Sverige og EU følger etter Norge

Svenske forbrukere vil ha svensk mat. Derfor lager Sverige nå sitt eget opprinnelsesmerke; «Från Sverige», bygd over samme lest som «Nyt Norge». Også EU følger etter. I løpet av året ruller EU ut kampanjen «Enjoy it’s from Europe».

Publisert

– Dette synes vi er veldig bra, sier velkommen etter og gleder oss på vegne av Medelsvensson, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, i en pressemelding.

«Från Sverige»

Over halvparten av svenske forbrukere oppgir at de ønsker å handle svenskprodusert mat. Opprinnelsesmerket «Från Sverige» skal gjøre det lettere å finne fram til den svenske maten. For å bruke «Från Sverige» må maten være laget av svenske råvarer, bearbeidet og pakket i Sverige.

– I forhold til Nyt Norge, er den eneste forskjellen at vi i Norge har et felles kvalitetssystem i bunnen som sikrer at bonden følger de lover og regler vi er pålagt. I internasjonal sammenheng er det helt enestående at en samlet bransje stiller seg bak har ett felles kvalitetssystem, forteller Sundqvist.

Flere ser verdien av opprinnelsesmerking

84 prosent av norske forbrukere kjenner Nyt Norge, det offisielle merket for norsk mat. Det omfatter over 2500 mat- og drikkevarer. Finland som har hatt eget opprinnelsesmerke lengst i Norden, har en kjennskap på 90 prosent og omfatter hele 8000 mat og drikkevarer.

Også i EU ser en verdien av å opprinnelsesmerke maten sin. I løpet av året ruller EU ut kampanjen «Enjoy it’s from Europe» med en verdi av 1,6 milliarder kroner med sikte på å få økt eksport av europeisk mat.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)


Matmerk

Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.

Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring.

Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Les mer på Matmerk.no

 

Powered by Labrador CMS