Ingeborg Lindheim fra Lindheim Ølkompani (fra venstre), Gjermund Åkre fra Edel Sider, Åse Marit Thorbjørnrud fra Bringebærlandet, May Britt Hagen Rognstad fra Hurdalsmost, Martin Bech-Ravn fra Solhøi cider, Ole Christoffer Røste og Trine Flaaten fra NeRø frukt, Torjus Børheim fra Ulvik Frukt og Cideri, Karin Mo Valland fra Sjuragarden. (Foto: Hanen)

Norges beste eplemost og sider

Hanen arrangerte konkurransen «Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2019» på vegne av Norsk eplefest denne uken. Dette er vinnerne.

Aldri tidligere har så mange deltatt i konkurransen med så mange gode produkter. Det ble vinnere fra Hardanger, Midt-Telemark, Hurdal, Drøbak og Oslo.

Se alle årets vinnere nederst i saken

Et utrolig mangfold – en ekte næring

I årets konkurranse deltok 41 produsenter med over 160 produkter, der over 50 av disse er sidere. Norsk eplemost og sidere har hatt en hatt en solid salgsvekst de siste årene. På Vinmonopolet er norske sidere salgsvinnere med en vekst fra 50 000 liter i 2014, til nærmere 250 000 i 2019.

I 2010 var det sju produsenter av sider i Norge, mens det var over 25 i 2019. Denne utviklingen ser en best i Hardanger, som har flertallet av produsenter med de fleste salgsvinnerne på Vinmonopolet, men de siste årene har det også etablert seg produsenter både i Rogaland, Møre og Romsdal og Innlandet. Flere av de norske produsentene har de siste årene hentet hjem medaljer i konkurranser både i Tyskland og Spania.

– Norge har vært vitne til en helt utrolig flott vekst i eplemoster og sider de siste 10 årene og er i ferd med å bli en drikkenasjon vi virkelig kan være stolte over, spesielt når en vet hvilket kvalitetsnivå mange av produktene holder, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher Johannessen.

Solide jury med internasjonal ledelse

Årets jury ble ledet av engelske Gabe Cook, mannen bak boka Ciderology og en av Europas fremste sidereksperter. Han hadde med seg mange meget kvalifiserte dommere som blant annet Francesco Marzola fra Park Hotel Vossevangen, kåret til «Årets vinkelner 2020». Han har også sin helt egen sider fra Åkre gård i Hardanger, som han serverer i stedet for utenlandsk musserende. Nicolai Lundsgaard fra Det Kongelig Slott hvor norsk sider har gjort sitt inntog, var også i juryen, i likhet med Michal Rohal fra baren HimKok i Oslo, kåret til en av verdens beste barer. Disse og 30 andre dommere har smakt seg gjennom alle produktene og under solid veiledning av Gabe Cook.

Årets vinnere i konkurransen «Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2019»

Ren eplemost: Sjuragarden - Aroma (Vestland)

Eplemost-blanding: Lindheim Ølkompani - Sunrise/Aroma (Telemark)

Eplemost-fantasi: Hurdalsmost - Lobo eple med aroniabær (Viken)

Klassisk norsk sider: Ulvik Frukt & Cideri -Ulvik Kvitanesen Poesisider 2016 (Vestland)

Spontagjæret sider: Solhøi Cider- Majsen Pedersen blend 2018 (Oslo)

Sider-fantasi: Ulvik Frukt & Cideri – Hylleblomsider (Vestland)

Is-sider: Åkre gard AS- Edel Is-Sider (Vestland)

Fruktvin: Bringebærlandets Dessertvin (Viken)

Årets nykommer: NeRø for Vill og Villig sider (Telemark)

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS