Produksjonssjef Rune Karlsen i de nye produksjonslokalene på Rykene kraftstasjon. (Foto: Morten Holt)
Produksjonssjef Rune Karlsen i de nye produksjonslokalene på Rykene kraftstasjon. (Foto: Morten Holt)

Tre nye «norske» øl fra Nøgne Ø

Nøgne Ø lanserer tre nye øl, alle brygget med den tradisjonsrike gjæren kveik. Det drei seg om øltypene Nøgne Ø Brisk, Nøgne Ø Hoppy Kveik og Nøgne Ø Malmen.

Publisert
Daglig leder Sverre Orm Øverland, markedsansvarlig Tom Young og salgssjef eksport og medeier Tore Nybø med et lite utvalg av hva Nøgne Ø. har å by på. (Foto: Morten Holt)
Daglig leder Sverre Orm Øverland, markedsansvarlig Tom Young og salgssjef eksport og medeier Tore Nybø med et lite utvalg av hva Nøgne Ø. har å by på. (Foto: Morten Holt)

Kveik har blitt brukt i norsk tradisjonsbrygging i århundrer. Inntil nylig var denne gjærtypen en skjult kulturskatt, kun brukt av gårdsbryggere på Vestlandet og Nord-Vestlandet.

Gjæren gikk i arv på hver gård, og bryggemetoder og -teknikk gikk i arv fra far til sønn. Den senere tid har øl brygget med kveik fått en fortjent renessanse hos norske håndverksbryggerier, og Nøgne Ø har ledet an i utviklingen.

Malmen, en av de tre nylanserte øltypene fra Nøgne Ø.
Malmen, en av de tre nylanserte øltypene fra Nøgne Ø.

Norsk Høst ble en suksess

Nøgne Ø brygget i fjor Nøgne Ø Norsk Høst, med kun norske råvarer (Grimstad-vann, norsk malt fra Maltmons på Ringsaker, selvplukkede friske granskudd og pors, samt norske tyttebær, og kveik fra Sigmund Gjernes' gård på Voss).

Nøgne Ø Norsk Høst ble kåret til «Årets Tradisjonsøl» av Det Norske Måltid og fikk Spesialitetsmerket fra Matmerk under Grüne Woche i Berlin i januar i år.

«Inspirert av den gode mottagelsen har våre bryggere latt kreativiteten flomme. Resultatet har blitt tre nye øl brygget med denne spennende gjærtypen. Normalt gjærer kveik på temperaturer rundt, og over 30 grader. Til sammenligning gjærer vanlig pils på rundt 10 grader, og overgjæret øl (som de fleste håndbryggerier produserer) på om lag 20 grader», heter det i en pressemelding fra Nøgne Ø.

Under kan du lese mer om de nye ølene

Nøgne Ø Brisk

Nøgne Ø ønsket å teste hvor fleksibel kveiken var, og gjæret dette ølet på ni grader. Den jobben klarte kveiken helt fint. Litt lengre lagringstid, men resultatet har blitt en ren og stram øl på 5 %, med tydelige og friske toner fra skogen i smak og aroma. Einerbær og einerkvister ble tilsatt for å gi ølet et særnorsk preg. Kun tilgjengelig på fat (horeca).

Nøgne Ø Hoppy Kveik

En slags norsk India Pale Ale, brygget med både hvetemalt og havregryn. Tilsatt godt med humle fra Australasia, noe som gir dette ølet en moderne vri.

Gjæret på 33 grader. Kun tilgjengelig på fat (horeca).

Nøgne Ø Malmen

Også Malmen kan klassifiseres som et norsk tradisjonsøl, selv om det er brygget på moderne vis. Selvplukkede einerkvister og einerbær ble tilsatt i dette mørke ølet for å gi det en særnorsk smak. Tilgjengelig på flaske og fat.

Malmen, Hoppy Kveik og Brisk lanseres på Håndverkerstuene førstkommende torsdag, 30. mars. Det kan du lese mer om her

Du kan lese mye mer om Nøgne Ø i den den siste utgaven av magasinet Horeca

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS