Roma. (Foto: Colourbox.com)
Roma. (Foto: Colourbox.com)

Vi drar til Roma for å spise

Nordmenn velger Italia og Roma – hvis vi skal ut på reisefot, og mat og drikke er en særdeles viktig del av ferien.

Publisert

Roma, Paris og Barcelona står høyest på listen når nordmenn skal reise til en by for matens skyld. Men like bak følger København.

Viktig del av ferien for nordmenn

København er den mest populære matbyen i Norden for nordmenn (utenfor Norge). (Foto: Colourbox.com)
København er den mest populære matbyen i Norden for nordmenn (utenfor Norge). (Foto: Colourbox.com)

Matopplevelser er en viktig del av ferien for nordmenn, og for mange av oss er den lokale maten en avgjørende faktor når vi bestiller ferien. Faktisk er det også avgjørende for hvor i byen vi velger å bestille hotell. Over halvparten av de spurte nordmennene har svart at undersøkelsen de gjør på forhånd for hvor det er best å spise, påvirker hvor de velger å bo.

Trenger ikke dra så langt

Charlotte Gogstad i Expedia.
Charlotte Gogstad i Expedia.

Vi blir altså lokket av pizza, pasta, ost, vin og tapas, og det er kanskje ikke så rart. Vi trenger dog ikke reise så langt for å få tilfredsstilt appetitten, viser en undersøkelse fra det nettbaserte reisebyrået Expedia.no.

København havner nemlig på fjerdeplass på listen over byer vi vil reise til for matopplevelsenes skyld.

Vi vil ikke spise i Finland

Mens København med sine røde pølser og smørrebrød havner høyt på listen over våre favorittsteder når det gjelder mat, er det en annen nordisk hovedstad som frister minst. Helsinki er byen vi helst holder oss unna om eneste reisegrunn er for å nyte maten.

Det kan også virke som at nordmenn flest heller ikke lar seg lokke av nudler, sushi og vårruller, da både Hanoi, Tokyo og Hongkong ligger høyt på listen over byer vi ikke vil reise til for maten sin skyld. Overraskende finner vi også Stockholm på listen.

Dårlig tro på oss selv

Og når vi først er på restaurant i utlandet, skal vi helst vise at vi har satt pris på både mat og service ved å legge igjen noen ekstra slanter i tips. Men er vi like gode på det som andre folkeslag? Ifølge undersøkelsen har nordmenn minst tro på sine egne, 17 prosent av oss tror at likesinnede nordmenn er minst generøse med driksen sammenlignet med andre europeere. Vi har heller ikke særlig tro på svenskene og tyskerne, som havner på 2. og 3. plass på gjerrig-listen (14 prosent og 13 prosent).

Danskene, derimot, har tydeligvis gitt oss et mer gavmildt inntrykk – bare én prosent tror danskene er minst generøse med driksen.

Roma på topp. (Foto: Colourbox.com)
Roma på topp. (Foto: Colourbox.com)

Gir tips i feriemodus

Nesten halvparten av nordmennene i undersøkelsen svarer at de kun gir tips på restauranter hvor de synes servicen er god, mens en av tre vanligvis gir mer tips på restauranter i utlandet fordi de er i feriemodus.

Men hvor i Europa er egentlig restaurant-servicen best? Skal vi tro synsingen blant nordmennene er det Frankrike, Italia og Spania – altså de landene hvor nordmenn mest sannsynlig reiser for maten sin skyld.

Danmark – et matland

Og tydeligvis er det deilig å være norsk på restaurant i Danmark – vår glade nabo i sør havner på 4. plass over land vi tror er aller best på service.

Helsinki frister ikke på matferie. (Foto: Colourbox.com)
Helsinki frister ikke på matferie. (Foto: Colourbox.com)

– Det er gledelig å se at Danmark har markert seg som et matland i nordmenns øyne. Hele Danmark er omgitt av sjø, og kan derfor – i likhet med Norge – by på masse god sjømat. I tillegg har de alt fra den verdensberømte Michelin-restauranten Noma og Nordens første trestjerners restaurant Geranium (sammen med norske Maaemo), som byr på nordisk mat, til PapirØen som byr på gatekjøkken fra alle verdenshjørner, forteller Charlotte Gogstad i Expedia.no.

Her frister en matferie mest

1) Roma

2) Paris

3) Barcelona

4) København

5) New York

Her frister en matferie minst

1) Helsinki

2) Hanoi

3) Tokyo

4) Hong Kong

5) Stockholm

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS