Foto: Eirik Sand Johnsen
Foto: Eirik Sand Johnsen

Kulinarisk Akademi lanserer vin fra Kremstal

Sammen med vinhuset Weingut Stadt Krems har KA-kokkene utviklet en grüner veltliner, en hvitvin for sommerhalvårets råvarer og matretter.

Publisert
Kokkene på KA med landslagssjef Jostein Medhus (til venstre) i spissen, har besøkt Østerrike. (Foto: Eirik Sand Johnsen)
Kokkene på KA med landslagssjef Jostein Medhus (til venstre) i spissen, har besøkt Østerrike. (Foto: Eirik Sand Johnsen)

KA, med vinansvarlig Heidi Iren Hansen i spissen, har med seg Moestue Grape Selections på laget når den nye vinen lanseres.

Kulinarisk Akademi ønsket å lage en hvitvin med kraft og konsentrasjon til å matche mange forskjellige typer mat, men med friskhet og drikkevennlighet nok til også å kunne drikkes alene. Den ble til gjennom en rekke smakinger av vin fra forskjellige vinmarker, og blandingen som endte opp i flasken er en kombinasjon av druer fra det eldgamle benediktinerklosteret Stift Göttweig og Stadt Krems' vinmarker, altså fra begge sider av elven Donau.

I 2014 lanserte Kulinarisk Akademi en økologisk rødvin. Den kan du lese om her.

Kulinarisk Akademi på besøk hos Stadt Krems. (Foto: Eirik Sand Johnsen)
Kulinarisk Akademi på besøk hos Stadt Krems. (Foto: Eirik Sand Johnsen)

Weingut Stadt Krems

Weingut Stadt Krems er et av Østerrikes eldste vinerier, med over 550 års historie.
I 2003 overtok Fritz Miesbauer ansvaret for det kommunale selskapet Stadt Krems' vinmarker, produksjon, markedsføring og salg. Både vinmarker og produksjonsfasiliteter var da i meget dårlig forfatning, og markedet var heller ikke all verden. Miesbauer satte som betingelse at det skulle investeres i vinmarker og produksjonsutstyr, og at det skulle produseres kvalitetsvin.

Weingut Stadt Krems disponerer rundt 30 hektar vinmark i Kremstal. (Foto: Eirik Sand Johnsen)
Weingut Stadt Krems disponerer rundt 30 hektar vinmark i Kremstal. (Foto: Eirik Sand Johnsen)

Med vide fullmakter og forsikringer satte Miesbauer i gang med å snu virksomheten til det bedre. Og nå gikk det unna i svingene. Først solgte han dårlige vinmarker og investerte i nye av høyere kvalitet. Deretter kastet han ut alt gammelt produksjonsutstyr og kjøpte nye tanker, eikeliggere og kjøleanlegg og avlingene ble kraftig redusert og eksportmarkedet utvidet. Selskapet ble også omformet til et kommunalt eid aksjeselskap med profesjonelt styre. Politikere med kortsiktig økonomisk og forvaltningsmessig horisont skulle ikke få ødelegge fremtiden for vinhuset. I dag har Stadt Krems stor anerkjennelse som en aktør i toppen av Østerrikes kvalitetsvinsjikte, og lager bedre viner enn noen gang.

30 hektar vinmark

Weingut Stadt Krems disponerer rundt 30 hektar vinmark, som i sin helhet er lokalisert på innsiden av bygrensen, og der alle vinmarkene ligger i de beste terrasseanlagte skråningene. Historisk sett stammer vinmarkene fra to donasjoner, først fra Hertug Leopold IV av Babenberg, som i 1210 grunnla et hospital med tilhørende vinmarker, og senere da Grev Ulrich von Dachsberg av Krems overdro byen nye vinmarker i 1452.

Benediktinerklostere Stift Göttweig ble etablert i 1083 og besitter fantastiske vinmarker på den andre siden av Donau.

Kulinarisk Akademi med sin egen grüner veltiner. (Foto: Eirik Sand Johnsen)
Kulinarisk Akademi med sin egen grüner veltiner. (Foto: Eirik Sand Johnsen)

Deres vinproduksjon ledes også av Fritz Miesbauer, i samarbeid med klosteret og andre partner.

Vitikultur og jordsmonn

Ansatte på Kulinarisk Akademi på besøk i Østerrike. (Foto: Eirik Sand Johnsen)
Ansatte på Kulinarisk Akademi på besøk i Østerrike. (Foto: Eirik Sand Johnsen)

​ Fra terrasserte vinmarker i Kremstal, med karakteristisk jordsmonn av løss. Beliggenheten i landskapet langs Donau gir store forskjeller mellom natt- og dagtemperaturer, og bidrar til friskhet og kompleksitet i vinen.

Saken fortsetter under bildet

Håndplukkede og avstilkede druer presset forsiktig for å få en renest mulig og delikat most. Gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker. Vinen omstikkes, og lagres på sedimentene i rundt fire uker før den klares og tappes på flaske

Den nye KA-hvitvinen er en allsidig matvin som passer til lyst kjøtt, skalldyr, fisk, gjerne sushi, asiatiske retter, grønnsaker og salater – eller bare som aperitif.

Grüner Veltiner Kremstal 2015 Kulinarisk Akademi

​​ Produsent: Weingut Stadt Krems

Druer: Grüner Weltiner (100 %).

Alkohol: 12 %.

Varenr: 3908001

Pris: 169 kroner (Vinmonopolet), 126,60 kroner (horeca)

Importør: Moestue

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS