fleste andre yrkesgrupper, men endringer i arbeidsmiljøet kan gi flere bedre helse.

Lav forventet levealder

Kokker er blant yrkesgruppene i landet som har lavest forventet levealder. Den gjennomsnittlige levealderen har steget de siste årene – til rundt 76 år, men likevel er yrket blant de mest utsatte. Dette kan skyldes flere forhold, også knyttet til livsstil, melder Gemini.no (forskningsnytt fra NTNU og Sintef).

Kortere levealder for kokker er heller ikke noe spesielt for Norge. Flere europeiske undersøkelser viser en økt dødelighet i denne yrkesgruppen.

Så på sammenhengene

– Innenfor arbeidsmedisin holder det ikke å se på arbeidsgrupper. Én brukbar metode kan være å se på folk innenfor samme yrkesgruppe som utsettes for ulike typer eksponeringer, sier lege ved Arbeidsmedisinsk senter ved St. Olavs hospital i Trondheim, Sindre Rabben Svedahl til Gemini.no.

Han tok nylig doktorgraden på et arbeid om kokkers arbeidsmiljø og helse.

Noen kokker kan drive mest med innkjøp eller ha mer administrative roller, slik at de ikke nødvendigvis utsettes så mye for stekeos.

I denne undersøkelsen svarte nær 900 kokker svarte på et skjema om forhold ved arbeidet sitt.

Forskerne fant en sammenheng mellom eksponering for stekeos og en form for bronkitt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Ett av spørsmålene var «hvor stor del av din arbeidsdag består av steking på plate/grill/stekepanne», sier Svedahl til Gemini.no.

Slik kunne forskergruppen se på eventuelle sammenhenger mellom dem som brukte store deler av arbeidsdagen sin på å steke, sammenlignet med kokker som hadde andre roller.

Astma, emfysem og rhinitt

De fant en sammenheng mellom eksponering for stekeos og en form for bronkitt.

Resultatene er i samsvar med annen forskning på området. Tidligere studier tyder nemlig også på at kokker er mer plaget med luftveiene enn folk flest. Det gjelder lidelser som astma, emfysem og rhinitt, som er en kronisk betennelse i neseslimhinnen.

Som del av undersøkelsene ved NTNU, ble 24 frivillige kortvarig eksponert for stekeos. Dette er et lite antall, og eksponeringen var kort. Derfor er de eksperimentelle resultatene forbundet med stor usikkerhet. Men det finnes tendenser til at luftveiene reagerer selv på denne beskjedne eksponeringen.

Les hele saken på Gemini.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS