Rivesuppe er en grønnsaksuppe som er enkel og rask å lage ute. (Foto: Frukt.no)
Rivesuppe er en grønnsaksuppe som er enkel og rask å lage ute. (Foto: Frukt.no)

Turmattips til vinterferien

Vinterferien er her og gjennom det siste året har mange av oss lært å bruke naturen. Nå ser det ut til at den strenge kulden slipper taket mange steder, og da blir det enklere å spise og lage mat ute.

Publisert

Omtrent 600 000 barn har vinterferie fra skolen de nærmeste to ukene.

Når mye annet er stengt er naturen alltid åpen, og klar for å ta imot oss. Gode forberedelser bidrar til gode turopplevelser og varige minner.

Gleden av å være ute

Suppe på termos varmer godt på tur. (Foto: Frukt.no)
Suppe på termos varmer godt på tur. (Foto: Frukt.no)

– Det er ikke lengden på turen som teller – det er kosen og gleden med å være sammen ute, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Mange barn elsker å være på tur – men det er ofte de voksne som er opptatt av lengden på turen. Nå er det fine muligheter for både tur til akebakken, skøyteisen og tur på ski. Uansett hvor turen går er det viktig at den foregår på barnas premisser. På den måten blir det en fin dag for alle.

Slik kan du forberede turmat hjemme

Barn elsker å bake, og grove grønnsaksmuffins kan være super turmatvære super turmat. Stolt kan de servere eget bakverk, og spise med god appetitt etter en tur i frisk luft. Oppskåret frukt og grønnsaker i staver kan barna også være med å forberede, mens dere snakker om turen dere planlegger.

Vil du ha med noe varmende passer det godt med suppe på termos.

Slik kan du lage mat på primus eller på bål

Frukt.nos beste tips er «rivesuppe» - gjerne etterfulgt av pannekaker. Det krever litt forberedelse hjemme, men lykken er stor når rasteplassen er inntatt.

Rivesuppen lages enkelt med vann og buljongterning som kokes opp. Så heller du i assorterte grønnsaker som er hakket fint eller revet på rivjern – simsalabim og suppen er klar på bare noen minutter. Deilig varmende suppe kan servers i kopp – da er det enkelt å unngå søl for både små og store.

Når den store sulten er stillet kan pannekakene stekes. Ta med panekakerøre på en flaske og gjerne noen friske bær til topping.

Potet og tomatsalat til pølsene

Pølser på bålet er godt. Med en potetsalat, som kan lages med kalde poteter fra i går og noen andre grønnsaker, blir den fort til et mer komplett måltid. Noen småtomater og agurk i skiver er deilig «ventemat» mens bålet blir klart og pølsene grilles.

Påfyll underveis holder energien oppe

Alle fine maskineri trenger skikkelig påfyll også kroppen vår.

– Frukt skåret i biter smaker godt og slukker tørsten. Når appelsinskiver og eplebåter ligge sammen i en boks eller pose holder eplene seg fine uten å bli brune, forteller Byermoen.

En liten pose med usaltede nøtter og rosiner kan være godt hvis turen blir lang, og selvsagt er det lov med en liten sjokoladebit også.

Med gode forberedelser og god mat i magen gjennom dagen blir humøret godt og turgleden vokser.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS