Øivind Tiller (til venstre) og Kjetil Vassdal tok imot prisen for Scandic Nidelven. I midten Stephen Twining. (Foto: Ihne Pedersen/Haugen-Gruppen)

Scandic Nidelven tok tilbake frokosttronen

Det gikk ikke mer enn ett år; Scandic Nidelven tok tilbake tronen som landets beste frokosthotell etter ett års «pause» fra frokosttoppen. Thon Hotels holder nivået, og sikret både sølv og bronse.

Publisert
Scandic Nidelven har vunnet kåringen av landets beste hotellfrokost 11 av 13 ganger. (Foto: Morten Holt)

Scandic Nidelven har i mange år vært en av driverne bak utviklingen av en stadig høyere kvalitet på norsk hotellfrokost.

Hotellet vant konkurransen i 10 år på rad – fra 2006 til 2015. I 2016 var det Thon Hotel Lofoten som gikk vinnende ut, Scandic Nidelven var da «nede» på bronseplass, men i år var det igjen Trondheim-hotellet som var best. Frokostansvarlig Øivind Tiller og hotelldirektør Kjetil Vassdal var på restaurant Feinschmecker i Oslo i kveld for å ta imot prisen.

Og da ble det som hotelldirektør Kjetil Vassdal sa for ett år siden: Vi skal ta tilbake tronen!

Nå har hotellet gjort en grundig jobb for å vinne tilbake prisen de nå har vunnet 11 av 13 ganger. Og selv om det var et jevnt, høyt nivå, var Scandic Nidelven klart best denne gangen, ifølge juryen.

– Våre medarbeidere har jobbet knallhardt hver dag for å ta tilbake prisen, og nå beviser vi nok en gang at Scandic Nidelven har Norges beste frokost, sier Vassdal.

Frokostteamet på Scandic Nidelven i 2017. (Foto: Scandic Hotels)

Se jurybegrunnelsen lengre ned i saken

God service og lokale gode råvarer

Frokostansvarlig på Scandic Nidelven, Øyvind Tiller, forteller at god service og lokale råvarer har vært avgjørende for årets seier.

Den prisbelønte Scandic-frokosten. (Foto: Scandic Hotels)

– Teamet mitt legger sin ære i å levere Norges beste frokost, 365 dager i året. Vi står opp klokka 04.00 hver morgen for å gi våre gjester en best mulig start på dagen. I dette arbeidet betyr lokale leverandører svært mye for oss. Vi prøver å ta inn så mye lokalmat som mulig. Det er viktig for oss at maten vi serverer har en historie, sier Tiller.

Scandic Nidelvens fokus på historie og engasjement for lokalmat har blitt en egen bok. Frokostboken om hotellets samarbeid med 30 lokalleverandører av mat er tilgjengelig for Nidelvens gjester.

Thon Hotel Lofoten holder sitt meget høye nivå, men juryen. (Foto: Thon Hotels)

Egenprodusert ost og frokostøl

For å løfte frokostopplevelsen fra i fjor, har Scandic Nidelven laget egne produkter i samarbeid med lokale leverandører. Resultatet er en blåmuggost utviklet i samarbeid med Gangstad gårdsysteri og en type frokostøl brygget i samarbeid med Røros bryggeri.

– Vi hadde lyst til å lage egne produkter, skreddersydd til frokosten vi serverer våre gjester. Vi tok råvarene i egne hender, bokstavelig talt! Nå serverer vi en vellagret blåmuggost som kokkene våre har ystet selv. Osten produseres to ganger i året og serveres sammen vårt frokostøl, sier Tiller.

To fornøyde hotelldirektører, til venstre sølvvinner Erik Taraldsen (Thon Hotel Lofoten) og Kjetil Vassdal (Scandic Nidelven). (Foto: Ihne Pedersen/Haugen-Gruppen)

Sølv og bronse til Thon Hotels

Scandic tok tilbake frokosttronen, men Thon Hotels, som kapret de to første plassene i 2016, fikk også to pallplasser i år, og holder sitt høye frokostnivå.

Bronse til Thon Hotel Lofoten i Svolvær til Twinings Best Breakfast 2017. (Foto: Ihne Pedersen/Haugen-Gruppen)

Fjorårsvinner Thon Hotel Lofoten fortsetter å imponere, men blir henvist til sølvplass denne gang. På bronseplass finner vi en «debutant» på resultatlisten. Sølvet i fjor gikk til Thon Hotel Rosenkrantz Oslo, men i år var det navnesøster Thon Hotel Rosenkrantz Bergen som sikret pallplass – i form av bronse.

Saken fortsetter under bildet

– At vi kom blant topp tre i finalen i år er fantastisk, sier hotelldirektør på Thon Hotel Rosenkrantz Bergen, Katharina Hanson. (Foto: Thon Hotels)

– Vi har lagt bak oss et år med renovering, utvidelser og store endringer på Thon Hotel Lofoten. Men ønsket og viljen blant personalet om at vi hver dag skal hevde oss i norgestoppen og gi gjestene våre en god frokostopplevelse har vært sterk, sier hotelldirektør på Thon Hotel Lofoten, Erik Taraldsen.

Saken fortsetter under bildet

Bronse i Twinings Best Breakfast 2017 til Thon Hotel Rosenkrantz Bergen. (Foto: Ihne Pedersen/Haugen-Gruppen)

– Det at vi satser på kvalitet i alle ledd, ikke bare på maten, men også på kunnskapen om maten og om alle leverandørene våre - fra de små lokale til de store nasjonale - er viktig. Jeg er sikker på at trivselen blant personalet smitter over på gjestene og er det som gir det siste utslaget og fører til at vi er blant de beste, sier Taraldsen videre.

Saken fortsetter under bildet

– Jeg er stolt og ydmyk over hva F&B-teamet på Thon Hotel Rosenkrantz Bergen har klart å prestere. Vi var med i semifinalen i 2016, og det kun etter 6 måneders drift. At vi kom blant topp tre i finalen i år er fantastisk! Jeg vet hvor mye arbeid som ligger bak denne prestasjonen, og mine medarbeidere har vist et engasjement langt utover det forventede. Det har ikke gått en dag uten at det entusiastisk finpusses på detaljene, både med matkvalitet, presentasjon og service. Tusen takk til alle som jobber på hotellet! For deres genuine arbeidsglede, at de hver eneste dag jobber med å levere kvalitet i alle ledd til våre gjester og for å ha ført oss dit vi er i dag, sier hotelldirektør på Thon Hotel Rosenkrantz Bergen, Katharina Hanson.

Saken fortsetter under bildet

Thon Hotels har et stort utvalg av hjemmelaget og økologisk mat på frokostene sine. (Foto: Thon Hotels)

Les også: Thon Hotel Lofoten serverer landets beste hotellfrokost i 2016

Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo, som fikk sølv i fjor, endte utenfor pallen. Ifølge juryen er standarden på maten fortsatt meget god, men servicenivået rundt frokosten holdt ikke like høyt nivå som da det ble sølv i 2017.

Thon Hotel Rosenkrantz Bergen sikret den andre Thon-medaljen med sin bronse i Twinings Best Breakfast 2017. (Foto: Thon Hotels)
Scandic, med direktør for mat og drikke, Morten Malting (midten), slår på stortromma, og inviterer konkurrentenes gjester på gratis frokost. Her sammen med Øivind Tiller og Kjetil Vassdal under frokostkåringen 2017. (Foto: Scandic Hotels)

Det var tett kamp om spesielt tredjeplassen, og juryen ønsker å berømme Scandic Hell og Scandic Byparken i Bergen, som var nærmest pallen denne gangen.

Saken fortsetter under bildet

– Maten vi serverer på våre hoteller er et viktig og stort satsningsområde for Thon Hotels. Tusen takk til våre utrolig dyktige medarbeidere som står opp tidlig hver morgen og serverer det som regnes blant Norges beste frokoster til våre gjester slik at de får en god start på dagen! Vi er opptatt av både smak, utvalg og presentasjon på frokostene våre og vi har satset mye på hjemmelaget og økologisk mat – noe vi får positive tilbakemeldinger på hver eneste dag. Det er ekstra moro at to av våre hoteller oppnår denne anerkjennelsen, sier konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.

Hotelldirektør Kjetil Vassdal kan fornøyd konstatere at Scandic Nidelven igjen har landets beste hotellfrokost. (Foto: Ihne Pedersen/Haugen-Gruppen)

Saken fortsetter under bildet

Inviterer konkurrentenes gjester til prisvinnende frokost

Scandic Nidelven vant årets konkurranse, og selv om Thon erobret både sølv- og bronseplassen, hadde Scandic flest fylkesvinnere i konkurransen – med 12 av 19 fylkesvinnere.

Hedersprisvinner Bengt Bjørsvik på Scandic Byparken i Bergen sammen med F&B-manager Kenneth Kolden. (Foto: Scandic Hotels)

For å markere dette, inviterer Scandic Nidelven og de øvrige av Scandics fylkesvinnere på frokost – ikke bare til egne hotellgjester, men også gjester hos konkurrerende hoteller.

– Vi synes alle hotellgjester fortjener å smake Norges beste hotellfrokost. Hvis du overnatter hos en av våre konkurrenter mellom mandag og fredag neste uke, er det bare å vise gyldig bestillingsbekreftelse for å få tilgang til vår prisvinnende frokost hos en av våre 12 fylkesvinnere, uttaler direktør for mat og drikke i Scandic Norge, Morten Malting.

Hedersprisvinner Bengt Bjørsvik sammen med Stephen Twining. (Foto: Ihne Pedersen/Haugen-Gruppen)

Juryens begrunnelser

GULL: Scandic Nidelven: Et rikholdig utvalg i mat og drikke, med høy kvalitet og delikate buffeter. Scandic Nidelven makter å opprettholde service og tilbud selv med stort antall gjester. Godt samarbeid med lokalmatleverandører gir gode resultater, og gjør at det alltid er spennende små detaljer som sikrer at gjesten føler at de får noe ekstra. God service og strålende oppfølging av gjestene.

Scandic Nidelven til topps igjen. (Foto: Scandic Hotels)

SØLV: Thon Hotel Lofoten: Unik atmosfære med utsikt og levende musikk. Godt utvalg av varme og kalde retter, mye både hjemmelaget og lokale spesialiteter. Smilende og blide medarbeidere som hever inntrykket.

BRONSE: Thon Hotel Rosenkrantz Bergen: Bredt og godt utvalg av nydelige retter. Maten er lekkert dandert og godt merket, og holder gjennomgående god kvalitet med gode og spennende muligheter. Svært god service og oppfølging av gjestene.

Hederspris til Bengt Bjørsvik på Scandic Byparken

Arrangøren av konkurransen begynte i fjor med en hederspris («Twinings Best Breakfasts hederspris») for å hedre ildsjelene som bidrar til de gode hotellfrokostene, personer som har gjort en innsats utover det vanlige. I 2016 var det Roger Johansen på Scandic Hell som fikk hedersprisen. I år gikk prisen til avtroppende frokostkokk Bengt Bjørsvik på nevnte Scandic Byparken.

Saken fortsetter under bildet

Lars Erik Underthun og Wenche Andersen i juryen for Twinings Best Breakfast. (Foto: Ihne Pedersen/Haugen-Gruppen)

«Bjørsvik har arbeidet på hotellet de siste åtte årene, og har vært sentral i arbeidet med å sikre at Scandic Byparken jevnt over har hatt en av Norges beste frokoster, har vært fast innslag i finalen, og har blitt fylkesvinner mangfoldige ganger. Bjørsvik har hatt et dypt engasjement for frokosten, og er ofte å se i resepsjonen klokka seks også på fridagene, slik at han kan holde et øye med frokosten», uttales det fra arrangøren Haugen-Gruppen.

Les mer om hedersprisen i 2016 til Roger Johansen her

Populært på hotell-CV’en

Kåringen av landets beste hotellfrokost har med årene blitt en prestisjetung konkurranse. Hoteller landet rundt ynder å ha en god plassering i denne konkurransen på sin CV, og det brukes aktivt i markedsføringen av hotellet hvis det har nådd opp på pallen eller er fylkesvinner.

Les også: Slik gikk det i 2016

«Det var i år svært høyt nivå på finalen, og Twinings Best Breakfast/Haugen-Gruppen ønsker å takke alle pådriverne som bidrar til at de beste hotellfrokostene i Norge holder høyt internasjonalt nivå. Det var svært jevnt om plassene på pallen i år», heter det i en pressemelding fra Haugen-Gruppen.

«Både Scandic og Thon har gjort en formidabel jobb med å heve nivået på frokosten, og kan skilte med et svært godt toppnivå. Det er gledelig å se at vinnerne og finalistene sprer seg over hele norgeskartet, et tegn på at arbeidet med å forbedre frokosten er noe som kommer gjestene til gode over hele landet», heter det videre i pressemeldingen.

Dette er oversikten over alle hotellene som ble fylkesvinnere og såkalte «wildcards» i 2017-kåringen av landets beste hotellfrokost

Juryen

Dette er juryen i «Twinings Best Breakfast»

Lars Erik Underthun: Norges første medaljevinner i Bocuse d'Or (sølv i 1991), driver av Spisestedet Feinschmecker og tidligere president i Bocuse d'Or Norge.

Wenche Andersen: Hele Norges frokostkokk nummer én gjennom God Morgen Norge. Kjent også som kokebokforfatter og matjournalist.

Det tredje jurymedlemmet: Er en godt bevart hemmelighet. Vedkommende har omfattende bransjeerfaring, og tilfører juryen bredde i sitt arbeid.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Resultater Twinings Best Breakfast 2005 - 2017

Her er alle resultatene fra frokostkåringen (Twinings Best Breakfast) fra starten i 2005 til 2017.

2005: 1) Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo 2) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 3) Holberg Comfort Hotel, Bergen.

2006: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Rica Grand Hotel, Oslo 3) Scandic KNA, Oslo.

2007: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim og Rica Grand Hotel, Oslo 3) Clarion Oslo Airport, Gardermoen.

2008: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Clarion Oslo Airport, Gardermoen, 3) Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo og Rica Seilet Molde.

2009: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo 3) Rica Ishavshotel, Tromsø.

2010: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim, 2) Rica Ishavshotel, Tromsø, 3) Engø Gård, Tjøme.

2011: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Rica Ishavshotel, Tromsø 3) Thon Hotel Lofoten, Svolvær 4) Rica Hotel Bergen. Hederlig omtale: Nythun Høyfjellstue (nyopprettet pris i 2011)

2012: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Nythun Høyfjellstue, Fagernes 3) Clarion Collection Hotel Folketeateret, Oslo, 4) Rica Hell Hotel, Værnes

2013: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim, 2) The Thief, Oslo 3) Britannia Hotel, Trondheim og Rica Airport Hotel, Sola/Stavanger. Årets nisjepris: Nythun Høyfjellstue.

2014: 1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Thon Hotel Lofoten, Svolvær 3) Clarion Hotel The Edge, Tromsø og Rica Ishavshotel, Tromsø

2015: 1) Scandic Nidelven Hotel, Trondheim 2) Clarion Collection Folketeateret, Oslo 3) Scandic Ishavshotel, Tromsø og Britannia Hotel, Trondheim.

2016: 1) Thon Hotel Lofoten, Svolvær 2) Thon Hotel Rosenkrantz, Oslo 3) Scandic Nidelven, Trondheim og The Thief, Oslo. Hederspris: Roger Johansen, Scandic Hell Hotel.

2017: 1) Scandic Nidelven Hotel, Trondheim 2) Thon Hotel Lofoten, Svolvær 3) Thon Hotel Rosenkranz, Bergen. Hederspris: Bengt Bjørsvik, Scandic Byparken, Bergen

Twinings Best Breakfast

* «Twinings Best Breakfast», eller «Norges beste hotellfrokost», er kåret av Haugen-Gruppen siden 2005, og arrangeres i 2017 for 13. gang.

* Konkurransen går ut på at om lag 400 hoteller over hele lander vurderes av en uavhengig jury i tillegg til Haugen-Gruppens konsulenter som består av kokker og sommelierer. Kriteriene hotellfrokostene vurderes ut i fra er blant annet kvaliteten på produktene, utvalg, presentasjon, informasjon til gjestene, service, atmosfære, renhold og ryddighet.

* Deretter kåres fylkesvise vinnere kåres, før en jury er i sving noen måneder for å plukke ut finalistene. De tre beste hotellene inviteres til premieutdeling utpå høsten.

* Scandic Nidelven (tidligere Rica Nidelven) i Trondheim har vunnet kåringen 11 av 13 ganger. Radisson Blu Plaza Hotel vant i 2005, mens Thon Hotel Lofoten vant i 2016.

* Stephen Twining, 10. generasjon Twining, er kåringens beskytter.

* Her kan du lese alt om frokost og kåringen av landets beste hotellfrokost

Powered by Labrador CMS